Suora

  • Urheiluruutu

Rion olympialaiset: Tero Pitkämäki

Pitkän uran tehnyt keihäänheittäjä Tero Pitkämäki lukeutuu Suomen menestyneimpiin urheilijoihin.

urheilu
Tero Pitkämäki
Tero PitkämäkiAOP
  • Tero Pitkämäki
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Tero Pitkämäki

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Tero Pitkämäki lukeutuu jälleen Suomen suurimpiin mitalitoivoihin. Rion-kisat ovat Pitkämäelle jo neljännet olympialaiset, ja palkintokaapissa on olympiapronssi Pekingistä. Kaksissa muissa olympialaisissaan Pitkämäki on sijoittunut viidenneksi ja kahdeksanneksi.

33-vuotias Pitkämäki on seitsenkertainen arvokisamitalisti, joka on ennen olympiakesää saavuttanut MM-kisoissa mitalien värisuoran ja EM-kisoissa kahden pronssin lisäksi yhden hopean. Kolminkertainen Vuoden urheilija voitti viime vuonna Timanttiliigan keihäänheiton kokonaiskisan.

Pitkämäen oma ennätystulos 91,53 on vuodelta 2005. Viime vuonna Pitkämäki kiskaisi pisimmän kaarensa sitten maailmanmestaruusvuotensa; 89,09 metriä.

Miltä näytti 18-vuotias Pitkämäki keskijakauksineen? Muistatko, kun Pitkämäen keihäs lensi ranskalaisen pituushyppääjän kylkeen? Koostimme keihäsmestarin huikean uran kohokohdat Ylen arkistomateriaaleista (hänet muuten nähdään peräti 1075 arkistovideolla) tänne!

Arkistojen kätköistä Tero Pitkämäen komea ura: 18-vuotias lupaus, keihäs pituushyppääjän kylkeen ja liuta arvokisamitaleja

Pitkämäelle ja Ollille povataan hopeaa Riosta - ruotsalaiset kauhuissaan olympiaennusteesta

Tero Pitkämäelle historiallinen mitali kaulaan - katso video!

Tero Pitkämäki on Vuoden urheilija!

Kangas: Tero nousi legendojen joukkoon

Tero Pitkämäki otti olympiapronssia

Tero Pitkämäki heitti MM-kultaa

Tero Pitkämäki
Tero PitkämäkiTomi Hänninen.
  • Tero Pitkämäki
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Accuscoren ennuste

Neljänsiin olympialaisiinsa matkaava Tero Pitkämäki on kuulunut keihään maailman eliittiin yli kymmenen vuoden ajan. Olympialaisista on ollut tuomisena 2008 Pekingin pronssimitali, jota Pitkämäki lähtee kirkastamaan. Kauden aikana loukkaantumiset ovat varjostaneet hänen valmistautumistaan ja kauden parhaaksi on jäänyt Kuortaneella heitetty 85,35.

Keihään maailmantilastoa on tänä kesänä hallinnut Thomas Röhler. Pisimpänä kaarena Turussa heitetty yli 91-metrinen. Viimeisenä muistona kauden kisoista on kuitenkin täydellinen sulaminen EM-finaalissa, jossa Röhler jäi viidenneksi alle 81 metrin tuloksella. Potentiaalia voittoon Riossa on, mutta kestääkö hermo?

Viime vuoden maailmanmestari Kenian Julius Yego on kilpaillut säästeliäästi ja huippuheitot ovat vielä tulematta. Yego on kuitenkin näyttänyt pystyvänsä heittämään kauden parhaita tuloksia arvokisoissa, joten myös Riossa hän kamppailee mitalista. Afrikan toinen keihäsjätti, viime vuoden MM-kisojen hopeamitalisti Egyptin Ihab Abdelrahman voitot Timanttiliigan kilpailuissa Eugenessa ja Tukholmassa ovat merkkinä hänen tasaisen kovasta kunnostaan.

Viime vuoden MM-pronssillaan arvokisamitaliensa määrän seitsemään nostanut Tero Pitkämäki ei ole tällä kaudella huippukaaria heittänyt. Kauden päätavoitteessa Pitkämäki on lähes joka vuosi onnistunut, eikä sitä ole syytä epäillä nytkään. Lontoon olympiavoittoa puolustaa silloin suurena yllätyksenä korkeimmalle korokkeelle noussut Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcott. Viime kaudella hänen kuntonsa katosi täydellisesti yli 90 metrin heittäjästä ynnä muut- sarjaan ennen MM-kilpailuita, mutta nyt kunto näyttää kantavan ainakin hieman pidemmälle. Keihäs on yllätyksellinen laji kuten Latvian Zigismunds Sirmaiksen Euroopan mestaruus osoitti. Mutta mikäli yllätyksiä ei satu, Rion olympiavoittaja löytyy edellä listatuista nimistä.

Tero Pitkämäki on osoittanut pitkällä urallaan pysytvänsä parhaisiin suorituksiinsa arvokisoissa. Kolmen edellisen vuoden aikana tuloksena on ollut kolme arvokisamitalia. Karsiutuminen EM-kisojen finaalista nostaa esille monia kysymysmerkkejä Pitkämäen kunnosta Rion olympianäyttämöllä. Accuscoren ennusteen mukaan Pitkämäen mitalin todennäköisyys Riossa on 25 % ja pistesijaan hän yltää 45 % todennäköisyydellä.

Tero Pitkämäki Zürichin EM-kisoissa 2014.
AOP
  • Tero Pitkämäki
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Näin hän kilpailee Riossa

Keihäs, miehet

Karsintaryhmä A keskiviikkona 17.8. klo 02.30-03.30

Karsintaryhmä B keskiviikkona 17.8. klo 03.55-04.50

Finaali lauantaina 20.8. klo 02.55-04.15

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme