Suora

 • Alppihiihdon MC: Crans-Montana, naisten syöksylasku
 • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 23.2.
 • Crans-Montana, naisten syöksylasku
 • Hiihdon MM, naisten yhdistelmäkilpailu
 • Alppihiihdon MC: Bansko, miesten super-g
 • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 23.2.
 • Hiihdon MM, miesten yhdistelmäkilpailu
 • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
 • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 23.2.
 • Hiihdon MM, mäkihypyn suurmäki HS 130
 • Elävä arkisto esittää
 • Pikaluistelun sprintti-MM
 • Lentopallon SM: Naisten Mestaruusliiga LP Viesti - Hämeenlinnan Lentopallokerho
 • Bansko, miesten super-g
 • Urheiluruutu
 • Hiihdon MM, päivän parhaat, Seefeld 23.2.
 • Hiihdon MM, mitalijuhla, Seefeld 23.2.
 • Suur-Hamareita ja E-peleitä
 • Pikaluistelun sprintti MM, naisten ja miesten 500m ja 1000m
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Kommentti: Suomen miehillä kasassa iskukykyinen purjehdusjoukkue Riossa

Suomalaismiehiltä voi odottaa Rion purjehduskisoissa hyviä suorituksia, kirjoittaa Ylen purjehdusasiantuntija Eero Lehtinen.

urheilu
Tapio Nirkko Lontoon olympiakisoissa 2012.
Tapio Nirkko Lontoon olympiakisoissa 2012.AOP

Naisten tapaan myös Suomen miespurjehtijat Riossa tuovat joukkueeseen sekä kokemusta että nuorta ennakkoluulottomuutta. Neljällä miehellä on takanaan yhteensä viidet olympialaiset ja joukkueen kuopus, Kaarle Tapper, on hänkin kokenut olympialaisten ilmapiirin ensimmäisissä nuorten olympialaisissa Singaporessa 2010.

Tapio Nirkko & Finn-luokka

Purjehdusjoukkueen itselleen valitsema kapteeni, Tapio Nirkko, lähtee Finn-luokan kisaan yhtenä kivikovan kärkiryhmän nimistä. Ja Nirkko on myös yksi niistä harvoista Finn-purjehtijoista, joka on olympialaisia edeltäneen vuoden aikana onnistunut laittamaan luokan ehdottoman ennakkosuosikin, Britannian Giles Scottin, tiukille.

Se tapahtui lupaavasti Rion esikisoissa 2015, jolloin Scott kiilasi korkeimmalle korokkeelle vasta viimeisessä purjehduksessa Nirkon ottaessa vakuuttavan tasaisella sarjalla kakkostilan.

Tuossa regatassa Nirkon luotetut treenikaverit, Ranskan Jonathan Lobert ja Ruotsin Max Salminen, olivat sijoilla neljä ja kuusi. Kovatasoisen harjoitusryhmän tulostaso on pantu kilpailijoiden piirissä merkille ja myös Scott on hankkiutunut Rion leireille samaan aikaan juuri tämän kolmikon kanssa. Tanskan Jonas Høgh-Christensen oli lähellä täysosumaa jo 2012 ja on taas nimi, jota kannattaa seurata tarkoin.

Mitaleja himoitsevat monen muun tavoin Slovenian moninkertainen arvokisamitalisti Vasilij Žbogar, Uuden-Seelannin Josh Junior ja Hollannin temperamenttinen Pieter-Jan Postma. Junior on ainoa Finn-purjehtija, joka on neljään vuoteen onnistunut nappaamaan Scottin päänahan. Palman keväisen Eurocup-regatan voitto antaa Juniorille uskoa ihmeeseen myös Rion vesillä.

Nirkko on kovassa kunnossa ja kaikki osa-alueet ovat huipputekijöiden toimesta parhaassa mahdollisessa jamassa. Vuoden takaisen esikisatuloksen toistaminen tekisi hänestä suomalaisen olympiahistorian sankarin, mutta Nirkko tietää, että yksi pieni lipsahdus voi pilata suuren unelman. Lontoon kisoissa Nirkko ui yhdessä osakilpailussa kaaduttuaan ylivoimaisessa johtoasemassa eikä hän onnistunut riskien otossaan mitalipurjehduksessa.

Olisiko nyt Espoon suuren miehen vuoro kruunata pitkä ja työntäyteinen ura?

Veljekset Lindgren & 470-luokka

Lontoon kisojen alla Lindgreneiltä odotettiin paljon. Takana oli MM-kisojen neljäs sija, mitalikaan ei jäänyt tuolloin kauas. Venevauhti oli tunnetusti kovaa luokkaa ja itseluottamuksenkin piti olla kohdallaan. Kisojen alkaessa Lindgrenit olivat kuitenkin aivan kohmeessa. Yhtenäkään kisapäivänä ei saatu nauttia tunnetusta iskukyvystä.

Muun purjehdusjoukkueen venyessä hienosti huippuvireeseen, Lindgreneille Lontoo oli suoraan sanoen mahalasku. Jatkamispäätöstä pohdittiin tavallista pidempään, mutta lopulta kalusto kaivettiin naftaliinista ja Rio-projekti polkaistiin käyntiin.

Matkalla on tehty tiivistä yhteistyötä ruotsalaisten kanssa ja Joonas Lindgrenille ominaiseen tapaan kalustovalinnat ja välineiden virittely on viety äärimmilleen. Projekti on jaksotettu siten, että yksi asia kerrallaan on pyritty hiomaan kuntoon. Kaikki on taas lupaavasti kohdallaan, ja kokemustahan on kosolti. Lindgrenit jahtaavat arvokisojen täysosumaa nyt kenties viimeistä kertaa.

Kaikki on pelissä ja unelman toteutuessa isä-Joukon Moskovan (1980) kisojen pronssimitali saisi arvoistaan seuraa. Totuus on kuitenkin se, että arvokisamitaleja kaksikolla ei ole, ja olympiapodiumille on pyrkimässä iso joukko kivenkovia venekuntia.

Niklas Lindgren kenties psyykkaa vastustajiaan arvioidessaan luokan tilanteen jo osittain ratkenneeksi. Hänen mukaan Australian Mathew Belcher & Will Ryan sekä Britannian Luke Patience & Chris Grube taistelevat olympiavoitosta muiden kisatessa pronssista. Belcher voitti Lontoossa ja Patience oli hopealla, molemmilla oli silloin eri gastit.

470-luokan kärkikaksikon kovimpiin haastajiin lukeutuvat ainakin Kroatia (Sime Fantela & Igor Marenic), Argentiina (Lucas Calabrese & Juan de la Fuente), Ruotsi (Anton Dahlberg & Fredrik Bergström) ja Uusi-Seelanti (Paul Snow-Hansen & Daniel Willcox). Sekä toivon mukaan ainakin Lindgrenit Suomesta.

Hyeresin huhtikuisessa maailmancupissa Lindgrenit osoittivat, että ennakkoasetelmat ovat vain tilastoja. Veljesten purjehtiessa yhdeksänsiksi, Rion kovimpiin ennakkosuosikkeihin lukeutuvat britit Patience & Grube löytyivät tuloslistalta yhtä sijaa alempaa. Yllätyksiä nähtäneen myös olympiavesillä.

Kaarle Tapper & Laser-luokka

Kaksikymppinen Tapper kantaa Suomen värejä kaikkein kovimmassa, 46 maan Laser-luokassa. Menestyneestä purjehdusperheestä lähtöisin oleva Mäkelänrinteen Urheilulukion ylioppilas ei kuitenkaan alistu millekään turistimatkalle. Nuorten luokissa huipulla viihtynyt Tapper halajaa korkealle.

Isossa kuvassa tähtäin saattaa osoittaa neljän vuoden päähän Tokioon, mutta jo Riossa nähdään itseltään paljon odottava ja vaativa nuorimies. Tapper oli 2010 Singaporen nuorten olympialaisissa neljäs. Miesten luokassa matka kärkikymmenikköön on pitkä ja työläs, mutta yksittäiset kärkisijoitukset antavat uskoa matkan etenemisen suhteen.

Antaisin Tapperille puhtaat paperit sijoituksesta kahdenkympin sakkiin, mutta tiedän hänen tähtäävän korkeammalle. Laser-luokan huippukovassa kärkitaistossa isäntämaan kokenut, viisinkertainen olympiamitalisti ja kaksinkertainen olympiavoittaja, Robert Scheidt, tulee olemaan vaikea voitettava.

Jo 43-vuotias Scheidt on sekä fysiikaltaan että tekniikaltaan vähintään nuorempiensa veroisessa iskussa. Kovimpana haastajanaan hän pitää brittipurjehtija Nick Thompsonia. Luokan muihin ennakkosuosikkeihin lukeutuvat myös Australian Tom Burton, Kroatian Tonci Stipanovic, Kyproksen Pavlos Kontides sekä Ruotsin Jesper Stalheim.

Suomen miesten mitalisarake olympiapurjehduksessa on kuivunut sitten Sydneyn 2000 49er-luokan kultamitalin. Helposti tilanne ei Riossakaan korjaannu, mutta asialla ovat ainakin parhaat ja motivoituneet purjehtijat.

*Eero Lehtinen *
Kirjoittaja on Yle Urheilun purjehdusasiantuntija Rion olympialaisissa.

Suosittelemme

Tuoreimmat