Suora

  • Mikä ihmeen lukukoira?
  • Närbild
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Euroopan Qatar" tehnyt ihmenousun yleisurheilun EM-mitalitaulukon keulille

Turkki kokosi kaksi vuotta sitten Zürichin EM-kisoissa yhden pronssin ja oli sillä mitalitilaston 23:nneksi paras maa. Amterdamissa Turkki johtaa kuitenkin mitalitilastoa peräti kahdeksalla palkintokorokesijalla.

urheilu
Turkin Polat Kemboi Arikan juhli miesten 10000 metrin EM-kultaa Amsterdamissa.
Turkin Polat Kemboi Arikan juhli miesten 10000 metrin EM-kultaa Amsterdamissa. AOP

Turkista on tullut iso puheenaihe EM-kisoissa, eikä ihan syyttä. Turkin joukkueen 39 urheilijasta peräti 17 on muualta tulleita "vahvistuksia".

Viimeistään perjantai-iltana valveutuneet yleisurheiluystävät heräsivät todellisuuteen EM-kilpailuissa, kun Turkki oli rohmunnut muutamassa tunnissa viisi EM-mitalia - ilman että yksikään sankareista olisi syntynyt Turkissa.

Kenialaistaustainen pitkänmatkanjuoksija, 19-vuotias Vivian Jemutai sai IAAF:ltä Turkin edustusoikeuden maaliskuussa ja toi uudelle maalleen EM-kullan naisten kymppitonnilla nimellä Yasemin Can.

Miesten 10000 metrillä kaksoisvoitto meni Turkkiin, koska ex-Paul Kipkosgei Kemboi, nykyinen turkkilainen Polat Kemboi Arikan vei mestaruuden ennen entistä maanmiestään, kenialaistaustaista Ali Kayaa, joka tunnettiin taannoin nimellä Stephen Kiprotich.

Kuubalaistaustainen Yasmani Copello Escobar voitti EM-kultaa Turkille Amsterdamissa
Kuubalaistaustainen Yasmani Copello Escobar voitti EM-kultaa Turkille AmsterdamissaAOP

Oskari Mörö olisi ottanut 400 metrin aitojen hienon nelostilan sijasta jopa EM-pronssia ilman Turkin kuubalaisvärväystä, kilpailun voittoon pyyhältänyttä Yasmani Copello Escobaria.

- Tämä on hyvin kyseenalainen tapa toimia ja me aiomme viedä asian sekä Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n että Kansainvälisen urheiluliiton IAAF:n tietoisuuteen.

- Tämä on kuuma puheenaihe joka puolella. Olen puhunut muun muassa Ruotsin ja Saksan edustajien kanssa ja olemme kaikki sitä mieltä, että Turkin harrastama tie menestykseen on hyvin ikävä, norjalainen yleisurheilupomo Tore Hordnes arvostelee.

Maailman rikkaimpiin maihin lukeutuva Qatar tuli muutamia vuosia sitten tunnetuksi yleisurheilussa siitä, että se hankki rahalla kovia nimiä, jotka toivat maalle mainetta ja mammonaa. Turkki on livennyt samalla tielle ja yleisurheilijat saavat maassa ennätysnopeasti kansalaisuuden, mikä kismittää varsinkin monia Euroopan maita.

Ennen lauantain loppukilpailuja, kolmena ensimmäisenä kisapäivänä Turkki on koonnut hulppeat kolme kultaa, neljä hopeaa ja yhden pronssin. Takana ovat sellaiset yleisurheilun suurmaat kuten Britannia ja Saksa.

Lähteet: Aftenposten

Suosittelemme

Tuoreimmat