Suora

  • Superpesiksen finaalit

Möttölä suitsuttaa hurjavireistä Markkasta: "Jos kroppa ei hajoa, niin Lauri varataan NBA:han"

Kaksi vuotta Mäkelänrinteen urheilulukion joukkueessa Lauri Markkasta valmentanut koripallolegenda Hanno Möttölä kehuu nuorta tähteä vuolaasti. Möttölän mukaan NBA-varaus on tulossa.

urheilu
Lauri Markkanen.
Lauri Markkanen on ihastuttanut nuorten EM-kisoissa.Tomi Hänninen

Koripallon alle 20-vuotiaiden EM-kotiturnauksessa hurmannut Lauri Markkanen on tuttu mies Hanno Möttölälle, joka upean peliuransa jälkeen on valmentanut Helsinki Basketball Academyn eli Märsky Akatemian pelaajia, joihin Markkanenkin kuului päättyneeseen kauteen asti.

- Laurin taival on alkanut jo tarhaikäisenä kotona veljen, isän sekä äidin kanssa treenatessa. Hänessä yhdistyy liikkuvuus ja huima koko, hän on nyt jo reilusti yli 210-senttinen (211). Olen jäänyt jo kauas taakse, heittää 209-senttinen Möttölä Yle Urheilulle.

- Jokainen sentti näkyy levypallotilanteissa, joissa pääsee nousemaan muita korkeammalle. Laurilla on erittäin hyvä peliäly, ja heittotaito erottaa hänet kaikista muista "isoista" tässä turnauksessa.

Möttölän rooliin Mäkelänrinteen urheilulukion erikoisjoukkueessa kuuluu lisäksi se, että suojattien taivalta seurataan myös Yhdysvaltojen yliopistosarjassa, johon Markkanen ja muutama muukin pelaaja siirtyvät ensi kaudeksi.

- Totta kai olemme yhteyksissä. Toivottavasti jätkät kokevat, että minusta on ollut hyötyä. Työnkuvaan kuuluu se, että vierailen poikien luona joka vuosi, kun he yliopistoissa ovat.

Millainen askel siirtyminen ylopistosarjaan sitten on?

- Jenkit ovat todistaneet taas viimeisten kymmenen vuoden aikana, että he ovat ylivoimaisia ykkösiä tässä lajissa. Heillä yhdistyy taito ja atleettisuus tavalla, johon missään muualla ei pystytä vastaamaan. Se on se todellisuus, johon yliopistokoripalloon siirtyvät suomalaiset lähtevät, Möttölä taustoittaa.

- Se on kova koulu. Lauri on täällä hyvin liikkuva ja atleettinen, mutta siellä tulee vielä atleettisempia kavereita vastaan. Pelityylikin on suoraviivaisempi. Mutta kyllä Lauri ja muutkin pojat, jotka Suomesta lähtevät, pärjäävät siellä, Möttölä vakuuttaa.

Möttölä sanoo, että Markkasen kehitys on viimeisen parin vuoden aikana ollut huimaa.

- Suurin juttu on varmaan tapahtunut kentän ulkopuolella. Lauri jätti kaverit Jyväskylään tullessaan lukioon Helsinkiin. Se ei ole helppo matka, tässä hän on kasvanut. Lauri pärjää kaikessa koripallon ulkopuolisessa jo nyt yksin, niin itse pelihän on helppoa hänelle.

"Ei tarvitse suomalaisten hirveän montaa vuotta odottaa"

Markkaselle on povattu varausta koripallon kuningassarjaan eli NBA:han. Loistavasti sujuneet EM-kisat ovat vain kiihdyttäneet arvioita, ja Möttölä onkin jo varma varauksesta.

- Jos kroppa ei hajoa, niin Lauri varataan NBA:han. Se on itsestäänselvyys. Hänen oma ratkaisunsa on sitten se, kuinka monta vuotta yliopistossa viettää. Se on oma maailmansa.

- Ei tarvitse suomalaisten hirveän montaa vuotta odottaa, kunnes voi varata NBA-pelireissuja. Pääsevät katsomaan suomalaista siellä, Möttölä vakuuttaa.

NBA-varaus on kova juttu, sillä vain 60 pelaajaa maailmassa vuosittain saa kiinnityksen.

- On se varmaan maailman vaikein sarja päästä. Koripallossa on absoluuttisesti vain yksi sarja, jossa kaikki parhaat pelaa, Möttölä sanoo.

Millainen Sudenpentujen sankari Markkanen on kentän ulkopuolella?

- Samantyylinen kuin minä, ottaa aika tosissaan nämä asiat. Kavereiden kesken hän on erittäin pidetty ja positiivinen kaveri. Kentällä kaikki on bisnestä, mutta kun voitto tulee, sitten hymyillään, päättää Möttölä.

Suomi kohtaa keskiviikon neljännesvälierässä Liettuan kello 18.30. Voittaja etenee kahdeksan parhaan joukkoon alle 20-vuotiaiden EM-koripallossa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat