1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Rion olympialaiset: Tero Välimäki

Kreikkalais-roomalaisen painin 66 kilon sarjassa otteleva, 34-vuotias Tero Välimäki osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa olympialaisiin.

Tero Välimäki Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Tero Välimäki

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Tero Välimäen pitkä painiura saa täyttymyksen olympiamatolla Rio de Janeirossa. Hän valloitti kisalipun kakkossijalla huhtikuun maailmankarsintaturnauksessa Mongolian pääkaupungissa Ulan-Batorissa.

Tero on yhdessä nuoremman veljensä Henrin kanssa kuulunut edustuspainijoihin jo vuosien ajan. Hänen tähän mennessä paras saavutuksensa on kahdeksas sija Vantaan EM-kisoissa 2014. Välimäen valmentajana toimii kaksinkertainen olympiamitalisti Marko Yli-Hannuksela.

Olympiaedustus on Välimäelle, 34, uran ensimmäinen. Viime vuonna hän sijoittui MM-kisoissa sijalle 23 ja Euroopan kisoissa hän oli 18:s.

Miten suorasanainen painija on vuosien varrella kommentoinut suorituksiaan? Katso kooste Välimäen pitkän uran ylä- ja alamäistä Areenasta!

Arkistojen kätköistä: Pettynyt Tero Välimäki synkisteli armottomasti painin MM-kisoissa 2015

Suomalaispainijoilla synkkä alku – ”Oli kyllä luokaton esitys”

Suomen painijat ulos mitaliotteluista

Välimäki paini tappioputken poikki Vantaalla

Välimäki painii Moskovassa ottelun kerrallaan

Tero Välimäki Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Accuscoren ennuste

Toisen miesten painin maapaikan Rion kisoihin saalisti 66 kilon sarjaan Tero Välimäki. Hänen paras arvokisasijoitus tähän mennessä on EM-kisojen kahdeksas sija parin vuoden takaa.

Välimäen sarja on Riossa kivikova. Maailmanmestarit Saksan Frank Stäbler, Etelä-Korean Han-Soo Ryu, Serbian Davor Stefanek ja 71 kilon sarjasta tuleva Azerbaidzhanin Rasul Chunayev ovat suurimmat suosikit sarjan mestariksi. Unohtaa ei myöskään sovi 60 kilon sarjan Lontoon olympiavoittajaa Iranin Omid Noroozia.

Unkarilaisen Lorinczin painiperheen veljeksistä moninkertainen euroopan mestari Tamas puolustaa Lontoon hopeaa, jonka toivoo tietenkin kirkastavansa kullaksi.

Välimäen mitalin todennäköisyys Accuscoren ennusteen mukaan on alle 5 %. Pistesijaan tarvitaan pari voittoa, joten hyvällä arpaonnella se olisi Välimäelle mahdollisuuksien rajoissa. Tällä hetkellä pistesijan todennäköisyys on 21 %.

Tero Välimäki Kuva: Yle

Näin hän kilpailee Riossa

Paini, miehet

Aamupainit 66kg tiistaina 16.8. klo 16.00-19.00

Mitaliottelut 66kg tiistaina 16.8. klo 22.00-00.00

Kuva: YLE