1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Rengasrikko, oja, rengasrikko, oja - virolaiskuljettajan MM-ralli uskomatonta tunteiden vuoristorataa

Ott Tänakin urakka Suomen MM-rallissa on ollut yhtä aaltoliikettä.

Ott Tänak. Kuva: Tomi Hänninen

**JYVÄSKYLÄ. **Moni kuljettaja on ajautunut Suomen MM-ralliviikon aikana jonkinlaisiin ongelmiin, mutta vain yhden taival on ollut yhtä ailahtelevaa kuin Ott Tänakin. DMACK-kuski oli vielä perjantaina aamulla Kris Meeken selkeästi lähin uhkaaja rallin kärkipaikan suhteen, mutta sen jälkeen alkoi draama.

Tänak pyörähti EK5:llä Surkeella ja auton keula kärsi vahinkoa. Illempana virolainen kärsi rengasrikon. Lauantaina eteen tuli jarruongelmia, joista huolimatta Tänak kiri pelkästään Päijälän erikoiskokeen aikana kokonaistilanteenssa kahdeksannelta sijalta neljänneksi. Heti seuraavalla erikoiskokeella Tänak päätyi ojaan ja kärsi jälleen rengasrikon.

Silloin kun Tänak on ollut reitillä, on vauhti ollut pääsääntöisesti huimaa. Kohtalokkaan usein on kuitenkin sattunut ja tapahtunut, minkä voidaan sanoa maksaneen muutoin tavoiteltavissa olleen voiton.

- Tänakin renkaita, autoa ja yhteistyökumppaneitakin on soimattu kolme päivää ja sanottu, että hän pärjäisi kunnon autolla. Nyt hän onkin yhtäkkiä vanhassa maineessaan - siinä, mistä hänet on tunnettu ja miksi hän menetti tehdaspaikan: erittäin nopea, mutta epäluotettava kuljettaja, Ylen Ralliradion asiantuntija Riku Tahko pohti sunnuntaina aamupäivällä.

- Niin nopeasti tässä voi siirtyä tähdestä nollaksi.

Tänak palasi otsikoihin sunnuntaina noustuaan ihmeen kaupalla kaikkien vaikeuksiensa jälkeen mukaan taisteluun paikasta palkintokorokkeelle. Sunnuntaihin lähdettäessä Tänak oli vain yhdeksän sekunnin päässä kolmannesta sijasta. Aamun ensimmäisellä erikoiskokeella ero puolittui kertaheitolla, mutta Oittila 1:llä Tänak kunnostautui jälleen draamassa ajamalla ulos nopeassa mutkassa, osumalla kiveen ja päätymällä ojaan autonsa takapäätä vahingoittaneena.

Oittilan ulosajo oli viimeinen pisara Tänakin menestyshaaveille ja päätti virolaisen rallin. Suomen MM-rallin kolmannen sijan kohtalo ratkaistaan näillä näkymin Craig Breenin, Thierry Neuvillen ja Hayden Paddonin välillä.

MM-rallin huipentavaa päätöspäivää seurataan hetki hetkeltä täällä.