Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Saksan cupin välieräottelu Werder Bremen - Bayern München
  • Jalkapallon Saksan cup, välieräottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Milan - Lazio 2. osaottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Milan - Lazio, kuvailutulkkaus
  • Urheiluruutu

Seuravalmentaja epäili pojan olevan väärässä lajissa – tänään Benedek Olah tekee historiaa olympialaisissa

Benedek "Pentti" Olahia valmentanut Jukka Kalliokoski muistelee suojattinsa uran alkutaipaletta.

urheilu
Benedek Olah Jekaterinburgin EM-kisoissa 2015.
AOP

Benedek ”Pentti” Oláh, 25, on ensimmäinen suomalainen, joka edustaa maatamme olympialaisten pöytätenniksessä. Kalajoella syntynyt nuorukainen on hallinnut pöytätennismarkkinoita Suomessa vuodesta 2011 lähtien, ja hänen kansainvälinen läpimurtonsa tapahtui viime vuonna.

Tuolloin Seinäjoen Sisun mies eteni 64. parhaan joukkoon MM-kisoissa Kiinan Suzhoussa.

Mutta aloitetaan miehen uran alusta. Hän löysi lajin alle kymppivuotiaana, kun kuuli, että Seinäjoen Sisussa pelataan pöytätennistä.

- Hän soitti minulle, voiko hän tulla. Sanoin, että ilman muuta tervetuloa katsomaan, minkälaista se on. Kuulin myös hänen isältään, että hän oli vähän lyönyt pöytätennistä autotallissa ja perustaidot olivat hallinnassa, kertoo Seinäjoen Sisun pöytätennisjaoston pitkäaikainen puheenjohtaja Jukka Kalliokoski, 49.

- Kun poika tuli, heti näki, että hänellä on halua oppia ja asenne oli kohdillaan. Alusta asti näytti, että tuosta kaverista tulee jotain. Jokaisen harjoituksensa hän halusi ottaa tosissaan. Vaikka oli nuori kaveri, hänen asenteensa oli määrätietoinen. Aina kun hän teki jonkin virheen, hän kysyi, mitä teki väärin.

Kalliokoski yritti opettaa häntä pelaamaan oikein ja sparrasi häntä keskimäärin kerran viikossa muiden lisäksi alkuvuosina, että poika tuli paremmaksi. Opettaminen oli helppoa, kun nuorukaisen koko olemuksesta huokui, että hän haluaa kehittyä.

Harjoitteli jopa liikaa

Välillä Oláh harjoitteli jopa liikaa, sillä pöytätenniksen lisäksi hän harrasti muun muassa uintia, pesäpalloa ja hiihtoa.

- Kun itsellänikin on lapsia, minusta tuntui, ehtiikö poika muuta tekemään kuin harjoittelemaan.

Tätä selittää ehkä kulttuuriero, sillä Oláhin vanhemmat ovat kotoisin Unkarista.

- Itä-Euroopassa tehdään viimeisen päälle, kun johonkin aletaan. Tehdään tosissaan, kunnolla ja määrätietoisesti. Se näkyi vanhemmissa ja myös pojassa.

- Muutaman kerran sanoinkin isäukolle, että pöytätennis on aika pieni laji ja ei ole kansainvälisesti niin rahakas kuin esimerkiksi tennis ja golf.

Kalliokoski kysyikin Oláhin isältä, onko pöytätennis tälle oikea laji.

- Onneksi hän kuitenkin jatkoi pingistä.

Mitä isä tuumasi epäilevään kysymykseesi?

- Isä vain sanoi, että pingistä katsotaan ja siinä mennään. Ehkä oli jossakin päätetty, että pingiksessä mennään pitkälle.

- Mahtavaa ja hienoa, että hän pysyi päätöksessään, ja nyt hän on olympialaisissa. Se on kruunu jokaiselle urheilijalle. Olikin hienoa, että hän jatkoi sinnikästä työtään, vaikka pöytätennis vaatii kovaa työtä. Täällä pienessä Suomessa ei tajutakaan, kuinka kovan työn se vaatii, että pääsee sinne (olympialaisiin).

Vihasi paljon tappioita

Kalliokosken mukaan Oláh oli lapsena fiksu ja käyttäytyi kilpailumatkoilla asiallisesti.

- Toki temperamenttia löytyi häviön hetkellä. Sanoinkin aina Pentille, että ensi kerralla tiedät, missä tuli virheitä ja treenaat sitä ja näytät ensi kerralla vastustajalle, että olet kehittynyt ja oppinut.

Oláh vihasikin tappioita suomalaisia muutaman asteen enemmän.

- Siinä potkittiin kuvainnollisesti roskiksia ja ärräpäitä heiteltiin. Kiukku näkyi, ja yritin häntä rauhoitella. Sanoin myös, että yhtä tappiota ei saa jäädä liian kauan harmittelemaan.

Nyt Oláhista on tullut tiukassakin paikassa hieno ihminen ja urheilija.

- Hänen takanaan on edelleen iloinen ja reipas Pentti, Kalliokoski sanoo.

Hän odottaa nuorukaisen saavan Riossa lisäoppia muun muassa kiinalaisilta pelaajilta.

- Toivon myös, että hän pääsee 1-3 kierrosta eteenpäin. Taso on kuitenkin niin kova, että en ihan mitalia odota näistä kisoista. Odotan sitä, että hän pelaa rennosti ja vapautuneesti niin kuin hän osaa.

Oláhilla on myös paljon aikaa kypsyä huippu-urheilijana.

- Parhaimmat pöytätennispelaajat ovat maailmanhuippuja 30-40 vuoden välissä, ja Pentillä on siihen vielä aikaa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat