Petra Olli tuo todennäköisimmin Suomelle olympiamitalin – tässä ovat suomalaiset mitalitoivot

Kansainvälinen urheiluanalytiikkaan erikoistunut yritys Accuscore on laskenut Ylen tilauksesta suomalaisurheilijoiden menestysmahdollisuudet Rio de Janeiron olympiakisoissa tilastojen ja todennäköisyyksien perusteella.

Kuva: Antti Pekkala

Accuscoren laskelmien mukaan Suomen joukkueessa on vain yksi urheilija, joka palaa olympiamatkaltaan todennäköisemmin mitalin kanssa kuin ilman mitalia. Painin Euroopan mestarin ja MM-hopeamitalistin Petra Ollin olympiamitalin todennäköisyys on 53 prosenttia.

Accuscoren mukaan naisten painin 58kg:n sarjassa mitaliehdokkaita on vain kolme ja heistä yksi on siis Olli. Suurin voittajasuosikki sarjassa on Japanin Kaori Icho, joka on hävinnyt vuoden 2007 MM-kisojen jälkeen vain yhden ottelun. 

Muitakin mitaliehdokkaita on

Edellinen kesäolympialaisten suomalaisvoittaja, Satu Mäkelä-Nummela on nytkin vahva mitaliehdokas. Kenraaliharjoitus Bakun maailman-cupissa sujui erinomaisesti - Mäkelä-Nummela voitti kisan. Ennusteen mukaan hänen mitalimahdollisuutensa ovat nyt lähes 40:n prosentin luokkaa.

Yli 20 prosentin todennäköisyydellä suomalaismitalisteja ovat myös keihäsmiehet Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki. Ruuskaseen luotto on kymmenen prosenttiyksikköä Pitkämäkeä kovempi.

Pitkämäkeä todennäköisempi mitalisti Accuscoren mukaan on myös Laser Radial-luokassa purjehtiva Tuula Tenkanen. Hänellä on takataskussaan muun muassa MM-hopeaa vuodelta 2013 ja EM-pronssia vuosilta 2015 ja 2016.

Vielä yli 20 prosentin mitalimahdollisuudet Accuscore lupaa nyrkkeilijä Mira Potkoselle.

Ennusteen mukaan hyvillä onistumisilla mitalin syrjässä ovat kiinni myös muun muassa Suvi Mikkonen teakwondossa, moukarinheittäjä David Söderberg, 4-70 -luokassa purjehtivat Lindgernin veljekset, Finnjollailija Tapio Nirkko, pyöräilijä Lotta Lepistö ja joukko uimareita.

Yllätyksille on tilaa

Yli viidenkymmenen suomalaisurheilijan joukkueessa on myös monia, joille kahdeksan kärkeen sijoittuminen on kovan työn takana. Accuscoren mukaan esimerkiksi kenttäratsastaja Elmo Jankarilta, kaikilta golffareilta, pöytätenniksen pelaaja Benedek Olahilta ja keihäänheittäjä Sanni Utriaiselta vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta paikka kärkijoukoista irtoaa.

Koko Rioon matkaava urheilijajoukko on kuitenkin paikkansa ansainut ja suomalaisedustusta on Rion kisoissa kaikkiaan kuudessatoista lajissa. Suomalaisittain lajikirjo on siis laaja ja yllätyksille on tilaa.