Suora

  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmän finaali
  • Painin MM: vapaapaini ja naisten paini
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmä

Riossa voittajatkin saavat hopeaa: "Kultamitaleita ei ole olemassakaan"

Rion olympialaisissa "kultamitalit" ovat oikeasti hopeaa. Hopea- ja pronssimitalistit saavat puolestaan kaulaansa kierrätetyistä materiaaleista tehdyt palkinnot.

urheilu
Lontoon olympialaisten mitali.
Eipä ole Camille Muffatin pureskelema Lontoon vuoden 2012 olympialaisten kultamitalikaan oikeasti kultaa.EPA

Kultamitali on olympiaurheilun tavoitelluin palkinto. Palkinto itsessään on kuitenkin osin hämäystä, sillä oikeasti kultaisia mitaleita jaetaan urheilukisoissa erittäin harvoin – ja tämä käytäntö jatkuu elokuussa Rion olympialaisissa.

Kisoissa voittajat palkitaan kyllä mineraalin arvon perusteella arvokkailla riipuksilla, mutta kultaa mestarien palkinnoissa on vain hippunen. Kultamitalit ovat paradoksaalisesti tehty oikesti hopeasta!

- Me voimme kyllä valmistaa mitaleita puhtaasta kullastakin. Mutta tiedämme kaikki, kuinka kallista se olisi. Tämän vuoksi kultamitalit... eivät ole oikeasti puhdasta kultaa, vahvisti Rion mitaleiden valmistuksesta vastannut johtaja Victor Hugo Berbert uutistoimisto AP:lle.

Rion mitalit painavat hieman alle puoli kiloa. Jos ne valmistettaisiin kullasta, maksaisi yhden mitalin materiaalikustannukset peräti 23 500 dollaria. Rion "kultamitalit" valmistetaankin hopeasta ja päällystetään pienellä määrällä brasilialaista kultaa, joten yhden killuttimen hillaksi muotoutuu noin 600 dollaria.

Hämäävästi Rion kultamitaleissa on myös enemmän hopeaa kuin itse hopeamitaleissa. _Pronssimitalit _taas eivät ole pronssia nähneetkään: sekä hopea- että pronssipalkinnot valmistetaan pääosin kierrätetyistä materiaaleista, sekä muun muassa kuparista. Tämä nähdään Brasiliassa ja Berbertin tiimin keskuudessa kuitenkin ylpeydenaiheena: kierrätys ja kestävä kehitys ovat Rion mitalivalmistusprojektin keskeisiä teemoja.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat