1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Jousiampujat aloittavat olympialaiset legendaarisella samba-areenalla – "Tuulet ihan omanlaisensa"

Ensimmäiset suomalaisurheilijat aloittavat olympiaurakkansa jo perjantaina ennen avajaisia. Jousiammunnan alkukilpailussa tulessa ovat Samuli Piippo ja Taru Kuoppa.

Kuva: Yle / Tero Karhu

**RIO DE JANEIRO. **Aurinko paistaa Rion siniseltä taivaalta hyväillen säteillään korkealla horisontissa kohoavaa Kristus-patsasta. Maisema on pysäyttävä. Heti ei tule mieleen, että ollaan urheiluareenalla.

Näin kuitenkin on. Olympialaisten jousiammunta ja myöhemmin maraton kilpaillaan Sambadromella, Rion karnevaalien sambakulkueen päänäyttämöllä. Sen on suunnitellut maailmankuulu brasilialainen arkkitehti Oscar Niemeyer, jota pidetään yhtenä modernin arkkitehtuurin suurista vaikuttajista.

Nyt tässä kulttuurihistoriallisesti merkittävässä pyhätössä aloittavat perjantaina ensimmäisinä suomalaisina olympiaurakkansa jousiampujat Taru Kuoppa ja Samuli Piippo.

Moni kakku päältä kaunis

Kuva: Yle / Tero Karhu

Sambadrome saa molemmilta urheilijoilta paljon kiitosta ulkoasun ja fiiliksen puolesta, mutta tuuliolosuhteet tekevät kuitenkin ammunnasta haasteellista.

- Tämä on mielenkiintoinen paikka ampua, olosuhteiden puolesta tosi erikoinen. Tuulet on ihan omanlaisensa täällä kuin urheilukentillä, missä normaalisti ammutaan, kertoo Samuli Piippo.

Samoilla linjoilla on myös Kuoppa, joka pitää naisten iltapäivällä kilpailtavaa ammuntaa tuulen kannalta jopa haasteellisempana kuin miesten aamupäivän kilpailua.

- Iltapäivällä tuulee usein kovempaa. Naapuriradalla kaveri manaili, kun ei tuulenpuuskan takia osunut edes tauluun, Kuoppa kertoo hymyillen viimeistelyharjoitusten lomassa.

Vaikeista tuuliolosuhteista huolimatta sekä Piippo että Kuoppa uskovat täydellisesti onnistuessaan taistelevansa paikasta 16 parhaan joukossa.

Kisakylässä ja liikenteessä riittää ruuhkaa

Suomalaiset saapuivat kisapaikalle jo reilu viikko sitten ja valmistautuminen on kulunut leppoisasti. Ainoastaan väen paljous on hieman yllättänyt.

- Välillä ruokaa voi joutua odottamaan parikin tuntia, kertoo Kuoppa.

Piipolle taas Rion liikenne ja bussimatkat ovat olleet ihmetyksen aihe.

- En ollut varautunut siihen, että bussin kyydissä kuluu päivä kun kuljetaan edestakaisin.

Bussimatkailua on kuitenkin molemmille luvassa vielä useampi päivä, sillä perjantaina ammuttavan alkukilpailun jälkeen kisat jatkuvat maanantaina pudotusammunnoilla.

Tero Karhu