Suora

  • Närbild
  • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
  • Anterselva, naisten pikakilpailu

Aikakauden päätös: NBA-legenda Tim Duncan lopettaa uransa

Viisinkertainen NBA-mestari ja koko uransa San Antonio Spursia edustanut Tim Duncan lopettaa 19 kautta kestäneen koripallouransa.

urheilu
AOP
Tim Duncan pelasi koko 19-vuotisen uransa San Antionio Spursissa.

Ei lehdistötilaisuutta, kiitos-kirjettä tai twiittiä. Vain sivun mittainen simppeli lehdistötiedote: Tim Duncan lopettaa uransa.

Koripallomaailmaa ja lajin ykkössarjaa NBA:ta maanantaina vavisuttanut uutinen ei sinällään ole yllätys – onhan konkari jo 40-vuotias – mutta silti todellinen merkkipaalu. Viisi NBA-mestaruutta lähes 20 vuotta kestäneellä urallaan voittanut Duncan on elävä legenda, ja yksi viimeisiä jo 90-luvulla NBA:ssa aloittaneista aktiivisista pelaajista.

Spurs valitsi Duncanin vuoden 1997 NBA-draftin ensimmäisenä pelaajana. Siitä alkoi huikea 19 kauden seikkailu, jonka aikana Duncan johdatti Spursin joka ikinen vuosi pudotuspeleihin. Duncanin aikana Spursin voittoprosentti oli yli 70 ja voittoja tähti ehti urallaan kerätä peräti 1158.

Viiden mestaruuden lisäksi Duncan on palkittu kahdesti koko sarjan MVP- ja kolmesti finaalien tärkeimmän pelaajan palkinnolla. Tähdistöotteluun Duncan valittiin 15 kertaa. Duncania pidetään yleisesti myös yhtenä lajin historian parhaista, ellei jopa kaikkein parhaana isona laitahyökkääjänä.

Duncan jättää Spursin tilastojen kärkinimenä. Hän on seurahistorian paras tehdyissä pisteissä (24 496), levypalloissa (15 091), blokeissa (3 020), pelatuissa minuuteissa (47 368) ja pelatuissa otteluissa (1 392).

Myös koko sarjan tilastoissa Duncan keikkuu useassa kategoriassa top-10:ssä. Hänen huikeasta urastaan kertoo myös se fakta, että sadan prosentin varmuudella NBA:n hall of fameen valittavan Duncanin ohella vain legendaarinen Kareem Abdul-Jabbar saavutti peliurallaan 26 000 pistettä, 15 000 levypalloa ja 3 000 blokkia.

Twitter reagoi voimakkaasti Duncanin lopettamispäätökseen. San Antonio Spurs julkaisi useita tunteikkaita twiittejä, ja lisäksi monet fanit, pelaajat ja muut seurat yhtyivät kunnioittamaan eläköityvää legendaa. Myös Duncanin tavoin tähän kauteen lopettanut Kobe Bryant onnitteli hänkin Sprus-legendaa upeasta urasta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suosittelemme

Tuoreimmat