Rion olympialaiset: Matias Koski

Vuonna 1994 syntynyt uimari Matias Koski on nuoresta iästään huolimatta osallistumassa jo toisiin olympialaisiinsa.

urheilu
Matias Koski Kazanin MM-kisoissa 2015.
Matias Koski Kazanin MM-kisoissa 2015.AOP
  • Matias Koski
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Matias Koski

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Hämeenlinnassa syntynyt Matias Koski on asunut lähes koko elämänsä Yhdysvalloissa. Georgian yliopistossa opiskeleva Koski täyttää Rion olympiavuonna vasta 22 vuotta, mutta osallistuu silti jo toisiin olympiakisoihinsa.

Lontoossa Koski kilpaili 200 metrin, 400 metrin ja 1500 metrin vapaauinnissa. Paras sijoitus oli 400 metrin 22. sija. 200 metrillä syntyi oma ennätys. Tällä hetkellä Kosken hallussa ovat 200 metrin, 800 metrin ja 1500 metrin vapaauinnin Suomen ennätykset. Koski on edustanut Suomea myös MM- ja EM-tasolla. MM-kisoissa on on sijoittunut parhaimmillaan yhdeksänneksi 800 metrillä, EM-uinneissa hän on ollut neljäs 200 metrillä.

Koski on lisäksi muun muassa voittanut Yhdysvaltojen yliopistomestaruuden 1650 jaardin vapaauinnissa. Alkuvuodesta 2016 hän sijoittui toiseksi yliopistosarjan finaaleissa Atlantassa 200 jaardin vapaauinnissa. Suomen olympiajoukkueeseen Koski valittiin maaliskuussa.

Yle Urheilun asiantuntija Vesa Hanski:

– Kosken kohdalla viime vuosien murheenkryyni on ollut, että hän on harjoitellut Yhdysvalloissa sikäläisten oppien mukaan ja hänellä on ollut ongelmia siirtymisessä Eurooppaan. Tätä siirtymää kotivalmennuksesta maajoukkuevalmennukseen valmennus joutuu kyllä miettimään. Semifinaalipaikkoja Matias varmaan lähtee Riosta hakemaan. Yhdysvalloissa vauhti on kuitenkin ollut jo sitä luokkaa, että hän on pystynyt voittamaan maan parhaimpia. Se antaa osviittaa hyvään menestykseen.

Mitä Kaj Kunnas sai selville mystisestä Koskesta vuonna 2012? Entä miten paljon Koski treenaa viikossa? Katso kooste Kosken urasta ja historiasta täältä!

Arkistojen kätköistä: Uimari Matias Koski sai 17-vuotiaana maapaikan Lontoon olympialaisiin

Matias Koski kovaan aikaan - Phelps ja Lochte taipuivat tilastoissa

Matias Koski alitti kirkkaasti Rion A-rajan

Matias Koskelle loistava uintisaavutus USA:ssa

Suomen olympiauinnit - kaikki ulos jo alkuerissä

Kunnaksen kärki: Matias Koski

Koski rikkoi Kasvion 18 vuotta vanhan SE:n

Matias Koski Lontoon olympiakisoissa 2012.
Matias Koski Lontoon olympiakisoissa 2012.AOP
  • Matias Koski
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Accuscoren ennuste

Yhdysvalloissa asuva ja harjoitteleva Matias Koski matkaa toisiin olympialaisiinsa. Tällä kertaa hänen ohjelmassaan ovat 200 metrin ja 400 metrin vapaauinnit. 200 metriä on ainakin viimeaikaisten suoritusten pohjalta ollut hänelle parempi matka. Kevään EM-kisoissa hän sijoittui hienosti neljänneksi 200 metrin matkalla alittaen samalla 1.47-rajan. MM-kisojen paras saavutus on tähän mennessä vuodelta 2013, jolloin hän saavutti 9. sijan 800 metrin matkalla. Tätä matkaa ei olympialaisissa uida.

200 metrin vapaauinnissa maailman kärki on hyvin tasainen. Olympiavoittoa puolustava Ranskan Yannick Angel on kilpaillut säästeliäästi ja pääsi olympialaisiinkin takaoven kautta. Hän ei kuitenkaan anna periksi helpolla unelmaansa olympiavoiton toistamisesta. Neljän vuoden takainen hopeamitalisti Kiinan Sun Yang sai 200 metrin vapaauinnissa hopeaa myös Kazanin MM-kisoissa 2015. Hän ei puolusta 1500 metrin olympiavoittoaan, vaan keskittyy tällä kertaa tuplaan 200 metrin ja 400 metrin matkoilla.

Maailmanlistan kärkinimi ja viime vuoden maailmanmestari Ison-Britannian James Guy jätettiin kevään kotialtaassa pidetyissä EM-kisoissa tylysti kolmanneksi. Hänkin saattaa tavoitella kunnonajoituksessaan nappisuoritusta Riosta. EM-kisojen kärkimiehet Alankomaiden Sebastian Verschuren ja Serbian Velimir Stjepanovic sekä 2015 MM-kisojen pronssimies Saksan Paul Biedermann kamppailevat myös tiukasti mitaleista. Vaikka USA:lla ei ehkä ennakkoon kaikkein kovimpia suosikkeja ole tälle matkalle laittaa, ei heidän mitalinsa olisi suuri yllätys. Samoin on laita Australian kaksikon kanssa.

Tässä seurassa on Suomen ennätyksen parannuttava jälleen, jotta Matias Koskella olisi realistiset mahdollisuudet menestykseen. Accuscoren ennuste pitää mitalimahdollisuuksia alle 5 % suuruisina, mutta finaaliin ja sitä kautta pistesijaan mahdollisuudet ovat 24 % tasolla. Kosken hyvät EM-kisat antavat odottaa jälleen uusia ennätyksiä, mutta mihin ne kivikovassa seurassa riittävät.

Matias Koski Lontoon olympiakisoissa 2012.
Matias Koski Lontoon olympiakisoissa 2012.AOP
  • Matias Koski
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Näin hän kilpailee Riossa

400m vapaauinti, miehet

Alkuerät lauantaina 6.8. klo 19.50-20.15

Finaali sunnuntaina 7.8. klo 04.30-04.40

200m vapaauinti, miehet

Alkuerät sunnuntaina 7.8. klo 19.20-20.00

Semifinaalit maanantaina 8.8. klo 04.10-04.30

Finaali tiistaina 9.8. klo 04.20-04.30

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme