Nyt puhuu Heli Rantanen Suomen naiskeihäänheiton tasosta – ”Valmennuspuoltakin pitää vähän kritisoida”

- Nyt pitää olla malttia meillä penkkiurheilijoillakin, että odotetaan, kun alle 20-vuotiaita naiskeihäänheittäjiä alkaa kehittyä naisten tasolle.

Heli Rantanen, Helena Uusitalo, Mikaela Ingberg, Tuula Laaksalo ja Tiina Lillak kuuluvat kuudenkympin kerhoon. Kuva: Yle

Keihäänheiton olympiavoittajan Heli Rantasen, 46, mielestä Suomessa pitää odottaa vielä muutama vuosi, että nuorista tytöistä nousee motivoituneita, hyvän asenteen omaavia ja työtä tekeviä heittäjiä

- Vähän rämäpäitä.

Rantanen muistuttaa, että hänen ja Mikaela Ingbergin jälkeen suomalaisessa naiskeihäänheitossa on ollut sukupolven kuilu.

- On jäänyt väliin vähän tekijöitä ja heittäjiä. Nyt pitää olla malttia meillä penkkiurheilijoillakin, että odotetaan, kun alle 20-vuotiaita naiskeihäänheittäjiä alkaa kehittyä naisten tasolle.

Viime aikoina hyviä kaaria on väläytellyt esimerkiksi Jenni Kangas, jota valmentaa isä ja Tero Pitkämäenkin valmentaja Hannu Kangas.

Rantanen uskoo, että Kankaalla on mahdollisuuksia nousta hänen saappaisiinsa.

- Jenni on nuori nainen, raamikas. Hänellä on erittäin hyvät geenit ja saa valmennusapua kotoa. Mahdollisuuksia on, ja toivotaan, että ura vie eteenpäin ilman isompia loukkaantumisia. Meidän laji on sen verran rankka ja raju, että isommat loukkaantumiset rajoittavat kehitystä. Toivotaan, että Jenni pääsee vielä muutaman vuoden sujuvasti eteenpäin, että kehitystä tapahtuu.

Millaisena näet Sanni Utriaisen tulevaisuuden?

- Sannilla on myös paukkuja, mutta teknistä osaamista pitää vielä huomattavasti kehittää.

Rantasen mukaan muidenkin suomalaisten naiskeihäänheittäjien työmoraalin ja laadun pitää olla nykyistä parempi. Myös asenteen.

- Tahtoa pitää löytyä todella paljon enemmän ja sitä, että kiivetään ylös. Ei tyydytä siihen, että voidaan olla Suomen mestaruuskilpailuissa podiumilla, vaan pitää todellakin tavoitella jotain muuta. Se ei saa rittää missään nimessä.

Rantanen lohduttaa nuoria naisia sillä, että maailman kärki ei ole mahdottoman kaukana.

- Mutta valmennuspuoltakin pitää vähän kritisoida. Pitää olla realistista tavoitteellisuutta, ja varmasti sitä kautta motivaatio ja asenne paranevat.

Yleisurheilumitali mieskeihäänheittäjien varassa

Utriainen on ainoa Suomen naiskeihäänheittäjä Rion olympialaisissa. Hän voitti nuorten maailmanmestaruuden Kanadan Monctonissa vuonna 2010, ja Helsingin vuoden 2012 EM-kisoissa hän oli yhdestoista.

- Ehkä hän voi tavoitella finaalipaikkaa. Miehillä on enemmän paineita tuoda ehkä yleisurheilun ainoa mitali. Se on keihäänheittäjien varassa, Rantanen sanoo.

Mieskeihäänheittäjistä Riossa taistelevat Antti Ruuskanen, juuri toisen pojan saanut Tero Pitkämäki ja Ari Mannio.

- Toivotaan, että mitaleilla on edes yksi, Rantanen sanoo.

Hän seuraa olympialaisia Suomessa ja odottaa erityisesti golfia, jota hän on itse harrastanut kaksitoista vuotta.

- Muistaakseni 52 tuntia tulee lähetystä yhteensä miesten ja naisten golfista. Se on sellainen, mitä odotan todella paljon. Se on hirveän hieno laji harrastaa, sosiaalinen, vaikea. Kun siinä haluaa kehittyä, saa tehdä töitä. Mahtava laji kaikenikäisille.