Rion olympialaiset: Anne-Mari Hyryläinen

Vuonna 1978 syntynyt Anne-Mari Hyryläinen osallistuu naisten maratonille Riossa.

urheilu
Anne-Mari Hyryläinen
Anne-Mari HyryläinenEPA / SRDJAN SUKI
  • Anne-Mari Hyryläinen
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Anne-Mari Hyryläinen

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Anne-Mari Hyryläinen on arvokisatasolla varsin tuore suomalaisnimi. Tampereella syntynyt Hyryläinen debytoi MM-kisoissa Pekingissä vuonna 2015 sijoittuen 29:nneksi. Rion-kisat ovat ensimmäiset olympialaiset.

Alkuvuodesta 2016 Hyryläinen kellotti puolimaratonilla kovimman suomalaistuloksen 16 vuoteen. Pitkään Arabiemiraateissa asuneen Hyryläisen hyvä vauhti jatkui huhtikuussa Hampurin maratonilla, jossa suomalainen juoksi uudeksi ennätyksekseen 2.34.12. Aiempi ennätys parani yli minuutilla. Rion olympiajoukkueeseen Hyryläinen nimettiin maaliskuussa. EM-kisoissa 2016 Hyryläinen ylitti puolimaratonin maaliviivan sijalla 20.

Kestävyysjuoksijan uransa ohella Hyryläinen on valloittanut vuoria. Vuonna 2010 Hyryläinen kiipesi Mount Everestin huipulle. Kisojen aikana 38 vuotta täyttävää Hyryläistä valmentaa Simo Wannas.

Miltä Everestin huipulla näytti ja miten Hyryläisen ura alkoi? Pengoimme Ylen arkistoista materiaalia Hyryläisestä ja koostimme videon Areenaan!

Arkistojen kätköistä: Olympiamaratoonari Anne-Mari Hyryläinen kiipesi Mount Everestille vuonna 2010

Suomen olympiatoivo sai haluamansa kenraalin EM-puolikkaasta

Rioon jo valittu Hyryläinen jälleen hyvässä vauhdissa – oma ennätys parani yli minuutilla!

Parasta puolimaratonin suomalaisvauhtia kuuteentoista vuoteen

Hyryläinen taisteli maratonilla – "Kokemus, jonka tulen muistamaan aina"

Suomalainen vuorten valloittaja MM-maratonille - "Taival on ollut pitkä"

Dubaissa hirmuvauhtinen maraton - Hyryläinen hätyytteli MM-rajaa

Anne-Mari Hyryläinen
Anne-Mari HyryläinenSUL Arkisto / Mika Kanerva
  • Anne-Mari Hyryläinen
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Accuscoren ennuste

Kolmansiin arvokisoihinsa matkalla oleva Anne-Mari Hyryläinen täyttää toisen maratoonarinaistemme kisapaikan. Hän juoksi vuosi sitten 65 matkaan lähtijän joukossa MM-maratonilla sijalle 29 ja oli tämän kevään EM-puolimaratonilla 20:s, vajaat kolme minuuttia kärkeä jäljessä. Hän on juossut tänä vuonna Hampurin maratonilla oman ennätyksensä 2.34.12, jota Hyryläinen lähtee varmasti ensimmäisissä olympialaisissaan reilun 150 muun juoksijan joukossa parantamaan.

Etiopian Tiki Gelana ei ole puolustamassa Lontoon olympiavoittoaan Rion maratonilla, mutta hänen maannaisensa, viime vuoden MM-kisojen maratonin voittaja Mare Dibaba on eräs kovimmista kultamitalin tavoittelijoista. Viime vuoden MM-kisojen hopeanainen Kenian Helah Kiprop on tämän kauden maailmantilastossa kolmantena Tokion maratonin voittoajallaan ja tarjoaa varmasti kovan vastuksen Dibaballe.

Vaikka sekä Etiopian että Kenian kivenkovat maratonjoukkueet eivät lopullisia nimilistoja ole ilmoittaneet, saattaa olla, että 4 tilastoissa nopeinta etiopialaista ei olisi mukana Riossa. Bahrainin Eunice Kirwa on maailmantilaston 8:s ja kamppailee mitaleista, kuten vuosi sitten Pekingin MM-maratonilla saavuttaessaan pronssia. Japanilaisten panos lienee tälläkin kertaa vahva. Varsinkin Mai Itolla ja Kayoko Fukushilla on hyvät mahdollisuudet vähintään pistesijoille.

Maailman kärjen taso maratonilla on äärimmäisen kova ja voittajan odotetaan juoksevan 2.25 paikkeille säästä riippuen. Anne-Mari Hyyryläisen todennäköisyydet pistesijaan ovat Accuscoren kisasimulaatioiden mukaan alle 5 %. Häneltä hyvä suoritus olisi 20 parhaan joukkoon yltäminen myös olympialaisissa.

Anne-Mari Hyryläinen
Anne-Mari HyryläinenEPA / SRDJAN SUKI
  • Anne-Mari Hyryläinen
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Näin hän kilpailee Riossa

Maraton, naiset

*Sunnuntaina *14.8. klo 15.30-18.30

.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme