Arkistoista: Emilia Pikkaraisen pitkän uran kohokohdat yhdessä videossa

Ylen arkistojen kätköistä löytyy roppakaupalla materiaalia Emilia Pikkaraisesta, joka jo 15-vuotiaana yllätti urheilupiirit uimalla Pekingin olympialaisissa. 16-vuotiaana hän rikkoi perhosuinnin Suomen ennätyksiä ennätysten perään. Vuonna 2010 hän vieraili Arto Nybergin keskusteluohjelmassa, jossa hän tapasi ensimmäisen kerran puolisonsa Valtteri Bottaksen. Arvokisoissa hän on henkilökohtaisilla matkoilla selvinnyt finaaliin vuoden 2009 EM-kisoissa. Rion olympialaiset ovat uran kolmannet.

urheilu
Rion olympialaiset: Arkistoista: 17-vuotias Emilia Pikkarainen tapasi tulevan puolisonsa Arto Nybergissä vuonna 2010
Rion olympialaiset: Arkistoista: 17-vuotias Emilia Pikkarainen tapasi tulevan puolisonsa Arto Nybergissä vuonna 2010

Vuonna 1992 syntynyt Emilia Pikkarainen piti tavoitteenaan päästä ensimmäistä kertaa olympialaisiin Lontoossa 2012, mutta hänelle tipahtikin yllättäen kutsu jo Pekingiin 2008 vasta 15-vuotiaana.

– Tavoitteenani on saada hyvää kokemusta, jotta osaan valmistautua mahdollisiin seuraaviin olympialaisiin. Lähden hakemaan omaa ennätystäni, Pikkarainen suunnitteli ennen kisoja.

Alkuerässään Pikkarainen sijoittui 100 metrin perhosuinnissa ajalla 1.02,31 viimeiseksi.

– En ole tyytyväinen aikaani. Yritin, mutta tällä kertaa ei onnistunut, totinen uimari toteaa.

Seuraavana vuonna 16-vuotias Pikkarainen rikkoi kaikki perhosuinnin Suomen ennätykset. Arvokisoissa Pikkarainen ei päässyt etenemään finaaliin asti kuin vasta vuonna 2009, jolloin hän sijoittui Istanbulin EM-kilpailussa yhdeksänneksi.

Yle yhdisti urheilijapariskunnan

Kun Pikkarainen vuonna 2010 asteli Arto Nybergin keskusteluohjelman vieraaksi, hän tuskin tiesi tapaavansa lähetyksen aikana ensimmäistä kertaa tulevan kihlattunsa. Itse haastattelussa hän kertoi muun muassa treeneistään ja uintitaustastaan.

– Uin 8–9 kertaa viikossa ja siihen päälle muutama kuivaharjoitus. Kilometrejä tulee 40–50 viikossa. Tykkäsin pienenä aina mennä uimahalleihin ja rakastan kilpailemista, lukiota tuolloin käynyt Pikkarainen kertasi.

Vuonna 2014 Ylen aamu-tv:ssä haastattelussa kävi "pariskunta urheilumaailman huipulta", eli Pikkarainen puolisonsa, F1-kuski Valtteri Bottaksen kanssa. Pari tutustui nimenomaan Arto Nybergin ohjelmassa neljä vuotta aiemmin ensimmäistä kertaa.

– En tiennyt mitään Valtterista ennen lähetystä. Hän tuntui kivalta kaverilta ja siitä se pikkuhiljaa lähti, Pikkarainen säteili.

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat