1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kankkunen odottaa Latvalan karkaavan lauantaina: "Ihmettelen suuresti, jos hän ei tätä kisaa voita"

Juha Kankkunen ennustaa torstai-iltana alkavasta Suomen MM-rallista suomalaisjuhlaa.

Kuva: Miika Wuorela

Kankkunen, 57, ajoi omalla aktiiviurallaan kolme voittoa Jyväskylässä. Kaikki ykköstilat tulivat eri automerkillä. Ensimmäinen voitto vuonna 1991 irtosi Lancialla, toinen Toyotalla 1993, ja vielä vuonna 1999 Kankkunen näytti menemisen mallia Subarulla.

Niinpä nelinkertainen maailmanmestari on mies paikallaan arvioimaan kotikilpailun merkitystä suomalaiskuljettajille. Valtikka on muutamaa kuivaa vuotta lukuun ottamatta pysynyt hyvin isäntien hyppysissä.

Samanlaista suoritusta Kankkunen odottaa myös tällä kertaa.

Kovimman haastajan Jari-Matti Latvala saanee tallitoveristaan Sébastien Ogierista, mutta Kankkunen nostaa myös neljä kovaa haastajaa taistelemaan palkintokorokepaikasta. 

- Kyllä Latvalan pitää kotikisa voittaa, jos hän meinaa jossain muuallakin pärjätä. Lähtöpaikka neljäntenä autona auttaa aavistuksen. Pieni etu siinä aina on, mutta ei ne kaukana ole muutkaan. Mikkelsen, Meeke, Östberg ja Paddon - siinä on mielekiintoinen nelikko. Eivät he aivan näiden kahden vauhtiin yllä, mutta Meeke on aika lähellä. Hän on ajanut hemmetin hyvin, Kankkunen suitsuttaa.

Pitkä, Jämsän ja Kuhmoisten suunnalle suuntautuva, lauantain lenkki on Kankkusen mielestä rallin selkeä vedenjakaja.

- Lauantai tulee ehdottomasti olemaan ratkaisunpaikka. Silloin ajetaan kaksi kolmen EK:n nippua, noin 130 kilometriä. Jos siinä saa 10 sekuntia taskuun, niin sunnuntaina sitten vain polttelee sikaria ja ajelee. En usko, että pyhänä enää ajetaan kilpaa. Kyllä se lauantaina ratkeaa, se on ihan varma.

Latvala on jäänyt Ogierista jo 75 pistettä sarjatilanteessa. Mestaruuteen ei enää Kankkusen mukaan ole realistisia mahdollisuuksia, mikä vapauttanee Latvalan yrittämään vain kotikilpailun voittoa kolmannen kerran peräkkäin.

- Emmä usko, että paineita on. Ei niitä ole syytä ottaa. Hävittävää ei ole, vain voitettavaa. Hän on rehellisesti sanottuna niin paljon perässä, ettei Ogierin kiinni ottamiseen ole mitään jakoa.

- On kuitenkin monta kisaa, joissa hän voi lyödä kaasun pohjaan ja katsoa, että missäs ne muut tulevat. Kaksi nollakisaa ratkaisi Jari-Matin osalta tilanteen hyvin pitkälti.

Ennakkosuosikin viitan Kankkunen ojentaa kuitenkin Latvalalle sen suurempia empimättä.

- Tiukkaa taistelu tulee varmasti olemaan, mutta ihmettelen suuresti, jos hän ei tätä rallia voita, Kankkunen lataa.