Suora

  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Olympia-altaaseen hyppäävällä Tanja Kylliäisellä oli kiire jo syntyessään – äiti taisteli elämästään hätäsektion jälkeen

Tanja Kylliäisen isä Mauno toivoo, että tyttärellä olisi kiire myös uida Riossa.

urheilu
Tanja Kylliäinen ui.
AOP

Suomea Rion olympialaisissa edustavan uimarin Tanja, 23, Kylliäisen elämän ensimmäiset päivät olivat dramaattisia. Hän syntyi keskosena, pari kuukautta liian aikaisin.

- Kevyimmillään hän painoi puolitoista kiloa. Se oli vähän tiukkaa, elokuussa 57 vuotta täyttävä isä Mauno Kylliäinen kertoo.

Hänen yhdysvaltalaisella Sandy-vaimollaan eli Tanjan äidillä verenpaineet nousivat ja nestettä alkoi kertyä, minkä vuoksi Tanja jouduttiin ottamaan maailmaan normaalia aikaisemmin.

- Vaimollani tilanne oli kriittinen, ja se olisi voinut kääntyä mihin päin vain. Hän taisteli elämästään, Mauno Kylliäinen kertoo.

Hänen mukaansa Tanjalla tilanne ei ollut yhtä vakava. Kun hän syntyi kahdeksan viikkoa etuajassa, hänellä olisi kuitenkin voinut tulla silmiin ongelmia. Mutta nyt oli onnea matkassa, eikä Tanjalla ja hänen äidillään ole ollut syntymän jälkeen enää mitään ongelmia.

- Tanjalla on aina ollut kiire joka paikkaan. Hänellä oli kiire syntyä, ja toivottavasti hänellä on kiire myös uida Riossa.

Koko ikänsä Yhdysvalloissa asunut Tanja ui ensimmäisissä olympialaisissaan 200 metrin sekauintikisassa ja 400 metrin sekauintiviestissä. Hän voisi kaksoiskansalaisena edustaa myös Yhdysvaltoja, mutta hän haluaa uida isänsä kotimaansa lipun alla.

- Toivon, että hänelle tulee onnistunut suoritus ja mikään ei mene pieleen, isä sanoo.

Hän pitää pienikokoisen tyttärensä vahvuuksina ahkeraa ja tunnollista harjoittelua sekä hyvää tekniikkaa käännöksissä.

Tanja halusi rikkoa isosiskona kaikki ennätykset

Tanja löysi uinnin 5-vuotiaana isosiskonsa innoittamana.

- Halusimme, että hän oppii uimaan, kun vietimme kesiä mökillämme Suomessa Savitaipaleella, isä kertoo.

Kun Tanjan isosisko pärjäsi ikäisekseen hyvin, Tanjakin halusi pärjätä. Isän mukaan Tanja päättikin, että hän haluaa rikkoa kaikki siskonsa ennätykset.

- En tiedä, onko enää yhtään ennätystä, mitä hän ei olisi rikkonut.

Tanja näytti taitonsa myös Suomessa noin 13-vuotiaana, kun hän vei mestaruuksia ikäkausimestaruuskilpailuissa. Tuolloin Suomen uimaliitto kysyi Tanjan vanhemmilta, haluaako hän edustaa Suomea.

- Tämän jälkeen Tanja on viihtynyt hyvin suomalaisten seurassa ja tulee toimeen kaikkien tiimiläisten kanssa, Savitaipaleelta lähtöisin oleva isä kertoo.

Tanja aikoo muuttaa Suomeen

Isän mukaan Tanjan vietti normaalin lapsuuden. Hän osallistui ahkerasti kotitöihin ja pesi oman pyykkinsä.

- Hän on siisteyshullu, Yhdysvalloissa perheensä kanssa asuva isä nauraa.

Myös opiskelut ovat aina maittaneet hänelle. Tämän vuoden toukokuussa Tanja valmistui Louisvillen yliopistosta, ja hänen tarkoituksenaan on muuttaa Rion olympialaisten jälkeen Suomeen, että hän oppii puhumaan suomea.

- Haave on vielä olemassa, ja se konkretisoituu seuraavan puolen vuoden aikana. Nuorella ihmisellä mieli kuitenkin voi välillä muuttua nopeasti. Tällä hetkellä muutto Suomeen on kuitenkin kiikarissa. Ilmeisesti hänellä on työasioista mielessä, mutta toivottavasti hän myös opiskelisi, että aika ei kävisi pitkäksi, isä sanoo.

Nykyään Tanja puhuu vain vähän suomea.

- Se on valitettavasti vielä huonoa, ja kun hän on ollut viisi vuotta pois kotoa, minun on parempi puhua englantia, että saan sanottavani läpi, isä kertoo.

Hän lähtee kannustamaan Tanjaa Rioon vaimonsa ja nuorimman tyttärensä kanssa. Myös vanhin tytär tulee Rioon työtehtäviin ja tapaamaan Tanjaa.

Harrasti tanssia 14 vuotta

Uinnin lisäksi Tanja harrasti nuorena monipuolisesti muuta urheilua ja liikuntaa.

Hän muun muassa pelasi jalkapallo ja maahockeyta sekä tanssi peräti 14 vuotta. Tanssi jäi vasta yliopiston ensimmäisellä luokalla, kun siellä ei enää ollut tanssimahdollisuuksia.

- Monet valmentajat ovat sanoneet, että Tanjalla on hyvä ryhti moneen muuhun uimariin verrattuna. Tanssi on yksi tekijä, mikä on vahvistanut hänen selkärankaansa, isä iloitsee.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat