Hietaniemi: Lähden taistelemaan mahdollisimman kirkkaasta mitalista

Rami Hietaniemi latautuu olympiamatkaansa perheensä parissa. Valmentaja Marko Yli-Hannuksela korostaa henkisen kovuuden tärkeyttä.

Kuva: Janne Siirilä

Nurmon Jymyn Rami Hietaniemi ja Ilmajoen Kisailijoiden Tero Välimäki puolustavat miesten mainetta kreikkalais-roomalaisessa painissa Rion kisoissa. Takana on hurja määrää harjoituspäiviä sekä ulkomaan leirejä, joten nyt kaikki voitava menestyksen eteen on tehty. Molempia valmentaa olympiamitalisti Marko Yli-Hannuksela.

- Kaikki se mitä tavoitteita harjoittelun suhteen olen itselleni asettanut, niin ne on saavutettu, joten sen suhteen olen tyytyväinen ja luottavaisin mielin voin lähteä reissuun. Tässä vielä kotosalla ollaan jonkun aikaa perheen parissa ja koiran kanssa käydään lenkillä, niin siinähän ne fyysiset treenit ihan lopussa sitten ovatkin, kertoi toistamiseen olympiakisoihin 85 kg:n sarjaan valmistautuva Hietaniemi.

- Vielä katellaan vastustajia videoilta ja sen jälkeen kamat kasaan ja menoksi. Olen nyt viidessä edellisissä arvokisoissa ollut mitaleilla ja kaikki on mahdollista ja tavoitteena on maanantaina 15.8. olla vielä iltapaineissa mukana, taistelemassa mahdollisimman kirkkaasta mitalista.

Tero Välimäellä on edessään uransa ensimmäiset olympiakisat ja sarjana 66 kg.

- Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaisesti. Olen keskittynyt ihan perustekemiseen, ja muutamia pieniä asioita olemme valmentajan kanssa hioneet kuntoon. Uskon että tällä pärjätään mitä uran aikana on saatu kasaan, Välimäki pohtii tulevaa kisarutistustaan.

- Pystypainissa pitää pystyä pitämään kovaa tempoa yllä, ja se tuntuu nyt olevan kyllä kohdallani kunnossa. Painonpudotus ei ole minulle mitään rakettitiedettä, kunhan vain itse huolehtii itse molskilla, ettei tippaakaan paini alle taitojensa ja painii uran parhaimman turnauksen, niin kuka tietää kuinka hyvin siinä vielä käy, Välimäki miettii.

Yli-Hannuksela: Henkinen puoli ehkä ratkaisevin tekijä

Suomen edellinen painin olympiamitali on Ateenan kisoista 2004 jolloin Marko Yli-Hannuksela paini hopealle. Sama mies paini myös pronssia Sydneyn kisoissa vuonna 2000.

Nyt kaksinkertainen olympiamitalisti ja maailmanmestari Yli-Hannuksela on sekä Hietaniemen että Välimäen henkilökohtainen valmentaja. Hän tietää mitä olympiamolskilla vaaditaan.

- Siellä pitää pystyä tekemään pisteitä, sillä pitää olla vahva sekä pysty- että mattopainissa. Kaikki osa-alueet täytyy olla siellä viimeisen päälle viritetty. Myös henkinen puoli tuolla olympialaisissa on ehkä vielä se kaikkein ratkaisevin tekijä, pään täytyy kestää ja kovassa paikassa pitää olla halua ja tahtoa, Yli-Hannuksela painottaa. 

- Itse finaali olympialaisissa on ikimuistoinen hetki ja kovimpaan paikkaan ei painija pääse. Mutta kyllä minä sanoisin, että se pronssiottelu on kuitenkin se tympein, sillä siinä toinen jää ilman mitalia, ehkä se on kuitenkin vielä henkisesti se kovempi paikka.

- Kaikilla meidän kolmella painijalla on menestymismahdollisuudet. Petra Ollilla on viime vuodelta MM-hopeaa ja Euroopan mestaruus, joten häneen kohdistuvat suurimmat odotukset, mutta kyllä meillä on kova luotto myös meidän herroihin, Yli-Hannuksela painotti.

Juhani Kukkasela, Seinäjoki