Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - Bidasoa Irún
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League
  • Kun suru särkee sisimmän - Linda Sonntag löysi pelastuksen fitnessurheilusta
  • Suunnistus kausikooste 2019
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosikooste

Olympialavalle valmistautuva kohunostaja Anni Vuohijoki: "Siltoja ei ole poltettu"

Suomella on ensimmäistä kertaa edustajat sekä miesten että naisten painonnostossa olympialaisissa. Miesten edustajan valinta sujui kivuttomasti, mutta naisedustajan valintaprosessista kehkeytyi mediakohu.

urheilu
Anni Vuohijoki
Anni Vuohijoki.Yle/Jorma Vihtonen.

Anni Vuohijoki on helpottunut. Treeni kulkee helsinkiläisellä painonnostosalilla, sillä nyt on tilaa hengittää. Heinäkuussa käyty mediamankeli on takanapäin ja Urheilun oikeusturvalautakunta hylkäsi kilpasiskojen valitukset. Edessä on uran ensimmäiset olympialaiset Brasiliassa.

– En ollut edes tajunnut itse miten stressaavaa se oli, itku tuli helpotuksesta kun viesti tuli. Tälle jutulle tuli piste, eikä tarvitse enää miettiä. Sekin on helpottavaa, kun minun valinta on mennyt niin monessa paikassa päättäjien läpi, eikä se ole enää minun vastuullani. Siinä oli paljon tekemistä, että sen sai pois päiväjärjestyksestä, eikä antanut sen vaikuttaa treeneihin. Se näkyi minun harjoittelussa niin, että hermotuksen kannalta otettiin kevyempää treeniä, kertoo Vuohijoki.

Kolme tasaista ehdokasta

Maailmalla kärynneiden nostajien tippuminen olympialaisista toi Suomelle kesäkuussa viime hetken maapaikan myös naisiin. Rioon ehdolla oli kolme naista: Anni Vuohijoki, Anna Everi ja 75 kilon sarjassa nostava Meri Ilmarinen.

Tasaisesta kolmikosta valinta osui lopulta voimannostossa arvokisamitaleita napanneeseen Vuohijokeen. Helsinkiläinen onnistui kolmikosta parhaiten huhtikuussa käydyissä EM-kisoissa. Ensimmäistä kertaa 63 kilon sarjassa kisannut Vuohijoki oli Norjassa parhaana suomalaisnaisena kahdeksas omilla ennätystuloksillaan. Tempauksen ja työnnön yhteistulos nousi 194 kiloon (88+106 kg). Tulos nosti Vuohijoen sinclair-pisteita hitusen paremmaksi verrattuna Rioon tyrkyllä olleisiin kilpakumppaneihin.

– Huomasin alkuvuodesta kuinka hyvään kuntoon olin päässyt, paino putosi ja voimatasot nousi. EM-kisojen jälkeen kun tiedettiin, että maapaikka tulee, niin toivoin, että se olen minä, Vuohijoki avaa.

Ilmarinen ja Everi eivät kuitenkaan hyväksyneet Vuohijoen valintaa, ja hakivat muutosta asiaan valittamalla Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

– Tiesin ennakkoon siitä, että Meri aikoo tehdä valituksen. Me puhuttiin avoimesti puhelimessa, sillä olemme Merin kanssa hyviä ystäviä ja yleensä huonekavereita leireilläkin. Minä sanoin Merille, että jos siltä tuntuu niin hyvä että valittaa. Sanoin myös, että toivon, että päättäjillä on ollut niin hyvät perustelut minun valinnalle, ettei se kumoudu oikeusturvalautakunnassa. Silloinhan se olisi ollut väärä valinta, kertoo yhä isompia rautoja tavoitteleva Vuohijoki.

Siltoja ei poltettu

Mediakohussa osansa sai myös lajiliiton toiminta, sillä EM-kisojen arvo näyttökisana ei ollut nostajille täysin selvä.

– Jokainen meistä olisi löytänyt syyt miksi Meri, Anna tai minä olisin paras. Voin luetella syitä, miksi minut piti valita olympialaisiin. Ja niin pystyisivät hekin. Vaikka minun näkökulmasta se näyttäisi siltä, että olen paras nostaja, niin muiden mielestä se ei ole välttämättä näin.

– En minä ottanut niitä missään kohtaan henkilökohtaisesti, ei Anna ja Meri ole sanonut mitään mistä loukkaantuisin. Se on heidän suuri unelma, joka ei toteutunut. Minun pitää arvostaa heitä niin paljon ihmisinä, että ymmärrän heidän käytöstään. Ei tässä ole siinä suhteessa rikottu siltoja tai välejä tai mitään. Meri tulee edelleenkin treenaamaan minun kanssa, kommentoi Vuohijoki.

Nyt kohu on kuitenkin takanapäin ja Rio edessä.

Lontoon tuloslistoilla Vuohijoen 194 kilon yhteistulos olisi riittänyt sijaan seitsemän. Nyt joukosta puuttuu kärynneitä nostajia, mutta mitaleille ei silti Riossa ole asiaa.

– Listoilla on aika monta tyttöä samoilla kiloilla, tasaväkisiä kilpakumppaneita lähdetään voittamaan. Olen hyvässä kunnossa, toivottavasti nähdään omat ennätykset, uusia ennätyslukuja, hyvä kisa ja EM-kisoja parempia tuloksia.

Jäätävä tunnelma Riossa?

Mutta onko diplomi-insinööriksi opiskelleella ja syksyllä lääkäriopinnot aloittavalla Vuohijoella paineita näyttää Riossa epäilijöille?

– Voi vitsit, kenellä minä siellä näytän. Ehkä itselleni. Totta kai se on kunniatehtävä ollaa edustamassa Suomea, pitää olla hyvässä kunnossa ja onnistua. Mutta en voi ottaa paineita siitä, että kun tässä on ollut tällainen hässäkkä, että nyt pitäisi tärähtää jymypotti. Enemmänkin haluaisin näyttää kaikille minun tukijoukoille valmennuksesta lähtien, että he eivät ole tehneet neljää vuotta turhaa töitä. Nostan itselle ja tukijoukoille, en medialle, Vuohijoki päättää.

Mutta yksi asia on vielä selvittämättä. Lehdissä riepoteltiin myös sillä, että Vuohijoki edustaa Riossa Suomea yhdessä Milko Tokolan kanssa. Tokola puolestaan on Vuohijoen valinnasta valittaneen Anna Everin tuleva aviopuoliso. Vuohijoen henkilökohtainen valmentaja ja liitossa päävalmentajana toimiva Mika Tiainen on puolestaan sekä Tokolan että Vuohijoen huoltaja Riossa.

Onko Riossa siis odotettavissa jäätävä ilmapiiri?

- En mä usko, että siellä mitään jäätä hirveästi on. Milko on aina ollut henkeen ja vereen urheilumies. Me on käyty minun miehen kanssa Rautiossa Milkon luona treenaamassa. He ovat tunteneet pikkupojista lähtien. Me ollaan lähdössä yhteiselle olympiamatkalle, että eiköhän se jää sillä jo murru, Vuohijoki hymyilee.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat