Hyppää sisältöön

TOP5 – katso tästä Rion avajaisten huippuhetket

Rion olympialaisten avajaiset huokuivat iloa, elinvoimaa ja urheiluhenkeä. Maracanãlla marssittiin, sambattiin ja sytytettiin olympiatuli – kaikki hymyssä suin! Katso Yle Urheilun koostama TOP5-videolista avajaisten parhaista hetkistä.

5

Tietokoneanimaatio ja parkour-kattokassiset varastivat show'n

Rion avajaisissa ei brassailtu tai pröystäilty, mutta säästellenkin saatiin kaunista aikaan. Avajaisten alun vaikuttavimpia osuuksia oli tietokoneanimaation avulla luodut Rion katot, joiden päällä vilisti joukko taitavaa parkour-porukkaa.

Parkour-ihmisiä Rion avajaisissa.

4

Suomen joukkue marssi Tuuli Petäjä-Sirénin johdolla

Mitä olisi olympialaisten avajaisten top-lista ilman suomalaisväriä? Sinivalkolippua avajaisissa kantoi Tuuli Petäjä-Sirén, ja Suomen kisajoukkue seurasi purjehtijajohtajaansa ylväänä ja arvokkaana. Tv-fakta: Suomen aika olympiavalokeilassa, miljoonien kisalähetystä seuraavien silmäparien edessä kesti noin 25 sekuntia!

Suomen joukkue marssii Rion avajaisissa

3

Pakolaisjoukkue sai hurjat suosionosoitukset

Brasilian olympiajoukkue sai odotetusti Rion olympialaisten perjantaisissa avajaisissa suurimmat suosionosoitukset, mutta toiseksi raikuvimmin Maracanãn stadionilla kannatettiin joukkuetta, joka koostui usean eri kansallisuuden edustajasta.

Historiallisen pakolaisten joukkueen lipun alla asteli Rion olympialaisten avajaisissa viisi eteläsudanilaista juoksijaa, kaksi syyrialaista uimaria, kaksi kongolaista judokaa ja etiopilainen maratonjuoksija. Kun kymmenhenkisen ryhmän vuoro tuli marssia valokeilaan, yhtyi koko stadionilla ollut urheilukansa yhteisiin suosionosoituksiin.

Pakolaisjoukkue Riossa

2

Kestävyysjuoksijasuuruus Kipchoge Keinolle olympiaseppele

Avajaisten loppupuolella koettiin merkittävä hetki, kun kestävyysjuoksijasuuruus ja kaksinkertainen olympiavoittaja Kipchoge "Kip" Keino palkittiin olympialiikkeelle tekemästään työstä erityisellä olympialaakeriseppeleellä. Kyseessä oli ensimmäistä kertaa jaettava tunnustus, ja kenialainen Keino oli silminnähden otettu kunniasta.

Kip Keino palkittiin olympialaakeriseppeleellä.

1

Vanderlei de Lima sytytti olympiatulen

Suurin jännitys Rion olympialaisten avajaisissa oli tietenkin se, että kuka sytyttää olympiatulen. Jalkapallosuuruus Peléä veikkailtiin liekinkantajaksi, mutta lopulta olympialaisten symbolin tuikkasi eloon Ateenan maratonin pronssimitalisti Vanderlei de Lima. Padan syttyminen tarkoitti sitä, että Rion olympialaiset olivat vihdoin virallisesti alkaneet!

Vanderlei de Lima sytytti olympiatulen.