1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Rion olympialaiset: Anni Vuohijoki

69-kiloisten sarjassa nostava Anni Vuohijoki nappasi naisten painnonnoston ainoan olympiapaikan Rioon.

Anni Vuohijoki

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Anni Vuohijoki päätti menestyksekkään uransa voimanostossa vuonna 2013 keskittyäkseen painonnostoon. Vuoden 2016 EM-kisoissa Norjassa hän sijoittui sarjassaan kahdeksanneksi, mikä oli suomalaisten naisnostajien korkein sijoitus. Kun Suomelle myöhemmin myönnettiin maakohtainen olympiapaikka naisten painonnostoon, valinta osui häneen.

Vuohijoki ei ole aiemmin kilpaillut olympiakisoissa, mutta EM- ja MM-kisaedustuksia häneltä löytyy niin painonnostosta kuin voimanostostakin. Vuohijoki sijoittui vuoden 2014 EM-kisoissa 16:nneksi ja vuotta myöhemmin 12:nneksi. MM-kisoissa hän on kilpaillut kerran painonnostossa, mutta jäi ilman tulosta. Voimannoston MM- ja EM-kisoissa hän on voittanut pronssia.

Vuohijoki työskentelee liikunnanohjaajana ja valmentaa myös itse painonnostajia. Hänellä on diplomi-insinöörin tutkinto, minkä lisäksi hän aikoo Rion jälkeen aloittaa lääketieteen opinnot Oulun yliopistossa.

Miten Vuohijoelta sujui painonnosto Suomi-Ruotsi-maaottelussa vuonna 2012? Miksi Vuohijoki ei suostunut "ottamaan pulttia" viivästyneistä olympiavallinnoista heinäkuussa? Katso kooste Vuohijoen urasta Areenassa!

Arkistojen kätköistä: Painonnostaja Anni Vuohijoki ei "ota pulttia" olympiavalinnoista

Oikeusturvalautakunnan päätös tuli: Anni Vuohijoki lähtee Rioon

Rion kisakoneesta ulos jätetty suomalaisnostaja raivostui - "Kukaan muu ei ole nostanut minua enempää"

EM-painonnosto: Vuohijoki yllätti Everin

VOIMANOSTO: Rantamäki neljäs MM-kisoissa

Anni Vuohijoki. Kuva: Yle/Jorma Vihtonen.

Accuscoren ennuste

Suomi sai maapaikan naisten painonnostoon, kun Kansainvälinen Painonnostoliitto jakoi käyttämättömät tai doping-tapausten myötä vapautuneet paikat kesäkuussa. Tämän maapaikan käyttää 63kg:n sarjassa nostava Anni Vuohijoki. Hänen paras saavutuksensa painonnostossa on tähän mennessä tämän vuoden EM-kisojen yhdeksäs sija, jonka hän saavutti yhteistuloksella 194 kg. Tällä tuloksella hän on viime vuosien maailmantilastossa neljänkymmenen parhaan nostajan joukossa.

Neljän vuoden aikana naisten 63kg:n painoluokassa on ehtinyt tapahtua paljon. Ei ole edes varmaa saako Lontoon 2012 olympiavoittaja Kazakstanin Maiya Maneza pitää kultamitalinsa vai nouseeko toiseksi eniten nostanut Venäjän Svetlana Tsarukayeva vai kenties joku muu lopulta kisojen 2012 kultamitalistiksi.

Vuosien 2014 ja 2015 maailmanmestari Kiinan Deng Wei on yksi tämän sarjan suurista suosikeista. 259 kg:n yhteistuloksen Houstonissa 2015 nostanut Deng pystynee myös Riossa parhaimpaansa. Maailmanennätystä pitää hallussaan Taiwanin Lin Tzu-Chi. Hän on jäänyt mitalien ulkopuolelle molemmissa viime vuosien MM-kisoissa, mutta hänellä on kapasiteettia yli 260 kg:n tuloksiin. Venäjän Tima Turieva on saavuttanut MM-hopeaa Dengin jälkeen sekä 2014 että 2015. Kisoihin mukaan päästessään hän on ehdottomasti mitalikamppailussa mukana. Pohjois-Korean Choe Hyo-Sim on myöskin mitalikandidaatteja. Onhan hän nostanut yhteistuloksen 248 kg Almatyn MM-kisoissa 2014 saavuttaen pronssia.

Vuohijoen ero maailman terävimpään kärkeen on reilut 60 kiloa, jota ei hetkessä umpeen kurota. Realistinen tulos häneltä olisi yli 200 kg:n oma ennätys. Accuscoren todennäköisyyksien mukaan hänen mahdollisuutensa pistesijoille ovat alle 5%.

Näin hän kilpailee Riossa

Painonnosto, naiset

Naiset 63 kg ryhmä B tiistaina 9.8. klo 16.00–20.00

Naiset 63 kg ryhmä A tiistaina 9.8. klo 21.30–23.30

.

Anni Vuohijoki. Kuva: Yle/Jorma Vihtonen.