Antti Ruuskanen sai uuden valmentajan järkyttävällä tavalla yli 15 vuotta sitten – viimeisiksi jääneet sanat koskettavat

Tenho Raatikainen halusi, että Antero Puranen valmentaisi Antti Ruuskasta hänen jälkeensä.

urheilu
Antti Ruuskanen Lontoon olympiakisoissa 2012.
Antti Ruuskanen Lontoon olympiakisoissa 2012.AOP

Antti Ruuskanen, 32, on haaveillut keihäänheiton olympiavoitosta nelivuotiaasta asti. Unelma oli täyttyä Lontoon olympialaisissa neljä vuotta sitten, jolloin hän heitti komeasti ensin pronssia, joka kirkastuu hopeaksi, kun ukrainalainen Oleksandr Pjatnytsja on kärynnyt uusintatesteissä dopingista. Nyt Ruuskasella on uusi mahdollisuus Riossa.

Moskovan vuoden 1980 olympialaisissa viidenneksi sijoittunut Antero Puranen, 63, oli hänen valmentajanaan kymmenisen vuotta 2000-luvun alussa.

Miesten yhteistyö alkoi dramaattisesti vuonna 2000.

- Antti oli ennen minua Tenho Raatikaisen valmennuksessa. Hän tuli kerran Leppävirran urheilukentällä sanomaan minulle näin: ota sinä Antti, kun aika minusta jättää. Minä pyörittelin silmiäni, että hyvänen aika, sinä valmennat Anttia varmasti kymmenkunta vuotta.

- Sanoin hänelle, että totta kai otan Antin valmennukseeni. Tiesin, että erittäin lahjakkaasta kaverista oli kyse.

Raatikainen kuitenkin kuoli samana vuonna.

Nämä jäivät miesten viimeisiksi sanoiksi:

- Kyllä minä voin sen sinulle luvata, että teen sen minkä osaan. Jos en osaa tehdä mitään, annan hänet jollekin muulle valmennettavaksi, Puranen lupasi Raatikaiselle.

- Tällaisiin puheisiin se jäi, ja tällainen yllättävä tapahtuma sattui. Se oli minullekin melkoinen järkytys. Tenho Raatikainen oli erittäin pidetty kaveri, Puranen jatkaa.

Ruuskasta lapsesta saakka valmentanut Raatikainen menehtyi yllättäen myyräkuumeeseen.

Puranen ihmetteli, kun Suomi-Ruotsi-maaottelussa surunauhat olivat Suomen koko keihäsporukalla. Tämän jälkeen hän luki miehen kuolemasta teksti-tv:stä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat