1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Lahden Namikan junioriyhdistyksellä hurjat maksuhäiriöt - velkojana myös kaupunki

Lahdessa koripallon junioritoimintaa pyörittävällä Namika Lahti Juniorit ry:llä on tuhansien eurojen maksurästit kahden viime vuoden ajalta.

Kuva: Arja Lento / Yle

Lahdessa koripallon junioritoiminnasta huolehtinut Namika Lahti Juniorit ry on taloudellisissa vaikeuksissa. Yhdistyksellä on useita maksuhäiriömerkintöjä ja tuhansien eurojen edestä maksamattomia velkoja kahden viime vuoden ajalta.

Yhdistyksen maksuhäiriöt alkoivat vuonna 2014, jolloin maksamattomia laskuja kertyi yli 18 000 euroa. Suurin velkoja oli jo tuolloin Lahden kaupunki, jolle se jätti maksamatta reilut 10 000 euroa. Vuonna 2015 Lahden kaupungilta jäi yhdistykseltä saamatta reilut 2 600 euroa, ja tämän vuoden keväällä liki 12 000 euroa. Käräjäoikeus antoi kaikissa kolmessa velassa yksipuolisen tuomion velkomusasiassa.

Trattaprotesteja, eli julkisia maksukehoituksia yhdistykselle on kertynyt kahdeksan kappaletta, joista viimeisin toukokuun lopussa.

Yhdistys on maksanut yhteensä noin 46 000 euron veloista noin 16 000 euroa. Viimeisin kirjattu loppuun maksettu velka on viime vuoden elokuulta.

- Vaikeaa on ollut, me saamme tuloja 9 kuukautta vuodesta. Loppuaika pitää tasapainotella, ja seura ei ole halunnut nostaa junioreiden toimintamaksuja. Seuratoiminta on hankalaa kausiluonteista bisnestä. Viime viikolla lyhennettiin velkaa 10 000 eurolla ja tälläkin viikolla on tarkoitus lyhentää muutamalla tonnilla. Julkisista rekistereistä ei näy tämän hetkistä todellista tilannetta, sillä ne päivittyvät hitaammin ja olemme maksaneet veloista suuren osan, kertoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pekka Snåre.

Snåren mukaan yhdistyksen suurimmat taloushaasteet syntyvät kausiluontoisten tulojen lisäksi hallimaksuista.

- Toukokuussa päättynyt toimintakausi oli plussalla. Olemme joutuneen välillä käyttämään Suurhallia koulun salien sijaan, kun emme ole saaneetkaan vuoroja. Näistä kulut on kolminkertaiset, että se kyllä aina kirpaisee. Meidän toiminta jatkuu, ei huolta. Velkojien kanssa on aina yritetty sopia nämä, Snåre päättää. 

Miesten Korisliigassa pelannut Lahden NMKY ry:n ajautui konkurssiin vuosi sitten. Tuolloin junioritoiminta jatkui vuonna 2012 rekisteröidyn Namika Lahti Juniorit ry:n kautta.