Rion olympialaiset: Jarkko Kinnunen

Vuonna 1984 syntyneen Jarkko Kinnusen laji on 50 kilometrin kävely.

urheilu
Jarkko Kinnunen Moskovan MM-kisoissa 2013.
Jarkko Kinnunen Moskovan MM-kisoissa 2013.AOP
  • Jarkko Kinnunen
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Jarkko Kinnunen

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Jarkko Kinnuselle Rion-kisat ovat kolmannet olympialaiset. Aiemmissa kisoissa tulostahti on ollut tasainen, sillä sekä Pekingissä että Lontoossa sijoitus oli 15:s. Jälkimmäisellä kerralla Kinnunen teki oman ennätyksensä 3.46.25.

Arvokisoja Kinnunen on kiertänyt jo kokonaisen vuosikymmenen ajan. Takana ovat muun muassa viidet MM-kisat, joissa Kinnunen on parhaimmillaan yltänyt yhdeksänneksi. Suomen-mestariksi 32-vuotias Kinnunen on kävellyt 20 kilometrillä viidesti.

Rion tulosrajan Kinnunen alitti maaliskuussa reilulla kuudella sekunnilla. Jalasjärvellä syntyneen kävelijän valmentajana toimii nykyisin Valentin Kononen.

Kinnusesta löytyy rutkasti materiaalia yli kymmenen vuoden ajalta Ylen arkistoista. Katso miehen uran merkkipaalut täältä!

Arkistojen kätköistä: Olympiakävelijä Jarkko Kinnusen hurjat taistelut yhdessä videossa

Jarkko Kinnunen käveli ennätyksensä

Jarkko Kinnunen: "Vaihtoon menee kalsarit"

Kinnunen liikuttui kyyneliin: "Minun päiväni on vielä edessä"

Kävelijä Kinnunen kyllästynyt 15. sijoihin

Kinnunen antoi vahvan näytteen kunnostaan

Jarkko Kinnunen käveli maailmantilaston kolmoseksi

Toipilas Kinnunen keskeytti 50 km:n urakkansa

Kinnunen tuupertumisestaan: Taju oli tallella

Kävely Dinizin show - Kinnunen päätyi paareille

Jarkko Kinnunen käveli ennätyksensä 20 kilometrillä

Jarkko Kinnunen Pekingin MM-kisoissa 2015.
Jarkko Kinnunen Pekingin MM-kisoissa 2015.AOP
  • Jarkko Kinnunen
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Accuscoren ennuste

32-vuotias kilpakävelijä Jarkko Kinnunen on matkalla kohti kolmansia olympialaisiaan. Edellisillä kerroilla tuloksena oli 15. sija. Parhaimmillaan Kinnunen on sijoittunut yhdeksänneksi 50 kilometrin matkalla MM-kisoissa 2009. Tänä vuonna hän on Rioon matkaavista kävelijöistä maailmantilastossa kahdenkymmenen paikkeilla ajallaan 3.50.40, joka jää Lontoon olympialaisista kävellystä ennätyksestä reilut neljä minuuttia.

Venäläisurheilijoiden dopingpanna on vaikuttanut myös kävelyn ennakkoasetelmiin. Lontoon kisassa nopeimmin kävelleeltä Sergei Kirdjapkinilta vietiin kultamitali alkuvuodesta neljän vuoden tutkimusten jälkeen ja muitakin mitalikandidaatteja Venäjän dopinghuuruisesta kävelyjoukkueesta jää Riosta pois.

Australian Jared Tallent nousi neljän vuoden jälkeen Lontoon kultamitalistiksi ja on yksi suosikeista myös Riossa. Viime vuoden maailmanmestari Slovakian Matej Toth on kilpaillut säästeliäästi tänä vuonna, mutta kuuluu eittämättä mitalisuosikkeihin. Moskovan MM-kisojen 2013 kultamitalimies ja Lontoossa lopulta pronssia ottanut Irlannin Robert Heffernan on todennäköinen mitalista kamppaileva kävelijä.

Useana vuonna ennen arvokisoja maailmantilastossa on kärkipaikkaa pitänyt Ranskan Yohan Diniz. Niin tänäkin vuonna. Arvokisoissa hän on menestynyt kolmen Euroopan mestaruuden arvoisesti, mutta MM- tai olympiatasolta tuloksena on ainoastaan hopea Osakasta lähes kymmenen vuoden takaa. Japanilaisten ja kiinalaisten kolmihenkisistä joukkueista nousee varmasti joku mitalitaistoon, mutta oikean nimen ennustaminen tässä vaiheessa on vaikeaa.

Kinnusen kokemuksesta useissa arvokisoissa on varmasti hyötyä 82 muun kilpailijan joukossa. Accuscoren simulaatioiden mukaan Kinnusen mahdollisuudet mitaleille ovat alle 5 % tasolla, mutta pistesijaan ja uran parhaaseen arvokisasuoritukseen on 13 % todennäköisyys.

Jarkko Kinnunen Pekingin MM-kisoissa 2015.
Jarkko Kinnunen Pekingin MM-kisoissa 2015.AOP
  • Jarkko Kinnunen
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Näin hän kilpailee Riossa

50km kävely, miehet

Perjantaina 19.8. klo 14.00-18.20 (Suomen aikaa)

.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme