Suomen korisnuoret taas yllätykseen – Ranska kaatui trillerissä

Suomi kaatoi Ranskan viime hetken koreilla 70–65-lukemin koripallon alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Helsingissä.

Lauri Markkanen. Kuva: Tomi Hänninen.

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten koripallomaajoukkue kaatoi upeasti kisojen suosikkijoukkueen Ranskan alkulohkon päätösottelussaan 70–65-lukemin. Ottelua Nordenskiöldin jäähallissa seurasi 6979 katsojaa. Suomen tehokkain oli jälleen Lauri Markkanen, joka teki 27 pistettä.

Edellisottelussa Espanjaa vastaan loistanut Markkanen aloitti hyvin myös Ranskaa vastaan, kun hän vei Suomen ensimmäisellä minuutilla johtoon. Sen jälkeen Ranska otti kuitenkin ohjat. Ennakkosuosikki johti avausneljänneksen jälkeen 15-8, mutta taukoon mennessä Suomi sai kirittyä tilanteen jo 27–31:een.

Kolmosneljänneksen lopussa Suomi nousi johtoon ensimmäisen kerran sitten alkuminuuttien, kun Lassi Nikkanen upotti kolmen pisteen heiton. Ranska kävi vielä edellä, mutta päätösneljännekselle lähdettiin Suomen 52–46-johdossa.

Ranska tuli päätösneljännekselle kovaa ja kiri vimmatusti. Suomi sai pidettyä johtonsa 36. minuutille asti, kunnes Ranska pääsi takaisin kuskin paikalle 62–61-lukemin. Markkanen toi kuitenkin hetkeä myöhemmin Suomen tasoihin ja Joonas Tahvanainen vei vapaaheittoviivalta 66–65-johtoon.

Fiifi Aidoo heitti 12 sekuntia ennen loppua toisen vapaaheitoistaan sisään ja hankki heti perään Ranskalle vielä hyökkääjän virheen. Sisäänheittoa seurasi Ranskan uusi virhe, mistä Markkanen upotti vapaaheittoviivalta pisteen. Okko Järvi pääsi vielä viimeisellä sekunnilla vapaaheittoviivalle ja pussitti loppulukemat 70–65.

– Meillä on iso suomalainen sydän ja koko yleisö takana, Suomen päävalmentaja Anton Mirolybov iloitsi pelin jälkeen.

– Puhuimme jo alkupalaverissa, että Ranska on alisuorittanut tässä turnauksessa. Heille kolme tappiota alkusarjassa olisi fiasko ja he tulevat meidän päälle kuin yleinen syyttäjä. Onneksi kestimme sen ja maltoimme pelata 40 minuuttia, hän jatkoi.

Suomi kohtaa keskiviikkona neljännesvälierässä Saksan tai Liettuan kello 18.30.