Suora

  • Elävä arkisto esittää

Olympiakisahaun kallis perintö

Chicago haki vuoden 2016 olympiakisoja ja maksaa niistä yhä kalliisti. Chicago Tribune -lehti tutki, kuinka kalliiksi kisahaku kaupungille tuli.

urheilu
Havainnekuva Chicagon olympiapuistosta.
Havainnekuva Chicagon olympiapuistosta.AOP

Kun Rion olympiakisat alkavat 5. elokuuta, Chicagossa kisoja katsellaan ristiriitaisin tunnelmin. Kaupunki haki samaisia kesäkisoja, mutta se pudotettiin jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Olympialaisten hakuprosessi oli kaupungille äärimmäisen kallis, mutta osa asukkaista haikailee yhä niiden työpaikkojen perään, joita kisat olisivat sille tuoneet.

Richard M. Daley toimi Chicagon pormestarina vuosina 1989-2011 ja oli suuri kesäolympialaisten puolestapuhuja. Daley ja Chicagon kisojen hakutoimikunnan pomo Patrick Ryan vakuuttivat kaupunkilaisille, että kisat toisivat Chicagolle ja sen ympärillä oleville alueille tuhansia työpaikkoja.

Chicago putosi olympiahaussa jo ensimmäisellä kierroksella.
AOP

Samaan aikaan kuitenkin kaupungin julkinen koulujärjestelmä ontui ja suuret henkilökohtaiset lainataakat ajoivat ihmisiä epätoivoisiin tekoihin, sillä itsemurhien määrä kasvoi. 4,8 miljardin dollarin (noin 4,4 miljardin euron) rahoitus olympiahakuun yksityiseltä ja julkiselta puolelta ei tällä hetkellä kuulosta houkuttelevalta, mutta vuonna 2009 tilanne oli toinen. Etenkin kun Daley vakuutti, ettei veronmaksajien rahoja käytettäisi olympiakisojen maksamiseen.

- Kaupunkina saattaisimme olla samanlaisissa ongelmissa kuin Rio on nyt. Ne ongelmat, joissa Rio on nyt, ovat todella käsittämättömiä, Cecilia Butler totesi Chicago Tribune -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Butler on olympiapuistoksi kaavaillun Washington Parkin neuvoston puheenjohtaja.

Chicago putosi olympiahaussa jo ensimmäisellä kierroksella.
AOP

Vaikka kisahakuun saatiinkin yksityiseltä puolelta paljon varoja, melkein koko hakukampanjan kulujen verran eli 76 miljoonaa dollaria (noin 69 miljoonaa euroa) sekä 16 miljoonan dollarin (noin 14,5 miljoonan euron) edestä tavaroita ja palveluita, hakuprosessin kallis perintö jäi veronmaksajien maksettavaksi.

Hakuprosessia läpi käynyt tutkija oli löytänyt Daleyn jäljiltä 34 sopimusta, jotka oli tehty vuonna 2007, vain hetkeä ennen kuin koko maan taloustilanne heikkeni. Nämä sopimukset rajoittaisivat kohtuuttomasti kaupungin hallituksen toimintaa, ei vain sillä hetkellä vaan myös kuusi vuotta eteenpäin.

Olympialaisia varten oli tarkoitus rakentaa viisi uutta ja yksitoista väliaikaista tapahtumapaikkaa. Näiden kustannukset olisivat 49,3 miljoonaa dollaria (44,4 miljoonaa euroa). Lisäksi koko kisabudjetista 1,1 miljardia dollaria (990 miljoonaa euroa) oli tarkoitus lohkaista kisakylän rakentamiseen ja 366 miljoonaa dollaria (302 miljoonaa euroa) väliaikaisen olympiastadionin rakentamiseen Washington Parkiin.

Havainnekuva kisakylästä.
AOP

Washington Parkiin oli stadionin lisäksi tarkoitus rakentaa muun muassa pyöräilyn, tenniksen ja soudun kilpailualueet. Hakukomitean mukaan rahakkailta lahjoittajilta, sponsoreilta, televisio-oikeuksista ja lipunmyynnistä saadut rahat olisivat kattaneet kulut, mutta tästä huolimatta miljoonia dollareita verorahoja oli korvamerkitty kisa-alueen rakentamiseen ja turvatoimiin.

Erityisesti kisakylä tuli jo aikaisessa vaiheessa tyyriiksi, sillä saadakseen haluamansa alueen, Daleyn laitos otti lainaa ja maksoi alueesta melkein melkein 2 miljoonaa dollaria (1,8 miljoonaa euroa) eekkeriä kohti. Hinta oli huima siihen nähden, että asuntojen ja tonttien hinnat olivat laskusuunnassa. Kaupunki oli suunnitellut myyvänsä 49 eekkerin (noin 20 hehtaaria) alueen eteenpäin sille rakennuttajalle, joka vastaisi olympiakylän rakentamisesta.

Kaupungilla oli viisi vuotta aikaa myydä alue, ennen kuin ensimmäinenkään maksusuoritus lankesi maksettavaksi. Mutta alue on vieläkin myymättä ja lähistöllä myydyistä alueista on saatu 300 000 dollaria (270 000 euroa) eekkeriä kohti. Jos aluetta ei saada piakkoin myytyä hyvään hintaan, maksaa kaupunki melkein 50 miljoonaa dollaria (45 miljoonaa euroa) ylimääräistä kohteesta, joka alun perin maksoi sille 91 miljoonaa dollaria (82 miljoonaa euroa).

Chicagon uusi pormestari Rahm Emanuel on nyt luvannut tehdä alueesta jälleen kannattavan veronmaksajille.

Havainnekuva olympiastadionista.
AOP

Chicagon kaupunki oli suostunut takaamaan kaikki kisojen tuomat tappiot, sillä se hankkisi näille erilaisia vakuutuksia. Samaista suunnitelmaa käytti omasssa hakuprojektissaan myös Bostonin vuoden 2024 olympiahakukomitea. Bostonin haku lopetettiin viime vuonna, koska kaupungin asukkaat vastustivat hanketta.

- En suostu kiinnittämään kaupungin tulevaisuutta. Ja kieltäydyn allekirjoittamaan takuita, jossa käytetään veronmaksajien dollareita olympialaisten maksamiseen, Bostonin pormestari Martin Walsh totesi vuonna 2015 lehdistötilaisuudessa.

Bostonin luovuttua kisojen hausta Los Angeles tarttui tähän mahdollisuuteen. Los Angeles kilpailee vuoden 2024 kisoista Rooman, Pariisin ja Budapestin kanssa.

Oxfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jokainen olympialaisten kisajärjestäjistä on ylittänyt suunnitellun budjettinsa. Yleisesti rahaa on kulunut 3,5 kertaa enemmän kuin oli suunniteltu, mutta esimerkiksi Sotshin vuoden 2014 talviolympialaiset maksoivat peräti 55 miljardia dollaria (49,5 miljardia euroa), kun sen alkuperäinen budjetti oli vain 12 miljardia dollaria (10,8 miljardia euroa. Tähän summaan ei edes lasketa sitä 1,2 miljardia dollaria (miljardi euroa), jotka menevät kisoja varten rakennetun infrastruktuurin ylläpitoon ja turismin tukemiseen.

Chicagon olympiakisojen puolesta puhuvia kaupunkilaisia.
AOP

Mutta kaikesta huolimatta Chicagosta löytyy ihmisiä, joiden mielestä kisoista olisi saattanut olla enemmän hyötyä kuin haittaa.

- Me menetimme monia työpaikkoja sinä päivänä, LaWaughn White totesi Chicago Tribune -lehdelle viitaten äänestyspäivään, jolloin Rio sai kisat.

Hän asuu vain kolmen korttelin päässä suunnitellusta olympiastadionista ja kertoi olleensa innostunut jo ajatuksesta nähdä maailman parhaat koripalloilijat kotikaupungissaan.

- Toisaalta kun katsoo, missä ongelmissa kaupunki on tällä hetkellä, en ole varma olisinko halunnut olympialaisia tänne. Mutta uskon ihmisten haikailevan noiden työpaikkojen perään.

Chicagolaiset pettyivät olympiahaun tuloksista.
AOP

Ja olympiahaku toi jotain hyvääkin, sillä sen myötä perustettiin World Sport Chicago -niminen organisaatio, joka tukee lasten ja nuorten urheilua. Viime vuonna organisaation mukana liikkui 2 000 lasta ja määrän toivotaan kasvavan jopa 3 500 lapseen. Toki hakukomitean suunnitelmissa oli, että organisaatio olisi liikuttanut 10 000 lasta.

- Jos Chicago olisi saanut kisat, tämä olisi ollut vielä suurempi liike. Mutta jo se, että saamme liikutettua 2 000 lasta vuodessa, on ihailtavaa joltain sellaiselta, joka lopetti toimimasta jo vuonna 2009, Chicagon hakukomitean tiedottaja ja World Sport Chicagon johtokuntaan kuuluva Patrick Sandusky totesi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme