Heli Rantasen olympiavoitosta 20 vuotta – ”Tähdet olivat kohdallaan sinä päivänä”

- Siinä huipentui monen vuoden työ ja sain palkinnon siitä. Se oli urheilijalle estradi, joka ei koskaan jätä kylmäksi.

Heli Rantanen (arkistokuva) Kuva: AOP

Heinäkuun 27. päivä vuonna 1996 oli Heli Rantasen elämässä suuri päivä. Hän voitti tuolloin eli tasan 20 vuotta sitten Atlantassa naisten keihäänheiton olympiakultaa.

Rantanen ratkaisi olympiakullan jo ensimmäisellä kierroksella, kun hän heitti hirmukaaren. Lammin Säkiää lähes koko uransa edustanut Rantanen paransi ennätystään peräti puolitoista metriä, ja 67,94 metriä oli lopulta liikaa muille.

- Siinä huipentui monen vuoden työ ja sain palkinnon siitä. Se oli urheilijalle estradi, joka ei koskaan jätä kylmäksi.

- Se oli hieno ennätys ja näyttävä suoritus muille esimerkkinä, että rahkeita on. Voi olla, että joidenkin kilpasiskojen pakka meni siinä vähän sekaisin.

He eivät pystyneet vastamaan Rantaselle peräti noin kolmen tunnin kilpailun aikana.

Kilpailu oli harvinaisen pitkä keskeytysten takia. Kisaa venyttivät muun muassa palkintojenjaot ja juoksukilpailut.

- Siihen (ensimmäiseen heittoon) olikin mahdollisuus ladata akkuja, kun tiesin, että harva heittäjä pystyy pitämään itsensä niin kovassa kunnossa kolmetuntisen kisan aikana, jotta pystyisi ohittamaan viimeisellä kierroksella.

Rantanen teki Atlantassa myös historiaa. Hänestä tuli Pohjoismaissa ensimmäinen nainen, joka voitti yleisurheilussa olympiakultaa.

- En olisi uskonut, että näin on. Hieno suoritus siinäkin mielessä, että se oli harvinaista herkkua niin Suomen kansalle kuin Pohjolaankin. Sinä päivänä en kuitenkaan tiennyt, että tein historiaa, mutta ylpeänä kannan titteliä.

Miesten keihään tulos salattiin Rantaselta

Rantasen mukaan huippuheitto oli tuloillaan koko kesän. Hän tehtaili hyviä heittoja ja ennätyksiä.

- Kaikki rahkeet olivat siihen, että loppukaudesta voi tulla vielä hyvää tulosta.

Olympialaisissa Rantasen fiilis oli sellainen, että hän haluaa halkaista koko stadionin. Rantanen pystyi hyödyntämään adrenaliinin, mikä antoi hänelle lisämetrejä. Hän oli myös kovassa kunnossa.

- Tähdet olivat kohdallaan sinä päivänä.

Ennen tärkeää hetkeä Rantanen teki mielenkiintoisen kokeilun. Hän heitti Kimmo Kinnusen antamalla miesten keihäällä yli 60 metriä.

- Olen aina heittänyt myös raskaampaa välinettä, koska se tuo heittovoimaa naisten keihässuoritukseen. Silloin alkukesästäkin heittelin miesten keihästä treeneissä 2-6 kappaletta, mutta en lähellekään niitä lukemia, mitä heinäkuun lopussa pystyin heittämään Atlantan esileirillä.

Rantanen ei kuitenkaan tiennyt vielä silloin, että hän heitti Atlantassa miesten keihästä yli 60 metriä.

- Kimmo ja valmentajani Leo Pusa eivät sitä minulle kertoneet. He toivat hyvin nopeasti keihään takaisin heittopaikan päähän, missä odotin sitä. He sanoivat vain, että aika hyvältä näyttää.

Miksi he eivät kertoneet sinulle, kuinka paljon heitit miesten keihästä?

- Koska se oli niin hyvä tulos. He halusivat, että pidän maltin, kilpailutärinän ja halukkuuteni kilpailusuoritukseen sisälläni, että en tule liian tyytyväiseksi, että nyt olen kunnossa.