Äiti kertoo Satu Mäkelä-Nummelan värikkäästä lapsuudesta – ”Toivottavasti Satu osaa lopettaa ajoissa”

- He painivat viljapellossakin, ja minäkin satuin näkemään, kun Satu pisti Anssin alleen, eikä päästänyt sieltä pois.

urheilu
Satu Mäkelä-Nummela Pekingin olympiakisoissa 2008.
Satu Mäkelä-Nummela Pekingin olympiakisoissa 2008.AOP

- Aika temperamenttinen hän oli lapsena. Poika (Anssi-veli) jäi melkein jälkeen ja Satu meni edellä, jos sanoo suoraan. Satu oli uskaliaampi. Olihan hän yhdeksän minuuttia vanhempi.

Näin kuvailee Pekingin vuoden 2008 trapin olympiavoittajaa Satu Mäkelä-Nummelaa hänen äitinsä Tarja Mäkelä, joka täyttää elokuussa 69 vuotta.

Äidin mukaan Satu on edelleen temperamenttinen, oma itsensä.

- Hän yrittää ja ottaa tosissaan työt sekä ammunnan.

Satu oli kaksoisveljeään aina parempi

Äidin mukaan sisarukset painivat lapsina silloin tällöin, ja Satu voitti aina. Anssi-velipoika oli paljon pienempi, ja hän kasvoi vasta rippikoulun jälkeen.

- Anssi ei voinut mitään, ja naapurin pojat katsoivat vieressä. He painivat viljapellossakin, ja minäkin satuin näkemään, kun Satu pisti Anssin alleen, eikä päästänyt sieltä pois. Hän on itsekin tunnustanut monta kertaa, että oli heikompi.

Äidin mukaan Satu oli uskaliaampi myös esimerkiksi ajamaan traktoria ja autoa.

- Naapurin poika tuli kerran, kun moporemonttia piti tehdä autotallissa. Tällöin Anssi tuli sanomaan minulle: äiti siirrä auto pois tallista, eikä Satu saa sitä ajaa. Sitä ei saa näyttää naapurin pojalle, että hän ei uskalla ajaa, mutta Satu uskaltaa ajaa auton ulos tallista.

Äiti lähtikin peruuttamaan auton tallista.

Äidin mukaan Satu myös riiteli silloin tällöin kaksoisveljensä kanssa.

- Mutta kun naapurin kanssa tuli riitaa, he kulkivat samaa polkua.

Sadun siivousintoilu on tarttunut tyttäreen

Satu on pienestä asti ollut kova siivoamaan. Äiti kertoo, että nyt Sadun 14-vuotiaasta tytöstä Sarasta on tullut samanlainen.

- Ihmettelin, kun hänen huoneensa oli sekaisin. Sanoin, että hän ei ole yhtään tullut äitiinsä. Se kuitenkin muuttui äkkiä. Hän ilmeisesti rupesi ajattelemaan.

Tarja Mäkelän mukaan tämän jälkeen sänky on ollut pedattuna ja lelut ovat olleet kauniisti sen päällä, kun Sara on lähtenyt kouluun.

- Nyt hän on sellainen, että hänellä on aina riepu kädessä ja hän on siivoamassa. Hänestä taitaa tulla vähän hölmömpi siivoaja kuin äidistään. Siistiä aina pitää olla, mutta liika on liikaa siinäkin.

Sadun olympiavoitto oli yllätys vanhemmille

Sadun urheilu-uran täyttymys tuli Pekingin olympialaisissa 2008, kun hän voitti trapin kultaa.

- Poika soitti työmaalta, että Satu oli päässyt finaaliin, jonka katsoimme telkkarista. Siinä ei oikein kerinnyt jännittämään, kun seinäpuhelin ja molemmat kännykät alkoivat soida. Jännitys laukesi siihen, äiti kertoo.

Kun Sadun olympiakulta varmistui, alkoi odottamaton hässäkkä, johon Sadun vanhemmat eivät osanneet varautua.

- Ensimmäinen vieras oli viiden minuutin päästä oven takana, ja heti tulivat seuraavat. Siinä ei ehtinyt paljon edes ihmettelemään ja laittamaan lippua salkoon. Urheilumiehet kuitenkin vetivät lipun salkoon.

Yksi ystävällinen nainen myös toi juhlakotiin pakastimestaan löytämänsä täytekakun. Se kuitenkin loppui kesken.

Nytkään Mäkelän perhe ei ole varautunut Sadun mahdolliseen olympiamenestykseen Riossa.

- Siihen on vielä aikaa ja matkaa. Vielä ei ole varauduttu mihinkään. Siellä on monta hyvää. Sinne ei huonoja pääsekään. Hyvä pitää olla ja onnistua ja olla onnea mukana. Sitä pitää olla puolet mukana, että pystyy siihen. Mutta onhan hän niin paljon reissannut, että Suomi on pian vieras maa, kun hän on koko ajan menossa johonkin.

Äiti: Toivottavasti Satu osaa lopettaa ajoissa

Äiti ei tiedä, koska Satu lopettaa uransa huipulla.

- En ole mikään määrääjä. Hän saa itse päättää omat asiansa. Toivottavasti hän kuitenkin osaisi lopettaa ajoissa ja tulisi uusia yrittäjiä.

Satu täyttää lokakuussa 46 vuotta.

- Kun hän katsoo, että enää ei luista, silloin olisi toivottavaa, että hän osaisi lopettaa. Se on minun mielipiteeni, mutta itse hän päättää asioistaan, äiti toistaa.

Rion olympialaisiin hän ei halua antaa tyttärelleen erityisiä ohjeita, vaan hän luottaa siihen, että Satu tietää itse, mitä tekee.

- Kunhan hän vain olisi oma itsensä. Se on tärkeintä. Ja yrittää parhaansa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat