Inter siirtyi Kuqin aikakauteen – "Joukkue on toistaiseksi alisuorittanut"

Shefki Kuqi haluaa nostaa FC Interin pois Veikkausliigan tyvipäästä. Kuqilla on vahva usko siihen, että joukkueella riittää potentiaalia parempaan. Lisävahvistusten hankkiminen ei kuitenkaan ole poissuljettua.

Kuva: Tomi Hänninen

**TURKU. **Loppukauden mittaisen valmentajasopimuksen allekirjoittanut Shefki Kuqi kertoo siirtyneensä FC Interin peräsimeen nälkäisenä. Kuqi uskoo, että Interillä on mahdollisuuksia parempaan sijoitukseen kuin mitä sarjataulukko antaa ymmärtää.

Ennen Interiin siirtymistään Kuqi irtisanoutui vajaata viikkoa ennen tappioputkeen ajautuneen PK-35 Vantaan päävalmentajan tehtävistä. Lisäksi hän joutui luopumaan vantaalaisseuran osaomistajuudesta.

- Olen aina sanonut, ettei seuran osaomistamisella ole minulle merkitystä. Mielestäni menin PK:ssa niin pitkälle kuin vain pystyin. Jätin seuran parempaan kuntoon kuin missä otin sen vastaan, mikä on minulle tärkeää. Nostin kuitenkin PK-35:n heti ensimmäisellä yrityksellä Veikkausliigaan ja kun katsotaan Ykköstä, on siellä monta perinteistä liigaseuraa, kuten TPS, Haka ja Oulu, Kuqi kertoo.

Kuqi näkee, että Interillä on mahdollisuuksia parantaa sarjasijoitustaan.

- Ainakin itselleni tuli sellainen tunne, että pelaajilla on liian hyvin asiat täällä. Pelaajat ovat liiaksi mukavuusalueellaan, kun olosuhteet ovat kunnossa, palkat tulevat ajallaan ja ei ole paineita pelaamisesta. Parin viimeisen ottelun tulokset ovat osoittaneet, että joukkueessa on iso potentiaali parempaan, jos vain saamme tehtyä tarvittavat korjausliikkeet, Kuqi sanoo.

Muutos parempaan?

Veikkausliigakautta on jäljellä 14 kierrosta. Kuqin mielestä pelaajilla on suurin vastuu loppukauden onnistumisesta. Loppukausi on kuitenkin riittävä aika saada muutoksia aikaan.

- Se on pelaajista itsestä kiinni haluavatko he tehdä lyhyen ja hyvän vai pitkän ja huonon loppukauden. Jos tässä vaiheessa rupeaa luovuttamaan, tulee varmasti pitkä loppukausi. Uskon tosi paljon tähän ryhmään. Joukkue on toistaiseksi suorittanut riman alle siihen nähden, missä potentiaali on. Toivottavasti saamme Johnin (Allen) ja Jamin (Wallenius) kanssa pelaajat hereille. Pari voittoa nostaa fiilistä ja itseluottamusta, ja jos jossain tarvitaan itseluottamusta, on se nimenomaan jalkapallossa, Kuqi perustelee.

Kuqi oli vahvasti yhdistetty englantilaisiin seuroihin ennen kuin siirto turkulaisseuraan varmistui.

- Moni varmasti piti siirtoani Englantiin jo varmana. Kävin siellä keskustelemassa ja kerroin, että haluan tietyt jutut läpi ja sen miten seurassa pitää toimia. Jos sellainen ei ole mahdollista, pitää odottaa toista paikkaa. Turussa on kaikki mahdollisuudet toimia. Täällä on kuitenkin mahdollisuus menestyä ja päästä eteenpäin, Kuqi sanoo.

Inter pelaa seuraavan kerran ensi lauantaina vieraissa Ilvestä vastaan. Inter saa kokoonpanoonsa tuoreet vahvistukset Erfan Zenelin, Lucas Garcian ja Njazi Kuqin. On mahdollista, että joukkue vahvistuu jo tulleiden pelaajien lisäksi.

- Toivottavasti Erfan ja Lucas ovat sellaisia pelaajia, jotka nostavat toisten pelaajien tasoa ja itseluottamusta. On myös tärkeää, että he tuovat kilpailua pelipaikoista. Olemme koko ajan kartalla ja seuraamme mitä tapahtuu. Haluan, että ne pelaajat, jotka liittyvät joukkueeseen, ovat kunnon vahvistuksia, eikä vain lisää numeroita. Muuten siinä ei ole mitään järkeä. Haluan katsoa myös seuran junioreita ja selvittää selvittää kykynsä, Kuqi kertoo.

Työtä vailla palkkaa?

Kuqin valmennussopimus kattaa toistaiseksi vain loppukauden. Hän haluaa keskittyä rauhassa viemään kauden läpi ennen kuin tekee päätöksiä tulevasta.

- Totta kai sitä mielessä on kaikenlaisia suunnitelmia, mutta eivät asiat mene aina niinkuin suunnittelee. Haluan edetä päivän kerrallaan. Hoidetaan ensiksi tämä juttu, minkä takia minut on tänne hankittu ja katsotaan sitten tulevaa, Kuqi toteaa.

Vahvat huhut kertovat, että Kuqi olisi siirtynyt Interin peräsimeen ilmaiseksi ja saisi rahallisen bonuksen, mikäli onnistuu säilyttämään turkulaisseuran pääsarjatasolla myös ensi kaudeksi.

- En minä Suomeen ole tullut valmentamaan rahan perässä. Jalkapallo merkitsee minulle todella paljon ja monet, jotka ymmärtävät jalkapallosta ovat kyselleet, miten olen jaksanut kaiken sen, mitä olen kahden ja puolen vuoden aikana joutunut kokemaan. Sen voin sanoa, että ei se ainakaan rahasta ole ollut kiinni, joten tuskinpa tämäkään on, Kuqi nauraa.