1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Rion olympialaiset: Petra Olli

Vapaapainin 58-kiloisissa otteleva, vuonna 1994 syntynyt Petra Olli lukeutuu Rion suurimpiin mitalitoivoihin.

Kuva: AOP

Petra Olli

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Petra Ollin nousu tähteyteen Suomen urheilutaivaalla on ollut rakettimainen. Vuonna 1994 syntynyt painija on Suomen suurimpia mitalitoivoja Rion kisoissa.

Viimeksi Ollin huimat otteet olivat otsikoissa maaliskuussa, kun suomalainen paini ylivoimaiseen tyyliin naisten 60 kilon sarjan Euroopan mestariksi. Finaalissa kaatui sarjan hallitseva maailmanmestari. Suomen ykköspainija kiinnostaa ympäri maailman, mistä osoituksena harjoittelumahdollisuus Venäjän maajoukkueen kanssa, Japanissa sekä kaukana Mongoliassa.

Olli painii Riossa 58 kilon painoluokassa, jossa lappajärveläinen on saavuttanut MM-hopeaa vuonna 2015 ja EM-pronssia 2014. Nuorten arvokisoissa Olli on voittanut muun muassa alle 20-vuotiaiden EM-kultaa ja MM-pronssia 59-kiloisten sarjassa vuonna 2013 sekä pronssia 46 kilon sarjassa nuorten olympiakisoissa vuonna 2010.

Paikan Rion kisoihin Olli varmisti vuoden 2015 MM-kisoissa Las Vegasissa. Komea saavutus poiki kutsun myös Linnan juhliin.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Ala-Huikku:

– Kaikki tietävät Petran mahdollisuudet. Tänä vuonna tuli Euroopan-mestaruus ja se kertoo, että hän on taas mennyt eteenpäin. Sieltäkin on vielä puoli vuotta aikaa olympialaisiin. Koko kansa odottaa Petralta mitalia, ja tiedän, että hän ei itsekään ole tyytyväinen muuhun. Sen ottamiseen on kaikki mahdollisuudet. Naispainissa on elinehto lähteä sinne, mistä saa kovia matseja ja Petra on tehnyt sitä jo monta vuotta. He luottavat siihen systeemiin ja se on koko ajan tuonut nousujohteisia tuloksia. Siinä on hienoa se, että mennään koko ajan uusiin paikkoihin ja nimenomaan sinne, missä naispaini on kaikkein kovinta, eli Japanin, Mongolian ja Venäjän suuntaan. Petran mentaliteetti on kehittyä harjoittelemalla parempien seurassa, ja niin urheilua pitäisikin ajatella tuossa kehitysvaiheessa.

Miten sujui paini 16-vuotiaalta Ollilta nuorten olympialaisissa? Katso kooste Ollin huikeasta urasta**Areenasta!**

Arkistojen kätköistä: Rion mitalisuosikki Petra Olli halusi ”kiusata vanhempia akkoja" junnuna

Petra Olli nousi maailmanlistan ykköspaikalle

Näin Petra Olli taisteli Euroopan mestariksi - katso video!

Petra Olli paini MM-hopealle!

Kahden olympiahopean ennuste ei vakuuta Petra Ollia - "Tuskin me suomalaiset olisimme tyytyväisiä"

Olli painii MM-pronssista - Yle Areena klo 15.45

Petra Ollille jälleen junioreiden MM-pronssia

Kuva: AOP

Accuscoren ennuste

Naisten painin 58 kilon sarjassa Rioon matkaava Petra Olli on eräs suurimmista mitalitoivoista Suomen joukkueessa. Euroopan mestari ja MM-kisojen hopeamitalisti kamppailee tiukasti myös Riossa mitalista 17 muun painijan kanssa.

Japanin Icho Kaori on hallinnut suvereenisti sekä aiemmin 63 kilon että vuoden 2014 alusta lähtien 58 kilon sarjaa. Hän on vuoden 2007 MM-kisoista lähtien hävinnyt vain yhden ottelun. Tämä tosin tapahtui tämän vuoden alussa, jolloin Mongolian Orkhon Purevdorj nappasi Ivan Yarigin- turnauksen voiton.

Kaori, Olli ja Purevdorj ovat todennäköisimmät mitalistit Accuscoren ennusteen mukaan. Muiden painijoiden nousu voittotaistoon olisi suuri yllätys. Petra Ollin mitalin todennäköisyys on 53 %, eli mitalia voidaan pitää todennäköisenä. Pistesija saavutetaan kahdella voitolla ja sen todennäköisyys Ollin kohdalla on 82 %.

Kuva: AOP

Näin hän kilpailee Riossa

Paini, naiset

Aamupainit 58kg keskiviikkona 17.8. klo 16.00-19.00 (Suomen aikaa)

Mitaliottelut 58kg keskiviikkona 17.8. klo 22.00-00.30

Petra Olli Riian EM-kisoissa 2016. Kuva: AOP