1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

NBA:n tähdistöottelu pois Pohjois-Carolinasta – syynä sukupuolivähemmistöjä syrjivä laki

Koripalloliiga NBA siirtää ensi kauden tähdistöottelunsa pois Pohjois-Carolinan Charlottesta vastalauseena niin sanotulle vessalaille.

NBA:n vuoden 2016 all-star-tapahtuma järjestettiin Kanadan Torontossa. Kuva: EPA

Amerikan koripalloliiga NBA ilmoitti myöhään torstai-iltana Suomen aikaa siirtävänsä ensi kauden all-star-ottelun pois Charlotten kaupungista.

Syynä on Pohjois-Carolinan osavaltion hyväksymä HB2-laki, joka määrää transsukupuolisten henkilöiden käyttämän wc-tilan. Lain mukaan transsukupuolisten on käytettävä vessaa, joka on tarkoitettu sille sukupuolelle, joka syntymätodistukseen on merkitty. Sukupuolivähemmistöjä syrjivä laki on saanut paljon vastustusta Amerikassa.

- Tiedämme, ettei NBA tietenkään voi valita tai vaikuttaa kaikkien kaupunkien, osavaltioiden tai maiden lakeihin joiden kanssa se tekee yhteistyötä. Mutta emme myöskään voi järjestää all-star-ottelun kaltaista tapahtumaa Charlottessa ja HB2-lain luomassa ilmapiirissä, NBA:n julkaisemassa tiedotteessa luki.

NBA oli jo aiemmin ilmoittanut vastustavansa maaliskuussa esiteltyä lakia. Torstainen siirtopäätös tuli alle kuukausi sen jälkeen, kun osavaltion päättäjät päätyivät käsittelyssään olla kajoamatta kiisteltyyn lakiin. Liittovaltion oikeusministeriö on syyttänyt Pohjois-Carolinaa syrjinnästä, ja lakia ovat vastustaneet myös muun muassa sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustajat sekä monet viihdetaitelijat ja yritysjohtajat.

Isku Charlottelle

NBA:n päätös on valtaisa isku paitsi Charlotten urheilumaineelle myös paikallisille yrityksille, jotka odottivat tähdistöpelin mukanaan tuomaa yleisöä ja turisteja. Charlotten NBA-seuran Hornetsin omistaja, NBA-legenda Michael Jordan ilmaisi pettymyksensä, mutta antoi myös tukensa NBA:n kannanotolle.

- Me ymmärrämme NBA:n päätöksen ja haasteet, joita all-star-ottelun järjestämisessä Charlottessa olisi ollut. Teimme paljon töitä sen eteen, että tapahtuma oltaisiin voitu järjestää Charlottessa, ja olemme pettyneitä ettemme onnistuneet, kaikkien aikojen parhaana koripalloilijana pidetty Jordan sanoi. Jordanin mukaan NBA on myös väläyttänyt mahdollisuutta, että all-star-peli palaisi kaupunkiin vuonna 2019 – jos sukupuolivähemmistöjä syrjiviin lakeihin on siihen mennessä tullut muutos.

NBA ei ole vielä päättänyt mihin kaupunkiin helmikuulle 2017 kaavailtu tähdistöpeli siirretään. Parhaana vaihtoehtona pidetään New Orleansia, joskin kaupunki toimi tapahtuman isäntänä myös vuosina 2014 ja 2008.