Suora

 • Taitoluistelun MM: loppunäytös
 • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Mäkihypyn MC: Planica, lentomäki
 • Planica, miesten lentomäen kilpaillu
 • Urheilustudio
 • MC-finaali, Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Tukholman Dota 2 -major: Finaalit
 • Urheilustudio
 • Oslo, naisten yhteislähtö
 • Quebec, naisten 15 km, takaa-ajo
 • Urheilustudio
 • Quebec, miesten takaa-ajokilpailu
 • Ampumahiihdon MC: Oslo, miesten yhteislähtö
 • Oslo, miesten yhteislähtö
 • March Madness: Tennessee - Iowa
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio
 • Taitoluistelun MM, loppunäytös

Pokkisen kisablogi: Nyt löytyi joogaajille oma olympialaji!

Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen pohtii Rion kolmannessa blogikirjoituksessaan, miten yksi olympialaisten ohjelmassa olevista lajeista sopisi suomalaiselle joogakansalle.

urheilu
Pistooliammunta.
AOP

Päivän teräsmies

Yle Urheilun teräsmies Kimmo Porttila kävi tutustumassa taannoin jousiammunan saloihin. Siis tuohon lajiin, jossa tyylikkään ilmeettömästi venytetään jousi äärimmilleen, pidetään sitä jännitettynä pitkään ja sitten rauhallisesti lasketaan nuoli keskelle taulua.

Helppoa, eikö? Niin arveli Porttilakin. Hän otti miesten jousen käteen, mutta voima ei riittänyt edes yrittämään nuolen ampumista.

Seuraavaksi kokeiltiin naisten aseella. Sen Porttila pystyi kaikin voimin vetäen pitämään muutaman sekunnin ääriasennossa. Sitten lensi ensimmäinen nuoli, 70 metrin matkalta 30 metriä ohi taulun.

Kevyeltä näyttävä suoritus vaatii sekä poikkeuksellista tekniikkaa että todella paljon voimaa selkälihaksistossa. Sitten pitäisi pystyä vielä tähtäämään. Ja sama monta kertaa toistaen.

Ei ole helppoa. Kokeilkaa itse, jos ette usko.

Päivän tapahtuma

Pistooliradan tunnelma on harras. Taustalla soi zen-mäinen musiikki, katsojat istuvat hiirenhiljaa ja kilpailijat keskittyneinä pyörittävät omia rituaalejaan.

On alkamassa naisten pistooliammunan 25 metrin radan karsintakilpailu. Vielä korvatulpat paikoilleen ja kaikki turha ulkopuolinen poistuu ympäriltä. Hetken kuluttua alkaa tasainen pauke, kun naiset rauhallisin liikkein nostavat pistoolinsa kohti maalia ja ampuvat. Katsoja alkaa vaipua omiin aatoksiinsa.

Korvatulpat.
Korvatulpat korviin ja täydellisyyttä hipova urheilunautinto on valmis alkamaan.Yle

Urheilijoiden keskittyminen hipoo täydellisyyttä ja liikkeet ovat harkitun tarkkoja. Keskittyminen. Aseen nosto. Hengitys. Tähtääminen. Laukaus. Rauhoittuminen. Uusi keskittyminen. Ja sama alkaa uudestaan. Jokainen urheilija omaan, rauhalliseen tahtiin.

Katsoja alkaa kuin itsestään mukautua seuraamansa kilpailijan toimintaan korvatulppien tarjoamassa rauhassa. Hengitys. Keskittyminen… Kilpailun ensimmäisen osan, kolmen pitkän kymmenen laukauksen sarjan aikana ehtii vaipua ajatuksiinsa.

Seuraavat kolme kymmenen laukauksen sarjaa toimivat herätyksenä tähän hetkeen. Liikkeet ovat yhtä rauhallisia kuin ennenkin, mutta laukaukset ammutaan nopeammin ja kaikki yhtä aikaa muutaman sekunnin aikana. Sitten kilpailu onkin käyty. Ja katsojan mieli virkistynyt.

Yhtä rauhallista tunnelmaa en ole kokenut edes joogatunnilla. Olisikin suomalaisen huippu-urheilun kannalta upeaa, jos edes murto-osa joogainnostuksesta saataisiin kanavoitua pistooliammunnan harrastamiseen. Potentiaalia maassamme on varmasti.

Kaiken lisäksi kilpailu edustaa olympia-aatetta parhaimmillaan. Vierekkäin seisoi koko maailman kirjo huntupäisestä iranilaisesta Mongolian ja Maltan edustajiin. Vain suomalainen puuttui.

Suomalaiset osaavat ampua. Menestys on viime vuosina tullut kuitenkin kiväärilajeista.

Liekö syynä vahva metsästystraditio tai suomalaisen luonteeseen paremmin istuva kilpailutyyppi, mutta pistooliammunnan menestysvuosista on yli puoli vuosisataa. Joogakansalla olisi mahdollisuus rakentaa uusi traditio.

Täyskäännös

Rauhallisen ja minimalistisen pistooliammunnan jälkeen koskimelonnan seuraaminen oli toisesta maailmasta. Keskelle kaunista niittymaisemaa oli rakennettu vuolaana virtaava koski. Ja sen ympärillä on upea show.

Katsomossa jumputti musiikki ja helle helli. Kilpailijat rymistelivät kosken porttien läpi kuin rokkitähdet. Neljästätoista alkukilpailun melojasta kymmenen pääsi finaaliin.

Päivän suositus

Olympialaisten kiinnostavimmat voitot ratkotaan keskellä yötä. Näin suomalaisen urheiluyleisön mielestä, mutta myös olympiaurheilijoiden näkökulmasta.

Uinnin iltaosuus alkaa iltakymmeneltä paikallista aikaa ja päättyy puoli yhden aikaan yöllä. Yleisurheilussa, beach volleyssä ja monessa muussa samoin.

Syy ei ole suinkaan Rion helteessä, vaan amerikkalaisessa tv-katsojassa. Heille tärkeimmät lajit halutaan saada näkyville parhaaseen katseluaikaan. Yhdysvaltojen länsirannikon aikavyöhykkeellä kisat käydään juuri oikeaan aikaan iltaseitsemän ja -kymmenen välillä.

Suomalaisen penkkiurheilijan lisäksi kisajärjestäjä joutuu sopeutumaan amerikkalisen tv-yleisön tahtoon. Erityistä sopeutumista se vaatii tietysti urheilijalta, jonka pitää sopeuttaa valmistautuminen ja oma kroppansa yökilpailuihin.

Vaikka mitalit ratkotaan yöllä, myös alkuillan kilpailuissa riittää jännitettävää. Keskiviikkona klo 19 alkavassa kilpailussa voi nähdä, onko esimerkiksi kisoihin uransa päättävä uintilegenda Michael Phelps sekauinnin alkuerissä mitalivauhdissa. Suomalaistoiveita herättelee Jenna Laukkanen rintauinnin alkuerissä. Yölähetyksessä toivottavasti sekä Laukkanen että Phelps saavat jatkaa urakkaansa välierissä.

Uinnin TV-lähetyksiä ja Rio Areenaa selostaa Hannu-Pekka Hänninen. Yle Puheella äänessä on Jari Haapala.

Suosittelemme

Tuoreimmat