1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kulttuurijärjestö tosissaan kampanjansa kanssa: Turnajaiset olympialajiksi 2020

Brittiläinen English Heritage on käynnistänyt projektin, jonka tähtäimenä on saada haarniskoidut ritarit ja värikkäästi puetut hevoset vuoden 2020 Tokion olympialaisiin.

Näin 'turnailtiin' heinäkuun alussa Unkarin Budapestissa. Kuva: EPA

Isobritannialainen kulttuuriorganisaatio English Heritage on käynnistänyt mielenkiintoisen kampanjan. Se haluaa hevosturnajaiset olympialajiksi vuoden 2020 Tokion olympialaisiin!

- Ja olemme täysin vakavissamme, ilmoitti English Heritagen projektipäällikkö Lucy Hutchings The Guardianin haastattelussa.

- Kyseessä on erittäin näyttävä laji, jota on kiehtovaa katsoa. Ritarien ja hevosten taito tekevät turnajaisista näkemisen arvoisen kokemuksen. Uskomme täydestä sydämestämme, että turnajaiset ansaitsevat paikan olympialaisissa.

English Heritage on Ison-Britannian kulttuuriministeriön hallinnoima organisaatio, joka vastaa tehtäviltään osin Suomen museovirastoa. Turnajaiset taas on keskiajalla ritarien harjoittama kilpailumuoto, jota jo ammoinen Englannin kuningas Henrik VIII harrasti 1500-luvulla.

Kulttuurijärjestö on jo käynyt alustavia neuvotteluja sekä Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n että Kansainvälisen Ratsastajainliitto FEI:n kanssa. Torstaina se käynnisti asian tiimoilta verkkovadressin.

Yli tuhat vuotta vanha laji

Kansainvälinen olympiakomitea on jo aiemmin myöntänyt kisaisäntä Tokiolle luvan harkita uusia lajeja lajiperheeseen. Pohdinnan kohteina ovat olleet muun muassa rullalautailu, kiipeily ja surffaus.

- Jos skeittauksesta tulee olympialaji, on turnailullakin saumat, totesi Hutchings luottavaisena. English Heritagen turnajaisiin erikoistunut asiantuntija Dominic Sewell oli The Guardianin haastattelussa samoilla linjoilla:

- Jos ottaa huomioon lajit, joissa olympialaisissa on viime vuosien aikana kilpailtu, en näy syytä miksei lajia, joka on ollut urheilumuoto jo yli 1000 vuoden ajan voitaisi harkita, Sewell kysyi.

English Heritagen mukaan turnajaiset eivät olleet suosittu kilpalaji ainoastaan Englannissa, eikä niitä järjestetty pelkästään ylhäisissä linnoissa. Turnajaisia on pidetty vuosien saatossa ympäri maailman Belgiasta Uuteen-Seelantiin, ja laji on tunnustettu monissa Yhdysvaltain osavaltiossa viralliseksi urheilulajiksi, English Heritage muistutti.