Suora

  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut

Kulttuurishokkia luvassa – kiinalaispelaaja lupaa opettaa Suomi-pojat Pekingin tavoille

Kielimuurin yli kiivetessä englannin taidoista on paljon apua. 24-vuotias Guan Wang on yksi pekingiläisen Kunlun Red Starin kiinalaispelaajista, joka pystyy auttamaan suomalaisia joukkuetovereitaan matkan varrella.

urheilu
Guan Wang.
Guan Wang.Yle

Wangilla on kiinalaiset sukujuuret mutta hyvä englanninkielen taito selittyy lapsuus- ja nuoruusvuosilla Yhdysvalloissa.

Nuorena kiekkoilijana Wang tutustui myös Erik Haula -nimiseen suomalaiseen, joten kaukainen pohjoinen jääkiekkomaa oli jo miehelle käsitteenä tuttu. Vierumäki ja Suomi ovat olleet kaikin puolin miellyttävä kokemus.

- Sää on ollut hieno, ruoka on ollut hyvää, toistaiseksi kaikki on ollut erinomaisesti, Wang kiittelee.

Entä Peking sitten aikanaan suomalaisille?

- Se on varmasti melkoinen kulttuurishokki. Vähän enemmän väkeä, saasteita mutta varmasti ajan kanssa he sopeutuvat ja oppivat nauttimaan kokemuksesta. He ovat kyselleet meiltä jo paljon, olemme yrittäneet vastata ja auttaa, jotta he olisivat valmiita sitten kun saavumme Pekingiin, Wang sanoo.

Kielten sekamelskassa jokainen yrittää pärjätä. Kiinalaiset eivät vielä kuulemma osaa edes kiroilla suomeksi mutta toiseen suuntaan kielikurssia on yritetty pitää pikana Vierumäen leirin aikana.

- Ihan perussanoja, tervehdyksiä, kiitossanoja. Se on auttanut joukkueen yhdistymisessä, Wang kertoo kielenopiskelusta.

Jos suomalaiset opiskelevat kiinalaisilta joukkuekavereiltaan kieltä ja kohteliaisuuksia uutta kulttuuria varten, Kiinan pelaajien haasteet ovat kuntosalin ja jäähallin kulttuurissa.

- Isoin haaste on pysyä vauhdissa mukana. Kiinassa ei kuitenkaan pelata niin paljon, se on enemmän vain harjoittelua ja harjoittelua. Nyt täytyy oppia taktiikkaa, ymmärtämään, mitä valmentajat meiltä toivovat, jotta pääsemme mukaan systeemiin, Wang pohtii.

- Varmasti olemme valmiita kun kausi alkaa. Meillä on paljon kokeneita, vanhempia pelaajia, toki meidän pitää vielä opetella pelaamista joukkueena. Harjoituspelit auttavat meitä varmasti siinä, eiköhän tästä tule hauskaa.

Kunlun Red Starilla on tärkeä tehtävä paitsi Pekingissä myös koko valtavan suuressa urheilumaassa. Jääkiekon läpilyönti on mahdollista, sillä junnuja on jo onnistuttu houkuttelemaan lajin pariin, kiitos NHL-esikuvien.

- Moni 8-10-vuotiaista pelaa jo jääkiekkoa, laji on kasvanut viime vuosina paljon mutta vanhempi väki ei juuri tiedä jääkiekosta. Meidän täytyy promota lajia ja joukkuetta paljon, jotta he tulisivat tukemaan meitä kotipeleissä. Mutta eiköhän se onnistu, Guan Wang luottaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat