1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Lontoon olympiahopeamitalisti aloittaa tänään Riossa - Näin Tuuli Petäjä-Sirénistä tuli purjelautailija

Kolmansiin olympialaisiinsa osallistuva Tuuli Petäjä-Sirén hakee jatkoa Lontoon olympialaisten hopealle Riossa.

Tuuli Petäjä-Sirén Lontoon olympialaisissa 2012. Kuva: AOP

Tuuli Petäjä-Sirén, 32, täytti suomalaisten unelmat Lontoon olympiaregatassa neljä vuotta sitten ja purjehti RS:X-luokassa hopeaa.

Häneltä odotetaan mitalia myös Riossa, mutta Tuulin isä Juha Petäjä, 67, muistuttaa, että purjehdus on lajina arvaamaton.

- Ennakkoon ei voi olla varma siitä, että mitali tulee. Toivon mahdollisimman hyvää tulosta.

Isä opasti ja kannusti Tuulin purjehtijaksi

Tuulin lapsuudessa perheessä oli purjematkavene, jossa perheen kaikki kolme lasta ovat olleet vauvasta lähtien mukana.  Kaksi tyttöä on kilpaillut purjehduksessa, mutta nuorin poika on ottanut purjehduksen lähinnä vain harrastuksena ja on keskittynyt enemmän palloilulajeihin.

Isälle purjehdus on ollut pitkään keskeinen harrastus, ja hän on opastanut ja kannustanut lajin pariin myös Tuulin.

Tuuli kokeilikin jo 6-vuotiaana ensimmäisen kerran optimistijollaa eli juniorikevytvenettä, jolla hän purjehti yksin.

- Hän oli ensimmäisissä kilpailuissaan 8-vuotiaana. Jos sattui vähän kovempi keli, sanoin, että kokeillaan. Hän saattoi ensimmäisen luoviosuuden purjehtia, mutta sen jälkeen hän tuli huilaamaan kumiveneeseen, kun ei jaksanut koko kilpailua.

Tuulin sinnikkyys kuitenkin kantoi pitkälle, sillä hän pärjäsi jo pienikokoisena kevyissä tuulissa hyvin. Urheilullisena ihmisenä hän pärjäsi myöhemmin myös kovissa tuulissa.

Hän pääsikin 12-14-vuotiaana edustamaan Suomea optimistijollalla MM- ja EM-kisoihin sekä Pohjoismaisiin mestaruuskisoihin.

- Vanhemman sisarensa kanssa Tuuli purjehti 470-jollaa, joka on naisten olympialuokka. Tuuli oli siinä vaiheessa 16-17-vuotias, kun he purjehtivat. Silloin puhuttiin, että jos se lähtee menemään hyvin, heillä on mahdollisuuksia olympialaisiin. Tämä projekti ei kuitenkaan kestänyt pitkään.

Tuolloin vanhin tytär opiskeli lääketiedettä, minkä vuoksi hänellä ei ollut kesäisin aikaa täysipainoiseen urheiluun. Ennen yhteiskokeilua hän purjehti yksin ja pärjäsi hyvin.

- He purjehtivat vain pari vuotta yhdessä. Sen jälkeen Tuuli purjehti yhden nuoremman tytön kanssa ja pärjäsi jollain tavalla, mutta vielä silloin ei ollut realismia puhua olympialaisista.

Toivonkipinä syttyi vuonna 2012, kun hän voitti RS:X-purjelautaluokan EM-pronssia Madeiran vesillä. Se viitoitti Tuulin tietä Lontooseen ja olympiahopeaan. Siitä kuuluu suuri kiitos ennen kaikkia hänen vanhemmilleen.

- Vanhempina olemme tukeneet häntä taloudellisesti paljon aina Lontoon menestykseen asti.

Tuuli oli lapsena omapäinen

Urheiluharrastusten ulkopuolella Tuuli oli lapsena avoin ja vilkas.

- Tuuli on aina ollut omapäinen, muta ei ollut aivan umpisolmussa tai känkkäränkkä, isä muistelee.

Hänen mukaansa Tuulin omapäisyys ilmeni hyvin voimakkaana omana tahtona, yrittämisenä ja oma-aloitteisuutena.

Perheen keskimmäisenä lapsena hän esimerkiksi hoiti koulun aina hyvin itsenäisesti.

Kotitöihin hän ei kuitenkaan osallistunut innokkaasti.

- Meillä ei lapsia roolitettu mitenkään erityisesti tai painotettu osallistumaan kotitöihin. Riitti, kun he pitivät omat tavaransa kunnossa.

Arkkitehdiksi ja äidiksi

Tuuli päätti teini-iässä, että hän ei seuraa työelämässä vanhempiensa ja isovanhempiensa arkkitehtiuraa. Lontoon jälkeen naimisiin mennyt Tuuli kuitenkin innostui lukiossa tästä alasta ja pyrki ja pääsi arkkitehtiosastolle.

Kolme vuotta sitten hänen elämänsä muuttui entisestään, kun hän sai tytön.

- Meille hän oli neljäs lastenlapsi, kun vanhimmalla tyttärellämme on kolme poikaa, isä iloitsee.