Suora

  • Urheiluruutu

Antti Pihlakoski tuomitsee "urheilijashoppailun": "Kansalaisuus tulee melkein kuin postissa"

Keskiviikkona Ylen aamu-tv:n sohvalla keskusteltiin urheilun edustusoikeussäännöistä, kun vieraana oli Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski. Katso haastattelu kokonaisuudessaan kuvaa klikkaamalla.

urheilu
Antti Pihlakoski Yle Aamu-tv:n vieraana keskiviikkona 13.7.2016.

Katso Antti Pihlakosken vierailu Yle Aamu-tv:n sohvalla kokonaisuudessaan artikkelin kuvaa klikkaamalla tai suoraan Yle Areenasta täältä.

Keskustelu urheilun edustusoikeussäännöistä on jatkunut kiivaana viikonloppuna päättyneiden yleisurheilun EM-kisojen jälkeen. Mitalitilastossa neljänneksi sijoittuneen Turkin väreissä kilpaili Amsterdamissa lukuisia kansallisuutta vaihtaneita urheilijoita.

Euroopan yleisurheiluliiton puheenjohtaja Svein Arne Hansen tuomitsi kisojen jälkeen jyrkästi urheilijoiden "shoppailun". Ylen aamu-tv:ssä keskiviikkona vieraillut Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski oli samoilla linjoilla.

- Toimenpiteitä pitää tehdä, ettei tämän tyyppinen toiminta pääse leviämään laajemmalti, Pihlakoski totesi ykskantaan Nicholas Wancken haastattelussa.

"Money talks"

Pihlakosken mukaan ilmiö on ollut tarkkailussa jo pitkään – ja ollut tapetilla Suomessakin, muun muassa tunnetun takavuosien keskimatkojen juoksijan Wilson Kirwan tapauksessa. Suomenkenialaisen Kirwa muutti Suomeen vuonna 1997 ja edusti Suomea useasti EM- ja MM-kisoissa.

Suomessa sääntö on kuitenkin se, että ensin maassa pitää asua viisi vuotta kansalaisuuden saadakseen, ja vasta sitten voi edustaa maata.

- Näissä maissa missä on tämä ongelma, uusi kansalaisuus tulee melkein kuin postissa. Urheilijat eivät välttämättä edes käy uudessa kotimaassaan. Ja se on väärä kehityssuunta.

Asia ei Pihlakosken mukaan ole kuitenkaan helppo ratkaista. Esimerkiksi pakolaisurheilijoiden kohdalla on oltava liikkumavaraa ja pystyttävä tekemään poikkeuksia. Kun yleisurheiluliitot kokoustavat Rion olympialaisissa, on edustusoikeusasiat Pihlakosken mukaan EM-kisojen jälkipyykin takia otettu mukaan asialistalle.

EM-kisojen ja Turkin tapauksessa pääsyy kansallisuuden vaihtoon on raha. Turkki sai kelpourheilijan, kansallisuutta vaihtanut urheilija synnyinmaan tulotasoon verrattuna jättimäisiä rahapalkintoja.

- "Money talks", tai ainakin osittain se vaikuttaa siltä, Pihlakoski lohkaisi.

Suosittelemme

Tuoreimmat