1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Uudessa hittilajissa liidät kuin Tarzan – viikonloppuna käydään liaanihypyn SM-kisat

Kaavilla kisataan viikonloppuna jo viidettä kertaa liaanihypyn Suomen mestaruudesta. Lajin ja tapahtuman kehittänyt Pasi Pitkänen kertoi Yle Puheen Aamussa liaanihypyn muistuttavan vahvasti seiväshyppyä – mutta myös omalla tyylillä voi pärjätä.

Kuten liaanihypyssä, myös Tarzan liiteli liaanilla. Uuden Tarzanin legenda -elokuvan Suomen ensi-ilta on perjantaina 15.6.2016. Kuva: AOP

Kuuntele liaanihypyn kehittäjän Pasi Pitkäsen haastattelu kokonaisuudessaan Yle Puheen Aamussa (Yle Areenasta) klikkaamalla tästä. HUOM! Haastattelu alkaa noin tunnin kohdalla (1:01:00).

Eukonkanto, suopotkupallo, saappaanheitto... moni omaperäinen, hauska ja/tai hullu laji tulee Itä-Suomesta. Ei ole siis ihme, että kun viikonloppuna kisataan liaanihypyn Suomen mestaruudesta, on tapahtumapaikkana Koillis-Savon Kaavi!

Yle Puheen Aamussa toimittaja Jere Pehkosella oli puhelimen päässä liaanihypyn isä Pasi Pitkänen – entinen seiväshyppääjä.

- Liaanihyppy on oikeastaan saanut ideansa seiväshypystä. Valmennan vapaa-ajalla ja itse aikoinaan hyppäsin myös seivästä, niin rupesin ajattelemaan, kuinka lajin oppimista voisi helpottaa ja opettaa aloittelijoille, Pitkänen kertoo lajin synnystä.

"Mehän tehdään tästä Kaavin oma eukonkanto! No siitä se idea sitten lähti..."

Pitkälle on edetty: viikonloppuna Kaavilla hypätään mitaleista jo viidettä kertaa. Kasvanut suosio on johtanut siihen, että kisatapahtuma hypätään nyt keskeisellä paikalla Kaavin Torilla. Lauantaina käytävä liaanihyppykisa on osuvassa ajankohdassa myös siksi, että päivää ennen perjantaina on uuden Tarzan-elokuvan Suomen ensi-ilta.

- Olen kehittänyt lajia ja pitänyt sitä erilaisilla lastenleireillä jo vuodesta 2004. Vähän varovasti sitten kunnanjohtajalle aikoinaan esitin, että miten saataisiin tänne Kaaville liaanihyppytelineet, että saataisiin ympärivuotinen hyppypaikka, tai edes että voi kesällä hypätä. Kunnanjohtaja Ari Sopanen sitten sanoi, että hei: mehän tehdään tästä Kaavin oma eukonkanto! No siitä se idea sitten lähti, Pitkänen muistelee.

Kuin seiväshyppyä, mutta liaanilla. Ja ilman seivästä

Liaanihyppy muistuttaa vahvasti seiväshyppyä. Onnistuneessa suorituksessa ylitetään rima, mutta seipään sijaan vauhdinoton jälkeen tartutaan köyteen ja "flengataan", eli liidetään yläilmoihin ja yli riman. Seiväshyppytekniikalla pötkii pitkälle, mutta voipa lajissa pärjätä yleisurheilu-ummikkokin.

- Räjähtävä kiihdytysnopeus on oleellisin juttu, kun vauhtiakin otetaan vain se kuutisen metriä. Täällä oli yhtenä vuonna satasen juoksija, joka tuli kolmanneksi ja moni seiväshyppääjä jäi taakse. Ja yhtenä vuonna oli kaveri jolla ei ollut mitään yleisurheilutaustaa, mutta oli räjähtävyyttä ja ihan oma tyyli: hän tuli toiseksi. Jotain etua voi siis seiväshyppytaustasta olla, mutta taito ja fysiikka ratkaisee sen homman, Pitkänen selventää.

"Freestyle-hyppääjillä se tekniikka muodostuu ihan omanlaiseksi, ja se on yksi lajin ehdoton suola"

Pasi Pitkänen

Kannustavan yleisö antaa lisäpontta suorituksiin: Mitä omanlaisempi tyyli sitä riehakkaammat aplodit, Pitkänen toteaa.

- Joka vuosi on tullut mukaan tällaisia ns. freestyle-hyppääjiä, jotka eivät ole koskaan seivästä hypänneetkään. Niin heillä se tekniikka muodostuu ihan omanlaiseksi, ja se on yksi lajin ehdoton suola. Nähdään uskomattoman hienoja rimanylityksiä: osa hyppää kierrähdystyylillä ja kierii taikka mitenkä päin tulevat alas.

Kaavilta maailmalle?

Pitkänen myöntää, että liaanihyppy on eräänlaista jatkumoa Itä-Suomen omaperäisille kilpalajeille.

- Kyllähän täällä on kaikenlaista eukonkantoa ja muuta, ehkä savolaiset ovat sellaisia kekseliäitä ja kaikenlaista hauskaa kehittävät.

Ja juuri hauskanpito, sekä lajin kehittävä luonne ovat Pitkäsen mielestä liaanihypyn parasta antia. Kansainvälinen olympiakomitea on lisännyt ja etsinyt 2000-luvulla monia villejä lajeja olympiaperheeseen, mutta Pitkänen ei ainakaan toistaiseksi myllytä liaanihyppyä Kaavilta kansainvälisille hyppypaikoille.

- Näen itse tämän sellaisena hauskana lajina, ja tämä voi houkutella ihmisiä seiväshypyn pariin. Mutta en kyllä itse aja tätä miksikään olympialajiksi. Liaanihyppy on kehittävä laji ja hauskanpitojuttu, Pitkänen paaluttaa.