Heli Rantanen kritisoi Venäjän ja Norjan dopingtoimintaa: "Kohtuutonta muita urheilijoita kohtaan"

- Jos Norjassa on puolitoista vuotta tiedetty asia Norjan liitossa tai jopa FIS:ssa (Kansainvälinen hiihtoliitto), se kertoo siitä, että siellä olisi todella kovasti pimitetty asioita. Se ei ole urheiluhengen mukaista.

Kuva: AOP

Heli Rantanen, 46, paheksuu Venäjän ja Norjan toimintaa dopingasioiden hoidossa.

Vuoden 1996 keihäänheiton olympiavoittaja sanoo, että asiat on tuotava reilusti esille, jos on merkkejä siitä, että sääntöjä on rikottu.

Venäjän valtiojohtoista dopingohjelmaa on epäilyjen mukaan yritetty peitellä, ja Norjassa maastohiihtäjä Martin Johnsrud Sundbyn tapausta on myös epäilty liittojohtoiseksi. Sundbyn dopingtapaus olisi uutistietojen mukaan pysynyt pimennossa yli puolitoista vuotta.

Hän sai 11. heinäkuuta kahden kuukauden kilpailukiellon, jonka syynä on astmalääkkeen käyttö.

Maailman antidopingtoimisto Wadan akkreditoitu laboratorio on ilmoittanut, että 13. joulukuuta 2014 Davosissa ja 8. tammikuussa 2015 Dobbiacossa otetuista Sundbyn näytteissä ovat sallitut rajat ylittyneet.

- Jos puolitoista vuotta kestää ennen kuin tulee julki, että on tavallaan jäänyt kiinni, se on kohtuutonta muita urheilijoita kohtaan. Wadan pitäisi vielä enemmän ja aggressiivisemmin tuoda esille nämä asiat ja epäkohdat, Rantanen vaatii.

- Henkilökohtaisesti en tykkää siitä, että Venäjältäkin otetaan pois mitaleja kahdeksankin vuoden takaa. Se on hyvä, että otetaan, jos on löytynyt todisteet, jotta on käyttänyt. Mutta se ei tee hirveän paljon onnellisemmaksi niitä urheilijoita, jotka nousevat pykälä pykälältä 7-8 vuoden jälkeen ylöspäin.  Se olisi ollut paljon reilumpaa, että se olisi tuotu heti silloin esille, että on käytetty vilppiä. Se olisi ollut koko urheiluväelle reilumpaa.

Rantasen mielestä Wadan toimintaan pitäisi saada nykyistä enemmän resursseja ja mahdollisuuksia, toimilupia sekä valtaa, että vilppiä tehneet saataisiin kiinni.

- Jos Norjassa on puolitoista vuotta tiedetty asia Norjan liitossa tai jopa FIS:ssa (Kansainvälinen hiihtoliitto), se kertoo siitä, että siellä olisi todella kovasti pimitetty asioita. Se ei ole urheiluhengen mukaista.

Mikä olisi oikea seuraava askel tässä tapauksessa?

- En osaa sanoa muuta mielipidettä siihen kuin, että haluan lisää resursseja Wadalle, että he ottavat tähän kantaa.

Tätä on vaatinut myös Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.

Millaisia resursseja haluat?

- Sellaisia, että pystytään reagoimaan vahvemmin ja nopeammin näihin, että tulosten julkituomiset ja B-näytteiden ottamiset eivät pitkity, Rantanen vastaa.

Rantanen pitää mystisenä myös keihäänheiton MM-hopeamitalistin Ihab Abdelrahmanin tapausta. Hänet on asetettu väliaikaiseen kilpailukieltoon positiivisen dopingnäytteen takia. Abdelrahmanin itsensä mukaan käryn takana on Egyptin olympiakomitea. 

- Käsittääkseni tällä viikolla valottuu vielä enmmän tilanne.

"Mielestäni puhdasta urheilua todella on huipputasolla"

Heli Rantanen, kun kilpailit, olitko samalla viivalla muiden kilpailijoiden kanssa?

- Olin varmaankin, koska kukaan ei kärähtänyt. Mielestäni puhdasta urheilua todella on huipputasolla, ja minä ainakin tiedän, että monessa lajissa mitalistit ovat täysin puhtaita. Se on oikeastaan motivaationa meillä suomalaisillakin, jotka urheilevat ja ovat puhtaita.

Onko sinulle koskaan tarjottu dopingia?

- No ei ole.