Suora

  • Urheiluruutu

Tourin klassikkoetapin lopusta farssi: Froome joutui jopa juoksemaan, tuomaristo muutti tuloksia

Sky-tallin Chris Froome oli jo vakuuttavassa vauhdissa pyöräilyn Ranskan ympäriajon 12. etapilla. Viimeisen kilometrin tapahtumat olivat pudottaa hänet Tourin kärkipaikalta, mutta kisan tuomaristo muutti tuloksia jälkikäteen.

Chris Froome
Chris froome joutui 12. etapilla juoksemaankin.
Chris froome joutui 12. etapilla juoksemaankin.EPA

Lotto-Soudal-tallin Thomas De Gent polki Tour de Francen 12. etapin voittoon. Etappi starttasi Montpellieristä ja päättyi 178 kilometriä myöhemmin legendaarisen Mont Ventoux’n nousuun. Belgialainen ratkaisi voiton aikaisella irtiotolla eikä Dimension Datan Serge Pauwels enää haastanut häntä viimeisillä sadoilla metreillä.

Mutta se mitä tapahtui kärkikaksikon takana viimeisillä kilometreillä, muistetaan todennäköisesti etapin voittokamppailua huomattavasti paremmin. Touria johtanut Chris Froome oli edennyt etapilla suunnitelmiensa mukaan ja oli irtautunut pääjoukosta vajaat neljä kilometriä ennen maalia. Froomen pahimpiin kilpailijoihin kuuluva Movistar-tallin Nairo Quintana ei pystynyt vastaamaan Sky-tallin polkijan vauhtiin, joten Froome sekä BMC:n Richie Porte ja Trek-Segafredon Bauke Mollema pääsivät karkuun.

Kolmikon etumatka kuitenkin kariutui tylysti, sillä he törmäsivät yleisön takia pysähtyneeseen moottoripyörään. Froomen pyörä hajosi rytäkässä ja hän jopa juoksi osan matkasta päästäkseen mahdollisimman nopeasti maaliin. Froome pääsi lopulta maaliviivan yli varapyörällä, mutta vasta 6 minuuttia ja 45 sekuntia De Gentin perässä.

Froome putosi Tourin kärjestä ja ykköseksi nousi Orica-BikeExchangen Adam Yates, joka oli Froome 28 sekuntia perässä ennen 12. etappia. Kilpailun tuomaristo päätti kuitenkin muuttaa tuloksia jälkikäteen ja Froome säilytti johtoasemansa 47 sekunnin erolla Yatesiin. Mollema on kolmantena 56 sekuntia Froomea perässä ja Quintana 1.01 Froomelle jääneenä.

- Moottoripyörä ei pystynyt etenemään tuhansien fanien takia. Kyseessä ei ole yksi, kaksi tai kymmenen, vaan 200 metriä täynnä satoja faneja. Se oli painajaismaista. Sellaista käytöstä... En tiedä, miten sitä voisi kuvailla, Froomen tallin johtaja Nicolas Portal päivitteli uutistoimisto AFP:lle.

12. ETAPPI, 178 km

1. Thomas De Gendt BEL 4.31.51

2. Serge Pauwels BEL + 0.02

3. Daniel Navarro ESP + 0.14

4. Stef Clement NED + 0.40

5. Sylvain Chavanel FRA sama

6. Bert Jan Lindeman NED + 2.52

TILANNE 12/21 ETAPIN JÄLKEEN

1. Chris Froome GBR 57.11.33

2. Adam Yates GBR + 0.47

3. Bauke Mollema NED + 0.56

4. Nairo Quintana COL + 1.01

5. Romain Bardet FRA + 1.15

6. Alejandro Valverde ESP + 1.39

7. Tejay van Garderen USA + 1.44

8. Fabio Aru ITA + 1.54

9. Daniel Martin IRL + 1.56

10. J. Rodriguez Oliver ESP + 2.11

Korjaus klo 19.09: Päivitetty kilpailun tuomariston päätös ja uusi Tourin kokonaistilanne.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat