Suora

  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Tuttu valmentaja houkutteli suomalaiset mukaan Kiinan reissuun

Kiinaan rakenteilla olevaa KHL-organisaatiota johtaa urheilupuolella suomalaisille tuttu nimi, Vladimir Jursinov nuorempi. Päävalmentaja kokoaa joukkuetta suomalaispelaajien ympärille. Vierumäen pitkältä leirijaksolta haetaan niin fyysistä kuin pelitavallista kivijalkaa uuden hankkeen tueksi.

urheilu
Tuukka Mäntylä
Tuukka Mäntylä on mukana kiinalaisjoukkueessa.Tomi Hänninen

- Me olemme täällä melkein kolme viikkoa ja sen jälkeen leiritys jatkuu vielä kaksi viikkoa. Haemme kuntoa, luistelua, ja että joukkue ymmärtää pelisysteemiä, Jursinov jr. kertoo.

- Pikku hiljaa kaikki asiat menevät eteenpäin. Kuukauden päästä olemme hyvässä kunnossa.

Helppoa tehtävää Jursinov jr. johtoryhmineen ei ole saanut. Kiinalaishankkeessa on niin paljon reunaehtoja Kiinan jääkiekon kehittämisestä suuren markkinan valloittamiseen että kukaan tiimistä ei pääse turistimatkalle reissuun lähtiessään. Kunlun Red Starin varaan on laskettu jääkiekon promootiotehtävä idän suurella markkina-alueella.

- On erittäin tärkeää, että yleisö tulee katsomaan pelejä, se on idea numero 1. Se on meidän ensimmäinen tavoite, että Kiina tykkää jääkiekosta.

- Aasia on uusi alue, Kiina uusi maa, meillä on myös tavoite kehittää pelaajia Kiinan olympialaisia varten, Jursinov jr. kertoo.

Joukkueen saaminen joukkueeksi, yhtenäiseksi porukaksi yhteisen tavoitteen taakse on yksi haasteista.

- Se on aika vaikeaa. Se on uusi joukkue, ei ole väliä niinkään siitä, mistä maasta pelaajat tulevat. Joukkueen rakentaminen on erittäin tärkeää tällä hetkellä, että pojat tulevat yhteen ja meillä on hyvä henki, Jursinov jr. kuvaa.

Joukkue on sananmukaisesti rakenteilla ja pelaajalista on Vierumäen leirinkin aikana elänyt lähes päivittäin. Eikä valmista tule vielä, sen päävalmentaja tietää ja myöntää.

- Joukkue varmaan elää monta elämää tänä kesänä. Alussa on ollut kuusi pelaajaa, sitten kahdeksan, kaksitoista, nyt kaksikymmentä, mikä on jo paljon parempi.

- Meillä on eri kuntoisia pelaajia, se on ollut vähän ongelma mutta meillä on kokenut valmennustiimi, teemme aika paljon töitä.

KHL on kova liiga kovine taustoineen eikä kiinalaishanke ole yhtään heppoisempi. Pelejä on voitettava, tulosta on tultava. Kovin pitkään peliesitysten selitykseksi ei käy, että nyt aloitetaan uutta todella nopeassa aikataulussa.

- Jokainen peli on meille erittäin tärkeä. Emme kuitenkaan ajattele, että voitamme, ihan turhaan laittaa kovat tavoitteet, että voittaisimme kultaa.

- Yritämme taistella playoff-viivasta. Joukkue rakentuu koko ajan, tekee koko ajan töitä ja sitten katsomme, mitä siitä tulee.

Luottopuolustajat, luottomiehet

Valmennusjohdon kohtaamia haasteita Jursinov jr. ei halua edes ajatella. Jokaiselle päivälle on työtä enemmän kuin tiimi ehtii ymmärtämään.

- Jokainen päivä on niin tärkeä. Ei pysty ajattelemaan, mitä on viikon päästä, mitä kahden viikon päästä, kolmen viikon päästä…

- Pitää tehdä työtä tällä hetkellä ja tänään. Ei pidä miettiä kauheasti eteenpäin.

Suomalaispelaajien rooli on joukkueelle ja koko hankkeelle erittäin tärkeä, Jursinov jr. korostaa. Toki mukana on pelaajia Pohjois-Amerikasta ja jo yksi Ruotsistakin mutta runkopelaajina suomalaiset ovat valmentajalle silminnähden merkityksellisiä.

- Ensimmäinen ajatus oli koota suomalaisista runko, heistä ja suomalaisista valmentajista olen saanut paljon palautetta.

- Tuukka Mäntylän tiesin entuudestaan, Jalasvaaralla on kovat näytöt, Lahti on kokenut, Jursinov jr. luettelee.

- Pitää olla sellaiset varman päälle -pelaajat, jotka ovat henkisesti erittäin vahvoja ja jotka pystyvät olemaan joukkueen runkona.

Vierumäen leirillä on mukana myös kiinalaispelaajia, heitä joukkueessa pitää olla, jotta hallituksen rahoittama hanke täyttää sisäpoliittiset tavoitteensa.

- Heille tulee kyllä varmasti shokki alussa, kun pitää kaikki mennä läpi, jääharjoitukset, punttitreenit, taktiikka, tekniikka. Heille on kaikki tullut yhtä aikaa, Jursinov jr. kuvaa kiinalaispelaajien rankkaa kesää.

Kiinalaisryhmästä osa harjoitteli Vierumäellä selvästi muusta joukkueesta erillään. Tasoerot ovat valtavat ja kaikki kiinalaiset eivät pysy tahdissa, vaikka kuinka hallitus tai mikä muu taho tahansa toivoisi, tahtoisi tai vaatisi.

- Suuri ongelma on ollut se, että kiinalaisten pelikokemus on vähäinen. Kauden aikana pelejä on kertynyt liigakiekkoilijan kuukausittainen pelimäärä, päävalmentaja Jursinov jr. kuvaa realiteetteja.

- He ovat pelanneet 10-15 peliä kauden aikana, se on määrällisesti aika vähän. Paljon tarvitsee treenata. Teemme aika paljon työtä, että pääsevät pelaamaan hyvällä tasolla KHL-joukkueessa.

Kunlun Red Starin harjoitukset ja pukukoppiarki ovat varsinainen kielten sekamelska. Yksi apuvalmentajista on ollut töissä Kiinassa kahdeksan vuotta, Jursinov jr. on kiitollinen tulkkausavusta. Päävalmentaja nauraa, että hänkin pääsee opettelemaan vielä uutta kieltä.

- Me puhumme englantia, venäjää, suomea, nyt tuli mukaan yksi ruotsalainen. Alussa oli vähän vaikeaa, ensimmäinen viikko, mutta nyt kommunikaatio on jo aika hyvä, pelaajat auttavat toisiaan, Jursinov jr. kuvaa.

- Minä osaan kiinaa nyt jokusen sanan, 10-20, opin kyllä nopeasti. Uskon, että parin kuukauden päästä pystyn puhumaan jo jonkun verran, päävalmentaja suunnittelee.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat