Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Kunhan eivät koiria söisi – suomalaispelaajat lähtevät KHL-seikkailulle Kiinaan

Syksyn jääkiekkojuttuihin on luvassa kiinalainen säväys. Siitä pitävät huolen KHL:n laajentuminen Pekingiin ja Kunlun Red Stariin värvätyt kuusi suomalaista. Tosin tämän jutun julkaisupäivänä suomalaisia voi joukkueessa olla enemmänkin.

urheilu
Janne Jalasvaara
Janne Jalasvaara. (Arkistokuva)Tomi Hänninen

- Joukkue elää monta elämää tänä kesänä. Alussa oli kuusi, sitten kahdeksan, kaksitoista, nyt kaksikymmentä, kuvaa päävalmentaja Vladimir Jursinov jr. joukkueen rakentumista.

Jursinov jr. on suomalaisille pelaajille tuttu valmentaja, hän on ollut yksi syy siihen, että pelaajat ovat olleet kiinnostuneita uudesta ja erikoisesta KHL-hankkeesta. Reissuun lähtevät suomalaiset ovat kokeneita ja jo maailmalla pelanneita.

- En oikein tiedä, mitä odottaa. Toivottavasti saadaan kiekkobuumi käyntiin Kiinassa, yleisöä paikalle. Siitähän se lähtee, Jokereiden kanssa KHL-reissuja aiemmin kiertänyt Eetu Pöysti miettii.

- Tämä on kokemus ja mahdollisuus, jota ei voinut jättää käyttämättä, puolustaja Tuukka Mäntylä korostaa.

- Ei tarvinnut kauan miettiä, aika nopeasti tuli päätös. Paikka on uusi, en ole käynyt Kiinassa aiemmin. Toisaalta saa kuitenkin pelata KHL:ssä, maailman toiseksi kovimmassa liigassa, Janne Jalasvaara kuvaa motivaatiotaan.

Ainoastaan Miika Lahdelle lähtö on ensimmäinen ulkomaiseen seuraan tai liigaan.

- Tuli tämmöinen mahdollisuus aika yllättäen kesällä. Minulla oli sopimuksessa ulkomaan pykälä ja oli sovittu seuran kanssa, että jos tulee hyvä paikka lähteä, niin nyt tuli hyvä paikka lähteä, Jypistä tuttu Lahti kertoo.

- Mielenkiintoinen haaste edessä.

Hyvä paikka lähteä – mutta onko Peking oikeasti hyvä paikka lähteä?

- Ei tietenkään ole hirveästi itsellä tietoa. Varmasti kaikki ei mene niin kuin elokuvissa mutta kova liiga KHL kiinnostaa ja sinne mennään kuitenkin jääkiekkoa pelaamaan, Lahti jatkaa.

Miika Lahden perhe kuten muiden suomalaispelaajien läheiset matkustavat Pekingiin vasta tuonnempana. Miesväki käy ensin ottamassa miljoonakaupunkiin tuntumaa, kiinan kielen perusteet ovat myös hakusessa.

- Muutama sana kiinaa pitää nopeasti oppia. Uskoisin, että venäjääkin joutuu opettelemaan, Lahti pohtii kielimuurin ylitystä.

- Tarkoitus olisi, että perhe lähtee mukaan ja olisi mahdollisimman paljon siellä. Mutta katsotaan nyt miten majoittumiset ja sellaiset onnistuvat. Mutta toivottavasti pystyisi perhekin olemaan mahdollisimman paljon mukana, Miika Lahti kertoo.

Myös kiekkoperheiden lemmikit lähtevät Pekingiin mukaan – ehkä, jos käytännön asiat oikeasti järjestyvät niin, että koiria ei uhkaa pataan päätyminen. KHL-joukkueen taustavoimissa luotetaan olevan riittävän vaikutusvaltaisia tahoja, jotta lemmikkien tullimuodollisuudet Pekingin päässä onnistuvat, niin kuin on puhuttu.

Tuukka Mäntylä on jo selvittänyt vaimonsa kanssa pariskunnan lemmikkikoiran Kiinan matkan kuvioita, myös Tomi Karhusen perheen lemmikille suunnitellaan uutta eksoottista osoitetta edelliskauden kävelylenkeiltä tutun Tampereen Koskipuiston sijaan.

- Tilannetta selvitellään. Ensimmäinen suunnitelma on, että kunhan minä nyt pääsen ensin paikan päälle ja katson, minkälaiset olosuhteet siellä on. Mutta kyllä se ihan potentiaalinen vaihtoehto on, että porukalla lähdetään. Koirakin, maalivahti Tomi Karhunen kertoo.

Massiiviset mittasuhteet ja vaatimattomat tavoitteet

Vierumäen leirin jälkeen joukkue pelaa harjoituspelejä mm. Kazanissa. KHL-kausi alkaa syyskuun taitteessa, ensimmäinen kotipeli on 5. syyskuuta. Red Star pelaa kotiottelunsa 2008 olympialaisiin valmistuneessa hallissa. Red Starin kotihalli vetää noin 18 000 katsojaa.

Tuhannet katsojat eivät riitä hankkeen tavoitteeksi, Red Starilla on vaatimattomana toimeksiantonaan lanseerata KHL-kiekko Kiinaan. Samalla pitäisi saada uusi, valtava markkina-alue innostumaan jääkiekkoilusta.

Kiina on KHL:n näkökulmasta tärkeä markkina ja menestyksellä on helpompi myydä uutta lajia. Pekingissä kilpailtiin vuoden 2008 kesäkisat ja maan hallitus tavoittelee kaupunkiin myös talviolympialaisia.

- On erittäin tärkeää, että yleisö tulee katsomaan pelejä, se on idea numero 1. Se on meidän ensimmäinen tavoite, että Kiina tykkää jääkiekosta.

- Aasia on uusi alue, Kiina uusi maa, meillä on myös tavoite kehittää pelaajia Kiinan olympialaisia varten, Jursinov jr. kertoo.

Suomalaiskiekkoilijat ovat maailmanvalloittajina myös poliittisen pelin nappuloita. KHL-seuran takana on hallinnollista rahoitusta, tästä syystä joukkueessa pitää myös olla tietty määrä kiinalaisia pelaajia.

- En tiedä kannattaako siihen pelaajien niin keskittyä. Sehän on hieno juttu, että lähdetään sinne uuteen hommaan, pelaamaan sinne jääkiekkoa, Anssi Salmela miettii hankkeen taustoja.

Mutta minkälaista kiekkoa pelaa jääkiekkoseura Kunlun Red Star?

- Hyvä kysymys. Ei vielä hajuakaan, Salmela hörähtää.

Tasoerot joukkueen sisällä ovat etenkin näin harjoituskaudella hurjat. Siinä missä suomalaiset kyykkäävät kuntosalilla tottuneesti härmäläisen rautamäärän kanssa, kiinalaiset kirivät kiinni kiekkokulttuurin eroja joka osa-alueella salitreenistä kaukalotaiteeseen.

- En usko, että heitä pitää mitenkään opettaa. Eiköhän meillä ole enemmän opeteltavaa siinä heidän kulttuurissaan, puolustaja Janne Jalasvaara pohtii suomalaisten roolia.

Mestaruutta ei odoteta pekingiläisjoukkueelta välttämättä heti ensimmäisen kauden päätteeksi mutta kunnianhimoisesti hankkeessa edetään. Peli-identiteetti on samanlainen sekoitus kulttuureita kuin pukukopien kielten sorina.

- Me miksataan ja yritetään tehdä tästä meidän näköinen juttu. Pelataan sellaista suomalaisen ja pohjoisamerikkalaisen tyylin miksausta, Eetu Pöysti kuvaa.

- Haastajana lähdetään mutta eikö siitä ole aina hyvä lähteä, Pöysti pohtii joukkueensa asetelmia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat