Toimittaja dopingpaljastusten takana sai venäläisten vihan niskaansa Riossa: "Ei kovin miellyttävää"

Saksan yleisradioyhtiö ARD:n toimittaja Hajo Seppelt ei ole Rion olympiakisoissa venäläisten suosiossa. Seppeltin dokumentti vuonna 2014 esitteli Venäjän valtiojohtoisen doping-ohjelman ja seuraukset ovat olleet massiiviset.

urheilu
Hajo Seppelt.
Hajo Seppelt.Tass / Stanislav Krasilnikov

Hajo Seppelt tulee haastatteluun riolaisen hotellin aulaan turvamiehen kanssa. Seppeltistä on tullut kysytty haastateltava. Hän on viime vuosien päähenkilö taistelussa huippu-urheilun korruptiota ja dopingia vastaan. Useat eri tv-yhtiöt haluavat kuulla Seppeltin ajatukset, kun maailman suurin urheilujuhla käydään Riossa dopinguutisten ristiaallokossa. Turvamies ei ole liioittelua.

– Täälläkin olen kokenut painetta venäläistoimittajilta. Valitettavasti Twitterin ja sähköpostin välityksellä saan epämiellyttäviä kommentteja, solvauksia ja pahempaakin. Ei mitään dramaattista, muttei myöskään kovin miellyttävää, Seppelt toteaa.

Venäjällä Rion olympialaisia seurataan poikkeuksellisen ilmapiirin vallitessa. Kansainvälisen olympiakomitean tiedotustilaisuudessa venäläistoimittajat yrittivät aggressiivisesti saada Seppeltin haastattelun. Kamera työnnettiin naaman eteen ilman lupaa.

– Etenkään venäläiset toimittajat eivät pidä lainkaan työstämme. Useat venäläistoimittajista ovat propagandisteja, joiden mielestä heidän työnsä ei ole totuuden kertominen. Heidän mielestä tämä on kansallinen häpeä ja lännen propagandaa, mikä on tietysti pötyä, Seppelt tuhahtaa.

Venäläistoimittajien lisäksi Seppelt antaa myös KOK:lle pyyhkeitä, miten se on toiminut Venäjän suhteen. Seppeltillä on selkeä näkemys, miten laajoja valtiojohtoisia doping-ohjelmia tulisi käsitellä, vaikka sivullisia uhreja tulisikin.

– KOK ei reagoinut tilanteeseen riittävästi. Sillä ei ollut riittäviä keinoja pahimman mahdollisen tilanteen varalle ja mielestäni vastuulliset lajiliitot olisi pitänyt sulkea kisoista. Tällöin myös syyttömiä urheilijoita voi joutua sivuun kisoista, mutta he ovat valitettavasti osallisena järjestelmässä, jolla ei ole uskottavuutta. Ja sen vuoksi mielestäni järjestelmää, johon ei voi luottaa, täytyy rankaista.

Kansainvälinen paralympiakomitea päätyi toisenlaiseen ratkaisuun kuin KOK. Se erotti Venäjän jäsenyydestään eikä maa näin ollen osallistu Rion paralympialaisiin.

– Kaikki tietävät, että talviolympialaiset Sotshissa olivat erittäin vahvan manipulaation kohteena. Myös paralympiakisoja manipuloitiin Sotshissa niin paljon, ettei mitalitaulukoilla ja tuloslistoilla ollut enää merkitystä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat