Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, joukkueiden loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 16.7.

"Tärkeintä, että ollaan hengissä ja pystytään urheilemaan" – elinsiirron saaneiden EM-kisoissa ei kilpailla hampaat irvessä

Vantaalla on käyty tällä viikolla elinsiirron saaneiden EM-kilpailut. 550 urheilijaa 24 maasta on kilpaillut neljässätoista eri lajissa. Mitaleista huolimatta, näissä arvokisoissa tärkeintä ei ole voitto.

urheilu
Tuija HelanderYle

Keuhkosiirrännäisen kanssa elävä Tuija Helander ja luuydinsiirron saanut Markus Niemelä ovat osa Suomen lähes sadan urheilijan joukkuetta. Urheilu auttaa elinsiirtopotilaiden kuntoutumisessa ja terveenä pysymisessä. Vaikka Helander rohmusi kisoista kasan mitaleita, nousevat muut asiat menestyksen edelle.

- Näissä kisoissa pääasia ei ole voitto vaan osallistuminen ja varsinkin vertaistuki, jota täällä on. Ja se, että ollaan hengissä ja pystytään urheilemaan, Helander kertoi.

- Urheilu on minulle elämäntapa. Se on osa minua, en osaa olla ilman sitä.

- Urheilu on ollut mulle melkein kaikki. Oon kasvanut urheilussa ja oppinut kaikki arvotkin sitä kautta. Kyllä se merkkaa ihan hulluna, Markus Niemelä kommentoi.

Olympiafinalistista elinsiirtourheilijaksi

Ennen sairastumistaan 400 metrin aidoissa MM-vitoseksi ja olympialaisten seitsemänneksi sijoittunut Tuija Helander ei aluksi innostunut kilpaurheilemisesta uusilla keuhkoilla. Mieli muuttui kuitenkin nopeasti.

- Kun oli menettänyt liikuntakyvyn ja saikin sen takaisin, se tuntui mahtavalta ja veti väkisin kentälle takaisin. Nyt ilo on kuitenkin pääasiallinen sisältö. Huippu-urheiluun verrattuna tämä on mulle täysin paineetonta urheilua, Helander naurahti.

- Oma urheilu on tällaista tavoitteellista kuntourheilua. Kilpailujen ansiosta tulee liikuttua monipuolisesti ja treenattua myös vähän nopeutta ja voimaa eikä vaan kävelyä metsälenkeillä, Helander analysoi.

Elämä jatkuu saksalaisen luovuttajan ansiosta

Markus Niemelä opiskeli laskuvarjojääkäriksi, kun hänellä todettiin imusolmukesyöpä. Tauti eteni ja lopulta selviytymismahdollisuus oli vain 10%. Sopiva luovuttaja löytyi lopulta Saksasta ja parantuminen, takapakkeineen, saattoi alkaa 500 sairalapäivän jälkeen. Usko ei loppunut, missään vaiheessa.

- Me käytiin kavereitten kanssa hyppäämässä kilpaa vauhditonta pituutta sairaalan pihalla. Mä hyppäsin 48 senttiä ja ne veti 2´90. Mutta yritin kuitenkin tosisssaan samalla lailla, Niemelä muisteli.

- Oli se ihan rajua hommaa. Nyt kelpaa, kun on terveenä taas. Hemoglobiinikin nousi kymmenen pykälää, kun saksalaisen luovuttajan veri on parempi. Painokin on noussut 30 kiloa.

Lääkäriksi opiskeleva Niemelä omaa kilpaurheilijan luonteen. Elinsiirron saaneiden EM-kisoissa Niemelä juhli mestaruutta tenniksessä ja sulkapallossa. Urheilussa ja elämässä ei luovuteta.

- On tärkeää jättää potilaan identiteetti taakseen ja alkaa elää terveenä. Ei pidä jäädä säälimään itseään ja jättää sen takia asioita tekemättä. Sairaana muut ottivat vastuun minusta. Nyt voin ottaa vastuuta muista ja mennä eteenpäin. Urheilussa on hyvä haastaa itseään. On mukava olla jälleen tekevä ja aktiivinen, Niemelä hymähti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat