Suora

  • Jääkiekon EHT Venäjä - Tshekki
  • Sprintit, Davos
  • Ampumahiihdon MC, miesten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen
  • Mäkihypyn MC, miesten joukkuemäki, Klingenthal
  • Miesten joukkuemäki, Klingenthal
  • Urheiluruutu
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Tshekki
  • Urheiluruutu

Elmo Jankari tekee tänään olympiadebyyttinsä hengenvaarallisessa lajissa – ”Joka kerta täytyy hämmästellä"

Elmo Jankari elää unelmaansa Saksassa, jossa hänellä on ratsastustalli yhdessä lajin huippuihin kuuluvan Sanna Siltakorven kanssa.

urheilu
Elmo Jankari
Elmo Jankari AOP

Elmo Jankari, 23, edustaa Suomea kenttäratsastuksessa Rion olympialaisissa. Saksassa Warendorfissa asuva nuorukainen nousi suuren yleisön tietoisuuteen kolme vuotta sitten, kun hän voitti nuorten Euroopan mestaruuden Pariisissa.

- Tämä on Suomessa varsin historiallinen tapaus, mikä ei pitäisi olla edes mahdollista, kun ajatellaan muiden maiden resursseja, juniorityötä ja koko koulutusjärjestelmää. Kun Suomesta ja meidän lähtökohdista Elmo nousi tuolle tasolle, se oli varsin sykähdyttävä hetki, isä Sauli Jankari, 48, kertoo.

Tulivatko isältä silloin onnen kyyneleet?

- Kyllä tulivat.

Innostus lähti naapurin hevostallilta

Elmo tutustui ensimmäisen kerran hevosiin jo 3-vuotiaana, mutta ratsastuksen alkeiskursseille hän pääsi vasta 9-vuotiaana.

- Asuimme paikassa, jossa oli hevostalli lähellä, ja hevosia näkyi silloin tällöin. Hän tunsi selväsi vetoa sinne jo hyvin pienenä, isä kertoo.

Valtava innostus jatkui, kun Elmo aloitti ratsastuksen ammattitaitoisten valmentajien opastuksella.

- Ensimmäisen ja ainoan oman poninsa hän sai noin 13-vuotiaana.

Nuorempana Elmo pelasi myös jalkapalloa ja voimisteli. Hän myös harrasti innokkaasti kuvataidetta.

- Edelleen kotimme seinät ovat hänen ja siskonsa töillä koristeltu. Hän on kuvataiteellisesti lahjakas ja tehnyt niitä juttuja innolla nuorempana.

”Hyvin mukava lapsi kaiken kaikkiaan”

Isän mukaan Elmo oli jo lapsena hyvin sosiaalinen ja otti mielellään kontakteja muihin ihmisiin.

- Hän on aina ollut hyvin kiinnostunut ympärillään olevasta maailmasta, jopa yhteiskunnallisesti hyvin valveutunut ja kiinnostunut.

- Kiltti. Hyvin mukava lapsi kaiken kaikkiaan, isä kehuu.

Voimakastahtoinen Elmo pärjäsikin hyvin myös koulussa. Lukion ensimmäisen luokan hän kävi normaalisti, ja loput opinnot nuorukainen suoritti iltalukiossa.

- Hän lähti 16-vuotiaana Saksaan ensimmäisen kerran hevosensa kanssa. Sen piti olla lukiosta välivuosi, mutta kun hän palasi Saksasta, hän lähti Ruotsiin jatkamaan ratsastusuraansa.

Siinä yhteydessä Elmo vaihtoi kirjat Turun iltalukioon, joka mahdollisti etäopiskelun.

- Sillä tavalla hän sai homman suoritettua ratsastuksen ohella.

Nyt Elmo elää unelmaansa Saksassa, jossa hänellä on ratsastustalli yhdessä lajin huippuihin kuuluvan Sanna Siltakorven kanssa.

Isä toivoo pojalleen ehjää ja hyvää suoritusta

Isä Sauli Jankari ei odota pojaltaan mitalia Riossa, mutta hän toivoo Elmolle ehjää ja hyvää suoritusta. Määrätietoisen ja kunnianhimoisen urheilijan työpari Duchess Désirée on 11-vuotias oldenburgilaistamma.

- Kenttäratsastus on varsin riskialtis laji. Jos hän pääsee ehjänä ja puhtaasti maaliin radalta, olemme hyvin tyytyväisiä. Uskon, että hänellä ovat korkeammat tavoitteet, mutta hän on nuori urheilija, jolla on paljon aikaa tehdä huippusuorituksia, isä muistuttaa.

Koko perhe lähtee kannustamaan Elmoa Rioon.

- Toivon hänelle aina parasta. Tämähän on myös hengenvaarallinen laji, jossa voi sattua vaikka mitä. Maastoradat näyttävät kävellenkin niin huimilta, että joka kerta täytyy hämmästellä, kun he pääsevät läpi, isä sanoo.

- Tyytyväisyys tulee siitä, jos Elmokin pääsee puhtaasti läpi ja saa suorituksensa valmiiksi.

Tähän mennessä Elmo on onneksi välttynyt pahoilta loukkaantumisilta. Miehen solisluu oli kuitenkin poikki edellisvuonna.

- Koputellaan puuta ja ollaan tyytyväisiä tässä kohtaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat