Suora

  • Urheiluruutu

Rion olympialaiset: Ari Mannio

Vuonna 1987 syntynyt Ari Mannio osallistuu Riossa uransa toisiin olympialaisiin.

urheilu
Ari Mannio.
Ari Mannio.Tomi Hänninen
  • Ari Mannio
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Ari Mannio

Kaikki lähetykset, uutiset, aikataulut ja kuumimmat videot löydät Yle Urheilun Rio 2016 -kisaoppaasta.

Ari Mannio pelasti Suomen EM-kotikisat Helsingissä 2012 voittamalla isäntämaan ainoan mitalin. Hän debytoi olympiakisoissa neljä vuotta sitten Lontoossa selvittäen karsinnan mutta jääden loppukilpailussa sijalle 11. Juniorivuosinaan Mannio voitti kolme arvokisamitalia.

Millainen mies Mannio on jääkiekkokaukalossa? Entä häiritseekö tangoharrastus urheilu-uraa? Missä kisoissa kaikki meni "pääasiallisesti perseelleen"? Katso Mannion uran kohokohtia Ylen arkistojen kätköistä Areenassa!

Ensimmäiset aikuisten arvokisat hänelle olivat vuoden 2011 MM-kisat Daegussa. Samaisena vuonna hän voitti keihäänheitossa sotilaiden maailmanmestaruuden Rio de Janeirossa. Ari Mannio työskentelee kersanttina urheilukoulussa Santahaminassa.

Arkistojen kätköistä: Keihään EM-pronssimitalisti Ari Mannio pelaa myös jääkiekkoa ja käy Tangomarkkinoilla

Wirkkala vai Mannio? ”Parempi lähtee”

Mannio kovin odotuksin Amsterdamiin - "Ennätyskunnossa"

Mannio vai Wirkkala EM-kisoihin? - "Haluamme vielä miettiä"

Keihäänheittäjä Mannio vaihtaa Linnan juhlat harjoituksiin

Ari Mannio: “Nyt kilpaillaan viimeisestä paikasta Pekingiin”

Mannio vei surkean keihäskisan – Eriksson pääpotin

Mannio jäi niukasti kauden parhaastaan

Mannio nakkasi lähes 84-metrisen Tukholmassa

Varamieheksi jäänyt Mannio: Turha jossitella

Mannio pronssille 19-vuotiaiden EM-kisoissa

Mannio kiskaisi 17-vuotiaiden maailmanlistan kärkeen

Ari Mannio kuvassa
AOP
  • Ari Mannio
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Accuscoren ennuste

Useiden junioreiden arvokisamitaleiden jälkeen Ari Mannio saavutti aikuisten EM-hopeaa Helsingin kisoissa neljä vuotta sitten. Samana vuonna hän teki olympiadebyyttinsä Lontoon kisoissa, joista tuloksena oli finaalin 11. sija. Muissa MM- tai EM-kisoissa MAnnio ei ole finaaliin selvinnyt. Viime vuonna heitetty oma ennätys lähentelee 87 metrin rajaa, mutta tämän kauden paras on Kalevan Kisoissa olympiapaikan varmistanut reilu 81 metrinen.

Keihään maailmantilastoa on tänä kesänä hallinnut Thomas Röhler. Pisimpänä kaarena Turussa heitetty yli 91 metrinen. Viimeisenä muistona kauden kisoista on kuitenkin täydellinen sulaminen EM-finaalissa, jossa Röhler jäi viidenneksi alle 81 metrin tuloksella. Potentiaalia voittoon Riossa on, mutta kestääkö hermo? Viime vuoden maailmanmestari Kenian Julius Yego on kilpaillut säästeliäästi ja huippuheitot ovat vielä tulematta. Yego on kuitenkin näyttänyt pystyvänsä heittämään kauden parhaita tuloksia arvokisoissa, joten myös Riossa hän kamppailee mitalista. Afrikan toinen keihäsjätti, viime vuoden MM-kisojen hopeamitalisti Egyptin Ihab Abdelrahman voitot timanttiliigan kilpailuissa Eugenessa ja Tukholmassa ovat merkkinä hänen tasaisen kovasta kunnostaan.

Amsterdamin EM-kisoissa pronssia ottanut ja karsinnoissa yli 88-metrisen heittänyt Lontoon olympialaisten pronssimies Antti Ruuskanen on ollut kauden tasaisin suomalaisheittäjä. EM-finaalin loukkaantuminen nostaa kysymysmerkkejä heittokunnosta, mutta kunnossa olleessaan Ruuskanen taistelee mitalista tasaväkisesti jälleen kerran. Viime vuoden MM-pronssillaan arvokisamitaliensa määrän seitsemään nostanut Tero Pitkämäki ei ole tällä kaudella huippukaaria heittänyt. Kauden päätavoitteessa Pitkämäki on lähes joka vuosi onnistunut, eikä sitä ole syytä epäillä nytkään. Lontoon olympiavoittoa puolustaa silloin suurena yllätyksenä korkeimmalle korokkeelle noussut Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcott. Viime kaudella hänen kuntonsa katosi täydellisesti yli 90m heittäjästä ynnä muut- sarjaan ennen MM-kilpailuita, mutta nyt kunto näyttää kantavan ainakin hieman pidemmälle. Keihäs on yllätyksellinen laji kuten Latvian Zigismunds Sirmaiksen euroopan mestaruus osoitti. Mutta mikäli yllätyksiä ei satu, Rion olympiavoittaja löytyy edellä listatuista nimistä.

Ari Mannion tärkein kisa Riossa on 17.8. Heitettävä karsinta, jossa hänen tulee heittää lähelle kauden parastaan varmistaakseen finaalipaikkansa. Kesän EM-kisoissa matka tyssäsi karsintaan ja helppoa finaalipaikan saavuttaminen ei Riossa tule olemaan. Accuscoren keihässimulaatio ennustaa Mannion pistesijan todennäköisyydeksi 13%, mutta mitalimahdollisuudet ovat alle 5%.

Ari Mannio
Ari MannioTomi Hännninen
  • Ari Mannio
  • Menestysennuste
  • Näin hän kilpailee Riossa

Näin hän kilpailee Riossa

Keihäs, miehet

*Karsintaryhmä A *torstaina 18.8. klo 02.30-03.30

Karsintaryhmä B torstaina 18.8. klo 03.55-04.50

Finaali sunnuntaina 21.8. klo 02.55-04.15

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme