Seppälä lataa: WADA:n pitää tutkia Norjan hiihtoliiton lääketieteelliset käytännöt

Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä vaatii, että Maailman antidopingtoimisto (WADA) tutkii seuraavaksi Norjan hiihtoliiton lääketieteellisiä käytäntöjä.

WADA
Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Röste ja Martin Johnsrud Sundby tiedotustilaisuudessa.
Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Röste ja Martin Johnsrud Sundby tiedotustilaisuudessa.AOP

Viime viikolla selvisi, että Norjan miesten ykköshiihtäjä Martin Johnsrud Sundby on saanut kahden kuukauden kilpailukiellon astmalääkkeen väärinkäytöstä. Norjan hiihtoliitto, antidopingtoimisto sekä Kansainvälinen hiihtoliitto eivät olisi rankaisseet Sundbytä, mutta WADA teki asiasta valituksen Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen ja Sundby sai kilpailukieltonsa tätä kautta.

Suomen ADT:n lääketieteellisen johtaja Timo Seppälä on tutustunut Sundbyn CAS-rapottiin, ja hänen mielestään asiaa täytyisi tutkia tarkemmin.

- CAS-raportissa on käynyt ilmi, että Norjan hiihtoliitto ikään kuin hyväksyy tämän Sundbyn aineen käytön. Siellä on myös lääkäri, joka määrää yliannoksia, liitto ottaa vastuun ja antaa jopa rahaa kärynneelle urheilijalle, Seppälä totesi Yle Urheilun haastattelussa.

- Minusta on selvää, että WADA:n pitäisi nyt laittaa jonkun näköinen delegaatio sinne selvittelemään koko Norjan hiihtoliiton lääketieteellisiä käytäntöjä ja myös sitä, miten he ylipäätänsä tuloksia käsittelevät sen jälkeen kun positiivinen testitulos tulee. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Seppälä mukaan tällainen tutkinta olisi edullista myös Norjalle, sillä jos suuria ongelmia ei olekaan, voivat norjalaiset osoittaa näin olevansa puhtaita.

Entä muut norjalaiset huippuhiihtäjät?

Seppälän mukaan Sundby-tapaus antaa pieniä viitteitä siitä, että muutkin norjalaiset huippuhiihtäjät ovat saaneet vastaavanlaisen maksimaalisen annoksen Salbutamol-astmalääkettä.

- On ajateltu, että se jäisi juuri alle sen rajan, minkä WADA on asettanut kielletyksi rajaksi Salbutamolin virtsapitoisuudeksi, Seppälä sanoi ja totesi, ettei tällä hetkellä ole viitteitä, että moista ongelmaa olisi muissa lajeissa Norjassa.

- Muista ei ole viitteitä, mutta tietysti ne pitää myös selvittää. Eihän sitä koskaan tiedä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat