Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

Timo Seppälä on tyytyväinen KOK:n päätökseen - "KOK:lla ei ole ollut tarkempia tietoja, eikä mahdollisuuksia tarkastaa yksittäisiä venäläisiä urheilijoita"

- Mielestäni päätös on varsin järkevä, koska on varsin selvä, että kansainvälisten lajiliittojen henkilöt tuntevat parhaiten lajinsa urheilijat, myös venäläisurheilijat ja heidän tilanteensa, sanoo Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.

urheilu
Timo Seppälä
Timo SeppäläYle

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä on tyytyväinen Kansainvälinen olympiakomitean tänään tekemästä päätöksestä.

Sen mukaan koko Venäjän joukkuetta ei suljeta pois Rion olympialaisista. KOK päätti, että vastuu venäläisurheilijoiden pääsystä Rioon siirtyy nyt eri lajien kansainvälisille lajiliitoille.

Venäjä ei voi kuitenkaan lähettää kisoihin urheilijoita, jotka ovat aikaisemmin jääneet kiinni dopingista.

- Mielestäni päätös on varsin järkevä, koska on varsin selvä, että kansainvälisten lajiliittojen henkilöt tuntevat parhaiten lajinsa urheilijat, myös venäläisurheilijat ja heidän tilanteensa, Seppälä sanoo Yle Urheilulle.

Jatkossa on mielenkiintoista nähdä, millä kriteereillä joku lajiliitto voi päästää jonkun venäläisurheilijan Rion kisoihin, mutta toinen lajiliitto ei välttämättä päästä. Seppälä sanoo, että voi tulla erilaisia kriteereitä, mutta hän uskoo muiden lajiliittojen seuraavan kansainvälisen yleisurheiluliiton linjaa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti aiemmin sulkea venäläiset yleisurheilijat olympialaisista, ja Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS jätti päätöksen voimaan torstaina. Myös KOK jätti tämän päätöksen voimaan. Yleisurheilijoiden lisäksi myös venäläispainonnostajat oli aiemmin suljettu Riosta.

- Nyt kun pallo on siirtynyt heille, heillä on tietysti mahdollisuus tehdä samanlainen ratkaisu kuin teki kansainvälinen yleisurheiluliitto. Toisin sanoen antaa mahdollisuus urheilla niille venäläisurheilijoille, jotka voivat osoittaa syyttömyytensä ja jättää loput rannalle, Seppälä kertoo.

- Odotan tällaista ratkaisua. Pitäisin sitä suoraan sanoen todennäköisenä, Seppälä jatkaa.

Hänen mielestään KOK:n päätös tuntuukin ”varsin oikeudenmukaiselta” ratkaisulta, vaikka koko ajan on puhuttu, että koko Venäjän joukkue pitäisi jättää pois maan järjestelmällisen dopingohjelman vuoksi.

- Se olisi ollut liian kova päätös. Nytkin luultavasti suurin osa venäläisistä urheilijoista tulee jäämään pois.

- Tämä on yksi hyvistä kompromisseista, että tällaisissa päätöksissä ei ole sataprosenttisen ideaalista vaihtoehtoa olemassa.

”KOK:lla ei ole ollut tarkempia tietoja”

Seppälä muistuttaa, että joku voi epäillä nahkapäätöstä eli KOK olisi siirtänyt vastuuta lajiliitoille.

- Mutta olettaisin, että KOK:lla ei ole ollut tarkempia tietoja, eikä mahdollisuuksia tarkastaa yksittäisiä venäläisiä urheilijoita niin hyvin kuin kansainvälisillä lajiliitoilla on.

Voiko kyse olla myös rohkeuden puutteesta?

- Kyllä tietysti myös siitä.

Seppälä ei kuitenkaan usko, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi vaikuttanut asiaan.

- Viime aikoina on puhuttu paljon, kuinka urheilu ja politiikka sekaantuvat toisiinsa, mutta eivät ne varmasti niin paljon sekaannu, että Putin olisi voinut tähän vaikuttaa.

Seppälä povaa dopingkäryjä myös Riossa

Rion olympialaiset alkavat 5. elokuuta, ja Seppälä sanoo, että varmasti on taas odotettavissa dopingkäryjä.

- Jos ei välittömästi kisojen aikana, sitten taas seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Kyse ei kuitenkaan ole yksistään Venäjän ongelmasta. On epäilty, että monissa muissakin maissa harrastetaan dopingin käyttöä.

Onko tämä yleinen ongelma huippu-urheilussa?

- Kyllä tällä hetkellä näyttää, että se on. Tähän saakka on laitettu testit ja testimenetelmät kuntoon, mutta on jätetty huomioimatta erilaiset urheiluorganisaatiot sekä myös kansainväliset liitot - kaikki yksittäiset maat ja niiden antidopingtoimikuntansa ja -laboratorionsa. Tätä kautta näyttää siltä, että voi taas harrastaa dopingia enemmän kuin aikaisemmin.

Miten dopingia voitaisiin tehokkaammin kitkeä?

- Se on kitkettävä niin, että Wadan (Maailman antidopingtoimisto) on saatava joku osasto ja lisää resursseja siihen, että se kykenee valvomaan näitä erilaisia organisaatioita siis kansainvälisiä liittoja, valtioita ja antidopingorgansiaatioita.

Seppälän mielestä nyt pitäisi perustaa toimintamalli kuin nyt on tehty kaksi kertaa Venäjän osalta.

-Nyt on ollut jonkinlainen riippumaton komitea tai riippumaton henkilö, jolla on ollut apulaisia, jotka ovat käyneet tarkastamassa, miten tilanne eri maissa tapahtuu. Tällaiset samanlaiset järjestelmät pitäisi saada luotua, että päästäisiin kaikkiin maihin.

- Nyt on huomattava, että ainoastaan Venäjä on se, joka on jäänyt kiinni ilman housuja suoraan sanoen. Muissa maissa on dopingia harrastettu, mutta se ei ole tapahtunut ainakaan todistettavasti valtiojohtoisesti.

Seppälä ei sulje pois, etteikö näin olisi käynyt myös joissakin muissa maissa.

- En kuitenkaan kovin vahvasti epäilisi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat