1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

TOP5: Naisten ensimmäinen rugbykulta ja Boltin sirkus – nämä olivat Rion maanantain huippuhetket

Urheilu

5

Suomalaispurjehtijat pääsivät irti Riossa

Suomalaispurjehtijat aloittivat monipäiväisen kisaurakkansa maanantai-iltana Riossa. Vakuuttavimmin pyyhälsi Tuuli Petäjä-Sirén, mutta eipä mennyt pöllömmin Tuula Tenkasellakaan.

Petäjä-Sirén oli ensimmäisen purjehduspäivän jälkeen yhteispisteissä kahdeksas. Laser-luokassa kilpaileva Tuula Tenkanen veteli illalla kaksi lähtöä, joista ensimmäisessä taisteli huimasti neljänneksi. Niin ikään laserissa kilpaileva Kaarle Tapper päätti maanantain taas kokonaispisteissä 23:ntena.

Lue kattavampi Rion purjehduspaketti maanantailta täältä.

Tuuli Petäjä-Siren
Suomen vahvat purjehtijanaiset pysyivät aloituspäivänään huikeasti kärjen vauhdissa. Kuvassa Tuuli Petäjä-Sirén.AOP

4

USA jatkoi dominointia olympiakoriksessa Venezuela – roikkui erän verran mukana

Yhdysvaltain koripallojoukkue jatkoi suvereenin mestarijoukkueen otteitaan ja otti selkeän voiton Venezuelasta pistein 113-69. Hattua on toki nostettava Venezuelan alun räpiköinnille: avauserän jälkeen peli oli tasan 18-18.

Onko USA sittenkin lyötävissä? No, tuskinpa. Katso ottelun huippuhetket ja parhaat donkit kuvaa klikkaamalla.

USA vastaan Venezuela Riossa.
Venezuela roikkui erän verran mukana – USA liian vahva: katso korispelin parhaat palat

3

Maanantaina uitiin olympiaennätyksiä ja vuodatettiin kyyneleitä

Rion maanantaiuinneissa ei nähty samanlaista ME-loistoa kuin sunnuntaina, mutta altaassa uitiin silti loistoaikoja. Naisten 100 metrin rintauinnissa kultaa uinut nuori Lilly King jätti tylysti kakkoseksi vuonna 2013 dopingista kärähtäneen ja erityisluvalla Rioon päässeen Venäjän Julija Jefimovan.

Finaalin jälkeen mitalistien välit olivat jäätävät, eikä onnittelukättelyjä nähty. Yle Urheilun haastattelussa 19-vuotias amerikkalainen kuittaili Jefimovalle:

- Hän [Jefimova] on uskomaton urheilija. Mutta minusta kultamitalini on voitto "hyviksille", ja osoitus siitä, että lajissa voi pärjätä puhtaana, tuore kultamitalisti King kommentoi.

- Tunnen oloni hyväksi, mutta haikeaksi, pettynyt Jefimova nieleskeli kyyneleitään finaalin jälkeen.

- Olen iloinen, että pääsin uimaan tänne. Mutta tietenkin voitto olisi tehnyt siitä täydellistä.

Lilly King
USA:n nuori Lilly King puristi olympiaennätyksen – Julija Jefimova ei kätellyt amerikkalaisia.

2

Jamaikan lehdistötilaisuudessa räpättiin ja sambattiin

Maailman nopein mies Usain Bolt varasti show'n Jamaikan lehdistötilaisuudessa Riossa. 29-vuotias tähti vastaili rennosti median kysymyksiin (myös dopingista) ja lopuksi kirjaimellisesti sambasi tanssityttöjen ympäröimänä pois lavalta! Katso Yle Urheilun Simo Leinosen toimittama pätkä pressistä kuvaa klikkaamalla.

Sosiaalisessa mediassa nauratti Norjan yleisradioyhtiö NRK:n pressipassilla paikalla ollut toimittaja, joka esitti juoksijatähdelle kysymyksen sijaan oman räpin... Katso veto kokonaisuudessaan ESPN: sivuilta täältä (siirryt toiseen palveluun).

Usain Bolt Jamaikan pressissä Riossa
Maailman nopeimman miehen Usain Boltin lehdistötilaisuus Riossa oli täyttä sirkusta

1

Australiasta tuli olympiahistorian ensimmäinen naisten rugbyn kultamitalisti

Rugby on viime kerran ollut olympialajina vuonna 1924, mutta naisissa lajia ei ennen Rioa ollut koskaan olympianäyttämöllä pelattu. Loppuottelussa riittikin panosta – varsinkin kun vastakkain olivat Oseanian kiihkeät kilpakumppanit ja lajin huippumaat Australia ja Uusi-Seelanti.

Historian ensimmäistä rugbyn naisten olympiakultaa pääsi lopulta kiihkeän väännön päätteeksi juhlimaan Australia. Ottelu päättyi tulokseen 24-17. Katso huippuhetket kuvaa klikkaamalla!

Australian naisten rugbymaajoukkue
Australialle naisten rugby-kultaa - laji ensimmäistä kertaa Olympialaisissa sitten vuoden 1924.