Hyppää sisältöön

80 000 nimikirjoituksen mies - vain kaksi olympiamitalistia vuodesta 1948 lähtien puuttuu

Ainutlaatuisen nimikirjoituskokoelman omistava Pekka Sohlberg on 32 vuoden aikana kerännyt lähes 80 000 nimikirjoitusta, joista suurin osa on olympiamitalistien kirjoittamia.

Kuva: Yle

Lohjalainen Sohlberg oli aikaisemmin kerännyt postimerkkejä, mutta hän halusi lisää haasteita ja ryhtyi keräämään olympiakultamitalistien nimikirjoituksia.

- Ensin oli vain kultamitalistit, mutta sitten se tuli valmiiksi ja laajeni ja laajeni ja laajeni. Nyt se on sitten tuossa mallissa, ettei puutu paljon mitään, kertoo Pekka Sohlberg,

Keräilyä on jatkunut 32 vuotta ja kasassa on lähes 80 000 nimikirjoitusta. Vuoden 1948 kesä- ja  talviolympialaisista lähtien häneltä puuttuu vain 2 nimikirjoitusta.

- Olen pitänyt sen oman syntymävuoteni ja kaksi nimikirjoitusta puuttuu. Se on aika hyvin. Ateenan kisoista 2004 puuttuu naistaekwondoka Thaimaasta ja Lontoon kisoista nyrkkeilijä Florentino. Luulen etten niitä kahta tule koskaan saamaankaan, arvelee Sohlberg.

Tallberg ja Häyrinen auttaneet

Nimikirjoituksia hän on hankkinut eri ihmisten avustuksella ja postittamalla pyyntöjä eri maiden olympiakomiteoillle ympäri maailmaa.

- Selostaja Raimo Häyrinen auttoi minua alussa ja myös Peter Tallbergilta (KOK:n edellinen suomalaisjäsen) sain paljon apua. Sitten minulla on nimikirjoitusten vaihtokavereita ympäri Eurooppaa, kertoo Sohlberg.

Sohlberg on koonnut kaikkien olympiamitalistien nimikirjoitukset tyylikkäiksi kirjoiksi. Myös meneillään olevat olympialaiset päätyvät sellaiseksi.

- Noin 25% mitalisteista on samoja kuin edellisissä kisoissa eli minulla on niitä valmiina  jo iso määrä. Mutta annetaan nyt niiden mitalistien ensin kilpailla.

Sohlberg ei ole osallistunut urheilun tietokilpailuihin, mutta olisi varmaan hyvä myös sellaisessa.

- Onhan sitä tietoa tarttunut kirjoja tehdessä, naureskelee Sohlberg.