Suora

  • Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoo, mitä voittamiseen vaaditaan
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kommentti: Olympiatuli valaisi Maracanãn stadionin – muttei viereistä favelaa

Eriarvoisuus on Brasiliassa käsin kosketeltavaa. Olympialaisten avajaisissa raketit viihdyttivät stadionyleisöä, mutta viereisessä favelassa puitiin nyrkkiä, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

urheilu
ilotulitusta
EPA

*RIO DE JANEIRO. *Brasiliassa eriarvoisuus tulee näkyviin paremmin kuin kenties missään muualla maailmassa. Perjantaina Maracanãn stadionilla juhlistettiin 80 000 ihmisen voimin olympialaisten avajaisia massiivisella show’lla, joka halusi korostaa yhtenäisyyttä ja muuta mukavaa.

Viereisessä Mangueiran favelassa tavalliset brasilialaiset näkivät ilotulitusten loiston ja kuulivat paukkeen, mutta siihen se sitten jäikin. Halvimmat liput avajaisiin olivat 60 euroa, eli peruskansalaiselle aivan liikaa. Ja moni jätti varmasti tulematta, vaikka rahaa olisikin ollut. Samaan aikaan kun maa painii vakavissa talousongelmissa, olympialaisissa ammutaan rahaa ilmaan raketteina.

Toki seremonioiden budjettia ruuvattiin alkuperäisestä 113 miljoonasta dollarista 56 miljoonaan dollariin, mutta moni brasilialainen olisi käyttänyt varmasti nuokin rahat mieluummin elinolojen parantamiseen. Maracanãn alueella mielenilmauksia ei nähty, koska poliisi eristi koko perjantaiksi alueen muutaman kilometrin etäisyydeltä.

Faveloissa kuitenkin puidaan ja on puitu jo pitkään nyrkkiä. Olympialaisia pidetään hyvänä tilaisuutena Brasilialle kääntää kurssinsa uuteen nousuun. Köyhemmälle osalle kansasta olympialaisista ei vain ole mitään hyötyä kisojen jälkeenkään, koska suurin osa uudisrakentamisesta on tehty paremmilla alueilla.

Viimeviikkoisen favela-kiertueemme opas Paulo toivoi, että favelat ja niiden asukkaat olisi otettu suuremmin mukaan olympialaisiin. Heidän ääntään ei kuitenkaan kuultu avajaisissa, vaikka koreografiassa viittaus favelaan olikin. Kasvotkin nähtiin korkeintaan väläykseltä ilotulituksen täyttäessä taivaan.

Olympiatuli valaisi ehkä Maracanãn stadionin, muttei suinkaan viereistä favelaa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat